Arad – Aleşii municipali sunt chemaţi să voteze, fără reţineri şi fără întrebări, prelungirea contractelor de închiriere pentru spaţiile pe care instituţia le deţine cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
Executivul propune prelungirea contractelor în cauză, care mai toate ajunseseră la termen, cu o perioadă de 1 an, fiind vizaţi aici chiriaşii care au solicitat acest fapt, care folosesc efectiv spaţiile şi care sunt cu chiria achitată la zi. Adică, mai toţi chiriaşii primăriei, în condiţiile în care chiriile la stat au rămas încă mici, iar spaţiile sunt centrale. În actul adiţional de prelungire a contractelor, primăria propune înscrierea următoarei clauze: “contractele de închiriere prelungite încetează înaintea împlinirii termenului de 1 an, în cazul restituirii imobilului în baza Legii nr. 10/2001, sau a vânzării în condiţiile Legii nr. 550/2002”.
Toate, la limită
Clauza nu are cum să-i deranjeze pe chiriaşi care şi-au dat şi în trecut acordul pe reglementări similare. În plus, soarta acestora părea la limită până la acest proiect, căci, potrivit expunerii de motive, marea majoritate a contractelor de închiriere pentru spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă expiră la 31.12.2008.
Primăria îşi motivează şi scuză propunerea din proiect şi prin faptul că „până la un alt mod de gestionare al acestor spaţii, respectiv, restituirea către proprietar a celor notificate în baza Legii nr. 10/2001, fie vânzarea acestora conform prevederilor Legii nr. 550/2002, este necesară gestionarea acestora şi încasarea chiriei”.
Justificări şi scuze
O altă justificare a primăriei se bazează pe faptul că acest mod de gestionare a spaţiilor (închirierea), este benefic chiar şi din punct de vedere tehnic şi al pazei, întrucât spaţiile neînchiriate în general se degradează şi se devalizează.
Tot ca justificare este menţionat şi faptul că instituţia nu a avut probleme cu eliberarea spaţiilor retrocedate de către chiriaşi: „în anii 2007, 2008 s-au predat spaţii comerciale închiriate, foştilor proprietari, fără a exista nici o problemă de eliberare”.
La preţuri fără concurenţă
Spaţiile care fac obiectul acestei reglementări, multe dintre ele ultracentrale, sunt deţinute de către asociaţii, fundaţii, O.N.G. – uri, instituţii publice, societăţi comerciale, societăţi pe acţiuni etc.
Chiriile percepute de Primăria Arad, ridicol de mici, au fost ridicate cât de cât undeva prin 2005, la propunerea consilierului Ovidiu Moşneag, însă chiar şi cu acea ajustare sumele percepute pe chirii sunt departe de cele de pe piaţa liberă din Arad.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!