Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție, cazul este instrumentat de procurorii din Timișoara, iar printre cei cinci inculpați trimiși în judecată se află un om de afaceri arădean, cu firme în domeniul zootehnic, dar și două angajate ale acestuia. Aceștia sunt cercetați pentru o fraudă de aproximativ un milion de euro cu subvenții europene și naționale acordate pentru crescătorii de animale.
Conform comunicatului de presă emis de DNA pe 31 mai, „În sarcina celor cinci inculpați s-au reținut infracțiunile de: constituirea unui grup infracțional organizat; folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (autorat și complicitate); obținere ilegală de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate); infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals (autorat și instigare), comise în formă continuată”.
Pe scurt, a fost creată o schemă de fraudare în care s-ar fi folosit documente false care să ateste faptul că aproximativ 300 de bovine cumpărate din Ungaria fac parte din rasa Aberdeen Angus – ceea ce permitea obținerea de subvenții pentru creșterea acestora. În fapt, animalele erau de rasă comună. Prin aceste demersuri s-au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 4.271.646 lei. A.P.I.A. și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au constituit părți civile în cauză.
„În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de patru dintre inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, adaugă cei de la Direcția Națională Anticorupție.
Pe 11 februarie, omul de afaceri arădean a fost reținut pentru 24 de ore, fiind apoi propus pentru arestare preventivă. Asupra acestuia s-a dispus măsura arestului la domiciliu începând cu luna februarie, iar pe 8 aprilie, când judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis prelungirea măsurii, bărbatul a atacat hotărârea prin apel. Curtea de Apel Timișoara a admis, pe 12 aprilie, contestația acestuia, înlocuind măsura arestului la domiciliul din satul Arăneag cu măsura preventivă a controlului judiciar.
„Admite contestația formulată de inculpatul CHIŞMORIE CRISTIAN IOAN, împotriva încheierii penale nr. 68/DL din data de 08.04.2021 pronunţate de Tribunalul Timiș în dosarul nr. 1556/30/2021. Desființează încheierea penală contestată şi rejudecând: În temeiul art. 204 C. proc. pen., rap la art. 222 C. proc. pen., respinge propunerea de prelungire a măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpatul Chişmorie Cristian Ioan, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara. În temeiul art. 242 alin. 2 C. proc. pen., rap. la art. 202 alin. 4 lit. c C. proc. pen., cu aplic. art. 211 şi art. 215 C. proc. pen., dispune înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar, faţă de inculpatul Chişmorie Cristian Ioan, 1, pe o durată de 60 zile, începând cu data de 14.04.2021 până la data de 12.06.2021 inclusiv”, se arată în soluția pe scurt de pe portalul Curții de Apel Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!