Moment istoric pentru Arad şi arădeni. Cetatea Aradului a fost transferată Municipalităţii! Guvernul a aprobat în şedinţa din această săptămână Hotărârea de transmitere a Cetăţii Aradului din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării, în domeniul public al Municipiului Arad şi administrarea CLM Arad.
Momentul este cu atât mai important cu cât administraţiile locale încearcă să obţină Cetatea din anii 90! Încă din 1998, specialişti din România şi din străinătate au realizat studii privind reconversia civilă a Cetăţii Aradului. Începând din 2003, CLM a solicitat sub diverse forme Guvernului, respectiv Ministerului Apărării, mutarea unităţii militare şi transmiterea cetăţii în administrarea locală. „Prin această Cetate, România va avea încă un simbol turistic, cu multe evenimente istorice şi cred că anii care vor urma vor confirma că deciziile luate sunt unele importante, valoroase şi istorice nu numai pentru Arad, ci şi pentru România”, a declarat Gheorghe Falcă.
Hotărârea stabileşte şi condiţiile în care se realizează transferul (conform protocolului semnat în 25 martie 2010).
Pentru început, Aradul trebuie să reabilizeze unitatea militară din Gai şi să o predea armatei pentru mutarea batalionului mixt româno-maghiar. Preţul a fost estimat de edilul local între 5 şi 7 milioane de euro. Va urma realizarea unui studiu de fezabilitate pentru reconversia civilă a Cetăţii Aradului şi căutarea de investitori dispuşi să intre în parteneriat şi să investească undeva pe la 200 de miliarde de lei vechi (sumă calculată ca fiind necesară reconversiei în studiu de prefezabilitate deja elaborat).
Hotărârea de Guvern privind reglementarea situaţiei juridice a unor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale prevede că predarea se face „în vederea reabilitării, aducerii în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural al Cetăţii Aradului”. Trebuie menţionat că Aradul nu primeşte acest impresionant cadou fără a plăti nimic. Primăria s-a angajat la o serie de obligaţii. Militarii din Cetate se vor reloca la UM Gai, care va fi modernizată din fondurile administraţiei locale iar Municipiul Arad predă armatei un teren 10 hectare pentru realizarea unui poligon de instruire. Primăria va transfera, totodată, la Ministrul Apărării, 250 de locuinţe care se vor realiza prin programe ANL, pentru cadrele militare.
Două decenii
Primarul a subliniat că: „Suntem bucuroşi că ceea ce aşteptăm de 20 de ani, din punct de vedere legal, s-a îndeplinit ieri. De aici încolo urmează procedurile pentru preluarea Unităţii Militare Gai, apoi să facem studiile pentru a o moderniza ca soldaţii din Cetate să se mute în Gai. Între timp vom pregăti echipe de specialişti care vor merge la Viena, posibil şi la Budapesta, pe un proiect de 6 luni de zile, pentru a pregăti toate studiile legate de istoria cetăţii. Vom pregăti şi studiile pentru investiţiile necesare în infrastructură, în interiorul cetăţii, şi apoi introducerea unor servicii publice în cadrul acestei cetăţi”.
Deschisă pe bucăţi
„Ceea ce ne dorim noi este să avem parteneriate publice-private cu anumite componente de servicii publice în interiorul cetăţii astfel încât, atunci când o vom deschide, pentru că vă pot spune ca ea va fi deschisă pe bucăţi, să avem toate condiţiile necesare ca acest brand al Aradului să fie cunoscut, iar istoria acestei cetăţi să fie cunoscută peste tot”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!