La nivelul municipiului Arad există înregistrate la Administraţia Finanţelor Publice un număr de 7.114 de contracte de închirieri ale imobilelor, iar, din estimările specialiştilor, până la sfârşitul anului se va ajunge la 8.000 de contracte. Cu toate că numărul acestora este destul de mare şi în creştere constantă, valoarea contractului este, în cele mai multe cazuri, una fictivă. Proprietarii aleg să treacă în contract o sumă cât mai mică pentru ca impozitul aferent acelui venit să fie proporţional cu suma, respectiv mai mic. De la Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Finanţelor arădene, am aflat că media contractelor de închiriere este de 442 de… lei pe lună, respectiv puţin peste 100 de euro. Este greu de crezut că aceste cifre sunt reale, ţinând cont că ofertele de închiriere pornesc de la un minim de 100 de euro pentru o garsonieră şi pot atinge la 500-600 de euro pentru un apartament ultracentral cu patru camere sau pentru vile aflate în cartierele mărginaşe.
32.900 lei pe lună
Cea mai mică valoare trecută într-un contract de închiriere înregistrat la Finanţe este de 10 lei pe lună. Toată lumea ştie că numerele sunt ireale, dar acest lucru nu se poate dovedi. „Nu se pot face verificări în ceea ce priveşte chiria plătită lunar, decât în urma unor sesizări primite de la una dintre părţile contractante. Iar, astfel de sesizări, nu am primit niciodată”, a declarat Arusti. Contracte de închiriere mincinoase mai sunt făcute şi pe alte sume puţin mai mari, cum ar fi 50, 70 sau 100 de lei pe lună. La polul opus, cea mai mare chirie plătită în Arad şi pe care a fost încheiat un contract este de 32.900 de lei pe lună, adică aproape opt mii de euro.
Atenţie la contracte!
Reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice atrag atenţia proprietarilor că aceste contracte fictive pot fi cu două tăişuri. Iar un caz concret ne-a fost relatat de Călin Arusti, purtătorul de cuvânt: „am avut un contract de închiriere încheiat de o femeie proprietar cu un chiriaş pe o perioadă de cinci ani. La fel cum se obişnuieşte, pe contract a fost trecută o sumă fictivă, mult mai mică decât cerea proprietarul, pentru ca impozitul plătit să fie mai mic. Problema a intervenit când chiriaşul a început să plătească numai suma stipulată în contract, care se învârtea în jurul a 20 de lei lunar. Iar proprietarul nu îl putea scoate din casă deoarece nu era încălcat niciun termen contractual”.
Sume reale
Căiln Arusti, purtătorul de cuvânt de la Finanţe, spune că proprietarii ar trebui să încheie contractele cu sumele reale de închiriere, deoarece, altfel, pot apărea diferite probleme. Totodată, termenii contractuali ar trebui să fie însuşiţi atât de proprietar, cât şi de chiriaş pentru a fi cunoscute drepturile şi obligaţiile fiecăruia.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!