ARAD. Mai multe spații verzi în care să nu fie doar băncuțe, mai multe evenimente, mai multe zone de promenadă, mai multe arii culturale, pe scurt mai multă viață în Arad. Asta își doresc tinerii care au răspuns chestionarelor privind viitorul orașului lor, iar arhitectul șef al Aradului, Sorin Ciurariu, a încercat să vină cu soluții concrete. Firul roșu al discuțiilor purtate în cadrul celei de a doua conferințe a celor de la Arad Mad City a fost Cetatea Aradului.
Într-o atmosferă deschisă, non-formală și adaptată cerințelor tinerilor, elevii și studenții arădeni au făcut pasul spre implicare în cadrul conferinței „Cum putem face Aradul un oraș în care se vine, nu din care se pleacă?”. În primul rând, Olimpia Besliu, organizator al evenimentului, a prezentat succint rezultatele unor chestionare aplicate tinerilor arădeni. Cum putem face din Arad un oraș care să poată concura cu orașele vecine? Ce îi lipsește, care sunt problemele, dar și punctele forte ale orașului? Răspunsurile elevilor și studenților au fost foarte variate, dar au atins câteva puncte sensibile, cum ar fi nevoia de spații noi, moderne, destinate petrecerii timpului liber. Pe scurt, o îmbunătățire a calității locuirii în Arad, o revitalizarea a orașului prin punerea în valoare mult mai mult a falezei Mureșului și a Cetății.
Avem o Cetate, ce vom face cu ea?
Cetatea Aradului. Aceasta pare să fie soluția pentru toate problemele pe care le are Aradul în acest moment, dar așa cum a punctat arhitectul șef Sorin Ciurariu, încă de la începutul prezentării sale, Cetatea poate schimba paradigma întregului oraș sau poate fi o piatră de moară care va îngropa administrația locală, „fiind foarte grea din punct de vedere urbanistic, poate trage la fund orașul”.
„Îmi asum public să spun că administrația nu poate gestiona singură Cetatea”, a punctat Sorin Ciurariu.
În continuare, arhitectul șef a explicat că este nevoie de o asumare a întregului oraș, a tuturor celor implicați activ în Arad pentru ca Cetatea să poată fi „șlefuită într-un diamant”.
„Vorbim de un perimetru extrem de mare. Foarte puțini arădeni își dau seama ce înseamnă Cetatea ca spațiu, iar investițiile pentru transformarea ei trebuie gândite pe etape, pentru fiecare colț în parte, pentru fiecare bastion. Dar, în momentul în care acest proiect de transformare va fi asumat, va trebui continuat pentru că este nevoie poate de 10-15 ani ca să avem întreaga Cetate remodelată. Trebuie să gândim foarte bine ce vom dori să facem cu această Cetate, ce funcții îi vom da și cum le putem îmbina pe toate. Noua identitate a Cetății va trebui generată de generația tânără a acestui oraș”, a punctat Ciurariu.
De la masterplan la PUZ
Proiectul Cetății dăinuie de zeci de ani în Arad, iar momentan există un masterplan predat de o echipă de arhitecți în 2021. Masterplanul actual ar include o scenă de mari dimensiuni, patru parcuri, zone de agrement/târguri, amfiteatru, muzee, centre de conferințe etc. Arhitectul șef al Aradului a ținut că puncteze, însă, cât se poate de clar, că acest masterplan înseamnă doar o viziune de remodelare a Cetății, iar Cetatea are nevoie în acest moment de un PUZ pentru a se putea începe cu adevărat lucrările.
„Nu aș aștepta până la adoptarea noului Plan Urbanistic General al Aradului, întrucât asta ar putea să dureze până prin 2024, aș opta pentru elaborarea de PUZ-uri cât mai rapid, astfel să poată fi obținute finanțări și să se demareze lucrările. Masterplanul asumat trebuie să fie vectorul director al remodelării Cetății, lucrări ce vor fi duse pe 10 ani sau chiar mai mult”, a punctat Ciurariu.
La finalul serii, concluzia tinerilor prezenți a fost că Cetatea poate fi punctul cheie în dezvoltarea orașului și poate fi acel „plus” pe care generația tânără îl caută pentru a rămâne în Arad și a nu pleca către alte orașe.
Informații despre speaker: Cine e Sorin Ciurariu?
Sorin Ciurariu este din 2020 arhitectul șef al Aradului, poziție pe care a mai ocupat-o în trecut, în perioada 2004-2006. Din 2006 până în 2020 a ocupat poziții de director executiv sau șef de birou în cadrul Departamentului Urbanism în cadrul Primăriei Timișoara. Este membru în Consiliul Național de Conducere al Ordinului Arhitecților, filiala Timiș, și cadru didactic în cadrul Universității din Timișoara.
Conferințe viitoare
Următoarea conferință va fi pe 31 mai, tot de la ora 18:00, la aceeași locație (Kumaras Social Events, strada Tribunul Dobra, nr. 10) şi va fi susţinută de medicul Cristian Furău – cadru universitar UVVG care va vorbi despre educație și mediul academic. Urmează alte trei conferințe, în luna iunie: 2 iunie – orar 18:00 – Adrian Pică – cofondator Bolt – dezbate domeniul afaceri și economie, 7 iunie – ora 18:00 – Bogdan Nadolu va discuta despre un oraș verde și omul viitorului, iar ultima conferință va fi pe 9 iunie – ora 18:00 și va fi dedicată concluziilor și ideilor de dezvoltare pentru fiecare pilon în parte. Participarea elevilor și studenților este gratuită iar mai multe informații sunt disponibile pe pagina www.aradsmartcity.ro
Trimite articolul
XSper ca lucrurile cu Cetatea Aradului sa mearga cum trebuie, dar am eu o presimtire ca se vor impotmoli intr-un fel sau altul cum s-a intamplat cu atatea alte lucruri in Arad.
S-ar parea ca deviza sau motto-ul celor ce decid in a administra acest oras este “NU PICA NIMIC,NU MISCAM NIMIC ”
Imprumuturi peste imprumuturi,desigur cu dobanzi substantiale,studii de fezabilitate care au rezultat chestii utopice !!!
astea sunt poze de la eveniment? 20spectatori?
daca ei zic 10ani atunci o sa fie cele putin 25.
timp in care tinerii aceia o sa fie de mult plecati.
“foarte putini aradeni isi dau seama ce inseamna Cetatea ca spatiu” …….mda noroc cu un timisorean ca ne spune pe unde suntem si ce ne putem da seama, omul acesta are impresia ca a venit la sat…..dar poate asa si e
pare un eveniment organizat in asa fel incat da o greutate cetatii
somn usor tuturor….iar tinerilor participanti la eveniment …drum bun Timisoara/Vestul va asteapta
Dacă tot e spațiu mult și vrem sa atragem turiști, o parcare amenajata pentru rulote ar fi atractiva pentru cei pasionați și ar fi relativ central, ceea ce alte orașe nu pot oferi!