Prăbuşire unui zid al Cetăţii Şoimoş a generat un scandal politic între vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, liberalul Ionel Bulbuc, pe de o parte, şi primarul Lipovei, social-democratul Florin Pera. Primul, însă, s-a mişcat mult mai repede şi anunţă că a „rezolvat” o finanţare pentru cetate, făcând, astfel, munca primarului din Lipova. „Cu câteva minute în urmă, alături de deputatul Sergiu Bîlcea și de directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, am ieșit de la Ministerul Culturii, unde am avut o discuție cu ministrul Raluca Turcan și cu Oana Zaharia, director general al Institutului Național al Patrimoniului. Am obținut acordul doamnelor care administrează viața culturală națională și patrimoniul cultural ca și Cetatea Șoimoș să fie inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu pentru salvarea cărora se acordă finanțare. Deși discuția aceasta ar fi trebuit să o aibă primarul de la Lipova, la minister, dacă și-ar fi dat interesul, am avut-o noi, cei de la Consiliul Județean. Le mulțumesc doamnelor Turcan și Zaharia, pentru înțelegere, și le aștept la Arad pentru a discuta cu proiectele pe masă”, a anunţat, marţi după amiază, Ionel Bulbuc.
În cadrul unei informări, reprezentanţii CJA fac un scurt istoric în ceea ce priveşte istoria recentă şi urâtă a cetăţii: „cetatea Șoimoș a fost predată de Județul Arad către orașul Lipova în anul 2020, după ce Consiliul Local a radiat dreptul de administrare al Consiliului Județean Arad prin Hotărârea 101 din 18.09 2020. Cetatea a fost în administrarea CJA din noiembrie 2016 până în septembrie 2020, timp în care s-a muncit pentru documentația accesării de fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Din păcate, documentația nu a putut fi depusă, având în vedere întârzierile mari cu care administrația orașului Lipova a răspuns solicitării de eliberare de documente în vederea întocmirii cererii de finanțare. Conform protocolului încheiat între administrația județeană și cea din Lipova, după 4 ani, cetatea Șoimoș a revenit în patrimoniul Lipovei”.
Citește și:
Trimite articolul
XCetatea Aradului când va apucați măcar să o puneți în siguranță?
Dar banii pentru Cetatea Aradului semnați de fostul prim ministru liberal Orban când vin? Sunteți la guvernare aduceți finanțări măcar pt Cetate și o sală polivalentă nouă la standarde de sec 21.
-
Nu te agita , cetatea din Arad e in stare f buna fiid ocupata si intretinuta de armata de atatia ani
daca va ajunge pe mana unor civili si acolo vor fi discoteci birturi magazine ce vor face modificari , cand vor monta usi si ferestre termopan mai vedem………..Pana atunci insa ramane ceva pt ceea ce a fost construita initial adica ”UNITATE MILITARA” . Punct !
Io zic ca pana primeste finantarea, o sa fie daramata…
In anii ’60-’70 la ctatea Soimos era un pod de acces din lemn si o pancarda mare, pe care era descrisa istoria cetatii. Culoarul Muresului era pazit, in Evul Mediu de doua cetati, cea de la Deva si cea de la Soimos. Ele au avut, dupa cum se poate vedea, sorti extrem de diferiti. Cea de la Deva a fost gospodarita de oameni interesati si a devenit obiectivul turistic nr.2 al judetului vecin (dupa Cetatea Huniazilor), fiiind, in plus, prevazut cu o telecabina pe sine. Cea de la Soimos – a decazut vertiginos. Pana acum, nici in perioada cand a fost la CJ, nici de cand este, din nou la Primarie nu a prezentat interes. Din pacate, pot spune ca e tipic aradenilor – dezinteresul fata de bunurile comune- marea majoritate nu-i intereseaza nimic inafara portii sau usii de intrare ( mentiune-nu cea de la bloc, ci cea de la apartamentul din bloc !).
Adevărul e ca Lipova nu e în județul Arad. Sau Bulbuc nu e vice la CJ Arad.
Adică cum ai făcut tu munca primarului? Nu, mă! Ți-ai făcut treaba și punct.
Respect pnl