China e o țară uriașă, copleșitoare si fascinantă, cu o populatie de 1,4 miliarde de locuitori, 20% din populatia planetei. Este un amestec ciudat de obiceiuri străvechi si performanțe tehnice uluitoare: zgârie norii acoperă cerul, autostrăzile suspendate traversează orezăriile verzi iar porturile din Hong Kong sau Shanghai livrează mărfuri în toată lumea la foc automat. Un tărâm incredibil, unde viața, moartea si chiar reincarnarea sunt dictate de politica de stat.
De la Shanghai – orașul cosmopolit, mândria Chinei moderne, rivalul neobosit al Hong Kongului, la orașele inedite cu canale ce amintesc de Veneția noastră, de la Marele Zid, la Beijing – orașul despre care omenirea a aflat de la Marco Polo.
Rămași practic aproape în Evul Mediu până prin 1950, chinezii au evoluat în ultimii ani pe toate planurile, așa cum nicio altă națiune de pe pământ nu a mai făcut vreodată. China este a doua tara din lume cu cele mai multe locuri declarate ca facand parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Destinaţii turistice
Principalele destinatii turistice sunt: Marele Zid Chinezesc, Orasul Interzis din Beijing, Mausoleul Qin Shi Huang, Armata de Teracotă-Xi’an ,Muntii Guilin, Fluviul Li, Valea Jiuzhaigou, Shanghai, Hong-Kong, Macao, etc.
Despre Marele Zid Chinezesc: este o construcția uriașă, are 6300 km lungime și peste 2.500 de ani vechime. Este una dintre cele mai vechi, mai mărețe și mai apreciate structuri construite vreodată de om pe acest pământ. Șerpuind pe crestele munților și ale dealurilor, dar și prin văile adânci, zidul, prevăzut din loc în loc cu forturi cu aspect paralelipipedic și turnuri înalte de apărare, are o înălțime de 12 metri și o lățime de 6,5 metri.
Beijing-ul este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii ca intindere, este imens la propriu și la figurat. Totul se schimbă aici într-un ritm amețitor, insa farmecul civilizatiei chineze vechi de peste 3000 de ani, rămâne la el acasă. In doar 70 de ani, căruțele ce impanzeau Hutongurile Beijing-ului au fost inlocuite de mașini si scutere electrice, iar zgarie-norii moderni au acoperit cerul. Aici nu trebuie ratat Templul Cerului este un complex de edificii religioase, construite la sud-est de centrul Beijingului si Orașul Interzis, fost palat imperial chinez de la dinastia Ming până la sfârșitul dinastiei Qing—anii 1420 până în 1912.
Armata de Teracotă-Xi’an: povestea Armatei de Teracotă începe cu împăratul Qin Shi Huang, primul împarat al Chinei care a cerut ridicarea a mii de soldați în mărime naturală, care să-l păzească și să-l servească și în viața de apoi, cât și pentru a aminti lumii de triumful său. Pe lângă cei 8000 de paznici ai împăratului, descoperirile de până acum includ cai și care de război, muzicieni, acrobați și diferite păsări.
Shanghai este cel mai mare oraș din China și cel mai important centru economico-social si comercial în Asia. Orașul are o populație de peste 30 milioane de locuitori, are o lungime de 60 km si lățime de 40 km. Alături de Shenzhen și Guangzhou, este motorul economic al Chinei. Shanghai a început să se dezvolte de la începutul aniilor 90, iar astăzi este drept cunoscut ca “Perla Orientului” și este orașul cel mai bine dezvoltat la capitolul viață, educație, entertainment, sănătate și educație.
Muzeul de Arta din Shanghai, unul dintre cele mai mari din lume, renumit grație colecției de obiecte de bronz ale dinastiilor Shang și Zhou. Aici se află și picturi antice, obiecte de ceramică și numeroase artefacte foarte valoroase. Facem apoi o vizită la un atelier de prelucrare a perlelor. În China se cresc și se recoltează perle de peste 2.000 de ani, fiind țara cu cea mai veche tradiție în acest domeniu.
Orasul vechi si grădina Yuyuan din Shanghai, una dintre cele mai frumoase grădini ale lumii, Yuyuan a fost amenajată în timpul dinastiei Ming și numele său se traduce prin „mulțumire”, exact ce trăiesc vizitatorii superbului colț de natură. Grădina se remarcă prin flori multicolore și copaci încântători, dar și pavilioane, iazuri și stânci străvechi.
Guilin –Croazieră Fluviul Li – Yangshuo, sute de ani, poeții și pictorii au considerat Guilin și Yangshou un etalon al frumuseții naturale. Croaziera va poartă printre pâlcuri de bambuși, sate liniștite și peisaje carstice. Versanți stâncoși apar și dispar în ceața lăptoasă, iar pescarii și crescătorii de orez își fac meseria la fel ca acum sute de ani.
Hong Kong – este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Chinei, cu o populație de 7 milioane de locuitori. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang în lume. Cu clima blanda și umedă, turistul care se aventurează pe străzile acestui oraș va rămâne impresionat de ritmul de viață alert al acestui oraș, întâlnind la tot pasul clădiri moderne și foarte înalte, aici aflându-se una dintre cele mai înalte clădiri din Asia.
Macao – este un mic teritoriu cu statut de regiune autonomă de pe coasta de est a Chinei. Se află la cca 64 km sud-vest de Hong Kong și la 145 km de Guangzhou. Este una dintre cele mai vechi colonii europene din China, datând încă din secolul al XVI-lea. Macao este renumit datorită numeroaselor cazinouri, aici se află Cazinoul Venețian, cel mai mare cazinou din lume, e un mic orasel, decorat ca o replica a Venetiei, cu gondole si canale, din peisaj nu lipsesc fabuloasele fântâni şi statui din aur dar si magazinele de top pentru amatori, impresionat!
Cu toate astea, evoluția accelerată a Chinei, o țară cu suprafața aproape cât Europa, nu diminuează cu nimic din comorile culturale și naturale ale țării: de la plajele de coastă, până în deșerturile aride sau Munții Himalaya, de la urși panda sau călugări shaolini, o vacanță în China îți va rămâne toată viața cu siguranță în minte.
Trimite articolul
Xiti mai raman in minte si aia 5000 de euro cat ai cheltuit …Asta n-ati mai scris.
Voi ori inchideti ochii ori sunteti rau de tot in urma cu stirile.
De luni de zile sunt probleme uriase in China , in special in Hong Kong.
In perioada in care cel mai de amploare , urat protest (aprope de razboi civil) voi scrieti astfel de articol.
Sunt la propriu oameni cu milioane participanti la proteste si sute de victime nevinovate de mana organelor de politie.
Nu cred ca este moment bun sa faceti reclama de asa natura acum.
dar si uciderea naturii depaseste imaginatia!