Atunci cand un pacient ia decizia de a face o interventie chirurgicala adresata obezitatii, trebuia sa ia in calcul numerosi factori, dar, cu medicul potrivit si cu o pregatire adecvata aceasta ii poate schimba viata. Dr. Dejeu Danut, medic primar chirurgie generala si Dr. Dejeu Viorel, medici specialist chirurgie generala in cadrul Hyperclinicii MedLife Genesys Arad au explicat in cadrul interviului despre posibilitatile persoanelor care doresc sa opteze pentru o astfel de interventie, despre raportul dintre riscuri si beneficii si despre modalitatile in care dansii evalueaza cazul fiecarui pacient in parte. “Exista studii facute pe o durata de zece ani care ne spun ca mortalitatea in grupul pacientilor neoperati este mult mai mare decat in grupul pacientilor operati. Cu alte cuvinte, este mai riscant sa ramai obez decat sa te operezi”, au precizat doctorii.
Cui se adreseaza chirurgia obezitatii si cand este recomandata pacientilor?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: Recomandarea unei interventii de chirurgia obezitatii se face conform unor protocoale internationale. Aceste protocoale sunt rodul mai multor decenii de cercetari si observatii. Luam in calcul Indicele de Masa Corporala, care se calculeaza impartind greutatea g (exprimata in kg) la inaltimea h (exprimata in m) la patrat: IMC = g / h 2) si problemele de sanatate asociate (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, apnee in somn, dislipidemie etc.). Astfel, toti pacientii care au un IMC peste 40 au indicatie pentru o procedura bariatrica. Studiile ne spun ca este aproape imposibil ca un pacient cu IMC peste 40 sa reuseasca sa ajunga la o greutate normala (si sa se mentina acolo) in absenta unei intervenetii chirurgicale. De asemenea, toti pacientii care au un IMC peste 35 in prezenta uneia din comorbiditati (HTA, Diabet zaharat etc.), au indicatie pentru o intervenetie de chirurgia obezitatii. Recent, pragul a coborat si mai mult in cazul pacientilor diabetici, astfel ca orice pacient cu un IMC peste 30, in prezenta diabetului zaharat, are indicatie. Dupa o astfel de interventie peste 70-80 % din pacienti se vindeca de diabet.
Care sunt posibilitatile persoanelor care doresc sa opteze pentru astfel de interventii? Exista o singura operatie pe care o pot face sau au mai multe variante?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: Exista mai multe tipuri de interventii, in functie de surplusul ponderal si de particularitatile pacientului (in special de bolile asociate). Avem trei categorii mari de interventii: restrictive, malabsorbtive si mixte. Procedurile restrictive consta in micsorarea volumului stomacului (inel gastric, sleeve gastric). Procedurile malabsorbtive si mixte asociaza si scurt circuitarea unei portiuni din intestinul subtire, astfel ca alimentele sa nu parcurga intreg intestinul (diverse tipuri de bypass-uri). De exemplul, un pacient diabetic cu un indice de masa corporala 50, va avea cele mai bune rezultate in urma unui bypass. Un pacient care nu sufera de diabet zaharat, cu un IMC 42, va avea rezultate bune si cu o procedura pur restrictiva (sleeve gastric). Indicatia o pune chirurgul cu experienta in chirurgia bariatrica.
Care sunt avantajele acestor interventii?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: Contrar unei opinii destul de intalnite, dar gresite, aceste interventii nu tin de chirurgia estetica. Vorbim aici despre chirurgia metabolica. Obezitatea scurteaza viata, datorita complicatiilor pe care le determina. Persoanele obeze traiesc mai putin iar calitatea vietii este mult alterata. Din pacate cand surplusul de kilograme este prea mare, dietele nu mai ajuta. In astfel de cazuri chirurgia este cel mai bun tratament al obezitatii. In urma unor astfel de interventii intalnim remisia diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale la aproximativ 80% din pacienti, remisia apneei in somn, imbunatatirea statusului cardiovascular cu scaderea riscului de accidente vasculare coronariene sau cerebrale, scaderea incidentei anumitor tipuri de cancere, remisia sau ameliorarea depresiilor si multe altele. Din pacate sistemul romanesc de asigurari medicale codifica aceste interventii drept interventii estetice, neacoperind nimic din costuri.
Ce complicatii pot aparea in timpul, dar si dupa interventia chirurgicala?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: Este important de stiut ca sunt interventii chirurgicale sigure, care au trecut proba timpului. Bineinteles, cu atat mai sigure cu cat sunt efectuate de chirurgi cu experienta in chirurgia laparoscopica avansata si in chirurgia obezitatii. Rata complicatiilor este undeva intre 1-4 %. In timpul unei interventii bariatrice pot aparea aceleasi complicatii ca in orice alta interventie chirurgicala (hemoragii, leziuni ale organelor abdominale, conversia de la laparoscopic la clasic). Cea mai de temut complicatie care apare dupa interventia chirurgicala este fistula. Inseamna o mica bresa la nivelul unei suturi, prin care interiorul tubului digestiv ajunge sa comunice cu restul cavitatii abdominale. O astfel de complicatie presupune una sau mai multe reinterventii si spitalizare prelungita. Cel mai important este ca aceasta complicatie sa fie recunoscuta cat mai devreme posibil si tratata corespunzator. Nerecunoasterea sau tratarea ei necorespunzator, din diferite motive, poate duce chiar si la deces. Din fericire este o complicatie rara, dar, totusi, posibila!
Cum evalueaza medicul riscurile fiecarui pacient?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: Un pacient care are indicatie pentru interventie trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare foarte amanuntit. In afara de analizele de sange, pacientul trebuie sa fie examinat de cardiolog, anestezist, pneumolog, gastroenterolog, endocrinolog, psiholog si nutritionist. Pacientii urmeaza o dieta corespunzatoare care ii pregateste pentru interventie. Unii pacienti au nevoie de cel putin o luna sau mai multe de pregatire (pacientii cu apnee de somn forme severe etc.) pentru a ajunge in zona de siguranta. Chirurgia bariatrica este munca de echipa. Cand toti cei din echipa bariatrica isi dau acordul, pacientul poate fi programat pentru interventie.
Care sunt contraindicatiile acestor interventii chirurgicale si ce limite de varsta exista?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: De regula, sunt recomandate pacientilor sub 65 de ani. Pot fi contraindicate unor pacienti care prezinta un risc anestezico-chirurgical prea mare, din cauza unor decompensari ale unor boli cronice. In ultimii ani indicatia s-a extins si in cazul adolescentilor.
Cum evaluati beneficiile acestei interventii in raport cu posibilele riscuri?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: Daca pacientii sunt bine evaluati si pregatiti pentru interventie, beneficiile depasesc mult riscurile. Exista studii facute pe o durata de zece ani care ne spun ca mortalitatea in grupul pacientilor neoperati este mult mai mare decat in grupul pacientilor operati. Cu alte cuvinte, este mai riscant sa ramai obez decat sa te operezi.
Care a fost cel mai complicat caz pe care l-ati operat si cum a decurs recuperarea pacientului?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: Pacientii super super obezi, cu greutate peste 200 de kilograme sunt o provocare mai mare. Totusi, cea mai mare provocare o constituie reinterventiile dupa interventii bariatrice anterioare. Din anumite motive, care tin fie de actul chirurgical fie de complianta pacientului, unele interventii esueaza, necesitand corecturi sau conversia lor in alt tip de procedura. In ultima vreme operam lunar cateva astfel de cazuri.
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze un pacient care doreste sa faca o operatie de micsorare a stomacului?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel: In primul rand este important sa se documenteze si sa citeasca cat mai mult despre interventii, evolutia si complicatiile posibile. Daca reuseste sa intre in contact cu pacienti deja operati este cu atat mai bine. Pasul doi este cautarea unui centru unde aceste interventii se efectueaza de rutina (cel putin 50-100 pe an), cu rezultate excelente si cu o rata acceptabila de complicatii. De asemenea, pacientii ar trebui sa se intereseze daca centrul respectiv ofera sprijin pentru perioada post-operatorie (grupuri de sprijin, nutritionisti, psihologi).
Ce presupune perioada de recuperare? Exista riscul ca pacientul sa revina la starea/ dimensiunile pe care le avea inainte de a face operatia?
Dr. Dejeu Danut si Dr. Dejeu Viorel:In functie de tipul de interventie, perioada de recuperare presupune un regim alimentar foarte strict, mai ales in prima luna dupa interventie (de regula doua saptamani de regim lichidian, urmate de inca doua de regim semisolid). Recuperarea este foarte rapida, deoarece aceste intereventii se efectueaza laparoscopic.
Exista riscul ca pacientul sa se reingrase, mai ales in cazul procedurilor restrictive. Dimensiunea mica a stomacului poate fi pacalita daca pacientul mananca des si cu continut caloric ridicat. Din acet motiv supravegherea postoperatorie este extrem de importanta. Pacientii ar trebui sa fie inclusi intr-un grup de sprijin, cu intalniri lunare. Contactul cu echipa bariatrica, in special cu psihologul si nutritionistul, ar trebui sa fie constanta in primii ani dupa interventie. Daca pacientul respecta un minim de indicatii postoperatorii, interventiile sunt un succes pe termen lung.
Citiți principiile noastre de moderare aici!