Mai multe DSP-uri din țară au dat bani publici unor angajaţi care nu au fost implicaţi în combaterea virusului şi au plătit ore suplimentare şi altor categorii de personal. Au fost făcute plăţi din bani publici pentru 239 de ore suplimentare în aprilie 2020, în condiţiile în care norma legală este de 8 ore/zi. Orele suplimentare plătite într-o lună au depăşit chiar şi orele legal lucrate. Alte DSP-uri au făcut majorări de salarii necuvenite sau calculate eronat pe care le-au dat în martie şi aprilie 2020 sau au făcut plăţi pentru servicii de carantinare la nivelul capacităţii maxime sau pentru carantinări fictive.
Conform raportului Curții de Conturi, citat de Mediafax, la DSP Arad s-au angajat cheltuieli de transport pentru persoane asimptomatice sosite în România din zonele roşii fără sursă de finanţare necesară încheierii angajamentului legal. „Contractele s-au încheiat ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestaţia, cu întârzieri de până la 28 zile, contractele fiind încheiate când la nivelul DSP Arad erau deja înregistrate obligaţii de plată”, arată sursa citată.
Aceeași sursă mai arată și că Direcția de Sănătate Publică Arad a acordat servicii de carantinare la nivelul capacităţii maxime de cazare (64 persoane) şi nu la numărul de persoane pe zi efectiv cazate, respectiv nu la nivelul serviciilor efectuate, în sumă de 53.000 lei.
Alte DSP-uri, precum cele din Bacău, Braşov sau Galaţi, au făcut plăţi şi pentru servicii de carantinare neefectuate, în sumă de 283.000 lei. La Botoşani, Dâmboviţa şi Prahova au fost decontate din transferuri de la Ministerul Sănătăţii cheltuieli în sumă de 121.000 lei, cu carantinarea persoanelor care nu au respectat condiţiile izolării sau au părăsit locul de carantinare, fără verificarea prealabilă a statutului acestora în momentul primirii deconturilor de cheltuieli de la unitatea administrativ teritorială. În Teleorman a avut cheltuieli cu utilităţi aferente locaţiilor de carantină, precum şi decontarea cheltuielilor de carantină peste suma solicitată, în sumă de 20.000 lei.
În total, în toată țara, au fost descoperite de către Curtea de Conturi nereguli la direcțiile de sănătate publică în valoare de aproape 1,2 milioane de lei.
Trimite articolul
XNu cred ca nu s-au descoperit nereguli odata cu instalarea noii conduceri!
E totul roz?Chiar si angajarile?
Verificarea modului de realizare a angajaților este de competența ITM – ului