Nelu Scripciuc este președintele FotoClubPro Arad și unul dintre cei mai titrați fotografi din țară. În perioada septembrie- octombrie 2019, a petrecut două săptămâni în China, iar fotografiile de pe simeze sunt rodul acelei deplasări, ilustrand atât detalii de viață, cât și obiectivele vizitate de el în câteva mari orașe chineze, Luoyang, Jiaozuo, Kaifeng și Dengfeng.
Vernisajul face parte dintr-un eveniment de anvergură ce se desfășoară în Arad între 11-13 noiembrie și anume Simpozionul Internațional „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”, organizat de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, prin Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze. În deschiderea întâlnirii, au luat cuvântul prof. univ. dr. Lizica Mihuț- președintele pe țară al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno – Chineze, Bogdan Blaga- manager interimar al Complexului Muzeal Arad, Ludovic Notaros- jurnalist și dr. Andrei Andó- jurnalist și Director al Direcției de Comunicare, Strategii și Administrație Publică din cadrul Consiliului Județean Arad.
Încântat de fotografiile “adevărate” ce pătrund o civilizație și cultură deosebită, de o profunzime absolut incomparabilă, Ludovic Notaros și-a exprimat solidaritatea față de tagma fotografilor profesioniști, punctând: “Fotograful, la prima mișcare, ilustrează, povestește, numai că în această ilustrare, spre deosebire de amatori, există două dimensiuni: dimensiunea obiectului pe care îl ilustrează și dimensiunea interioară a celuia care ilustrează. Aceste două chestiuni trebuie să se întâlnească pentru a se produce opera. Eu am observat că în unele fotografii Nelu, ai reușit acest lucru! Sper că în mult mai multe decât crezi tu!”
Printr-un discurs amplu, structurat în trei părți, Andrei Andó a subliniat valoarea expoziției fotografice, analizând-o din trei perspective: personală, geo-politică și administrativă. În opinia lui, fiecare fotografie e o informație, iar ansamblul lor, un flux informațional ce vine dinspre spațiul cultural chinez înspre spațiul cultural arădean. Imaginile surprind deopotrivă aspecte cotemporane ale dezvoltării extraordinare, dar și elemente de patrimoniu, de îngrijire a culturii, a vechiului, a istoriei și ne aduc pe noi mai aproape de patrimoniul material al umanității de pe teritoriul imens al Chinei.
“Ce vedem pe simeze, pot spune că e o incursiune jurnalistică, o China frumoasă, o mică parte din fotografiile pe care le-am realizat în perioada 24 septembrie- 6 ctombrie, o mică parte din cele peste 1000 de imagini. Sper că o să va placă ceea ce vedeți, am încercat să ating toate obiectivele importante pe care le-am vizitat.”, a încheiat Nelu Scripciuc.
Expoziția a fost organizată de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze și Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu FotoClubPro Arad.
Trimite articolul
XFâs !
In afara de cea a Lizicei Mihut, nu vad acolo nici o figura cu caractere asiatice.
CHIAR FAS!! FARA NICI O UTILITATE. ANDO MAI VREA UN BILET GRATIS DE VACANTA IN CHINA SI LINGE CLANTE CAT POATE:))), UNDE MAI POATE…PANA CAND POATE…
Domnul Ando este un profesionist, un om ca și acesta se naște la 100 de ani, merită toată admirația noastră.