În decembrie 2020, Vasile Ciceac – fost primar al oraşului Nădlac şi fost consilier judeţean – a fost condamnat în primă instanţă, la Judecătoria Arad, pentru abuz în serviciu şi instigare la tăiere de arbori, fără drept. Condamnarea a venit în doar câteva luni de la începutul procesului, Ciceac primind o pedeapsă de doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare, şi un termen de supraveghere de trei ani. În plus, instanţa i-a interzis exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de trei ani. Mai mult, Ciceac a fost obligat de judecători să achite un prejudiciu de 60.404 de lei către Primăria Nădlac, care s-a constituit parte civilă în dosar.
Prejudiciu plătit înainte de sentinţă
Sentinţa nu a fost definitivă şi putea fi atacată la Curtea de Apel Timişoara. Toată lumea se aştepta ca fostul primar să facă acest lucru, pentru că pe parcursul procesului a susţinut că nu este vinovat. Totuşi, el plătise prejudiciul chiar înainte de pronunţarea sentinţei.
Contactat de Jurnal Arădean / www.aradon.ro, fostul primar spune că nu a mai dorit să atace sentinţa pentru că s-a temut ca instanţa superioară să nu îl condamnare cu executare.
„Nu avea rost să mai merg în instanţă, din punctul meu de vedere totul s-a încheiat. Nu am fost vinovat şi nu am vrut să risc o condamnare mai aspră pentru ceva ce nu am făcut”, a spus Vasile Ciceac.
Fostul primar se ocupă acum de gospodărie, de o livadă de 5.000 de metri pătraţi şi de nepoţi, afirmând că şi-a găsit liniştea şi nu vrea să se mai gândească la stresul procesului.
Faptele care au dus la sentință
Faptele pentru care a fost condamnat Ciceac sunt din perioada 2015 – 2016. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au susţinut următoarele: “Începând cu toamna anului 2015 până în cursul lunii martie 2016, au fost tăiaţi un număr de 82 de arbori din Parcul Mare al Oraşului Nădlac denumit <Pădurice>, teren ce aparţine domeniului public al oraşului Nădlac, de către mai multe persoane, cu aprobarea primarului oraşului Nădlac, inculpatul Ciceac Vasile, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local în acest sens, fără a deţine autorizaţie de exploatare şi fără ca aceşti arbori să fi fost anterior inventariaţi şi marcaţi cu dispozitive speciale de către personalul silvic autorizat”.
Arborii tăiaţi au fost repartizaţi ca lemne de foc de către Vasile Ciceac, iar beneficiari ar fi fost localnici “stabiliţi de acesta anterior”.
Trimite articolul
Xda era un risc sa faca recurs si sa trezeasca cu alte surprize…..
Bine ca a avut de unde sa dea atatia bani primariei…
-
Nu era nici un risc, nu se poate legal ca in urma propriei cale de atac sa primesti o pedeapsa mai aspra. Mâna pe carte!
-
Și oare dacă Parchetul, care ar fi fost parte în proces, solicita majorarea pedepsei și aducea dovezi noi, putea sa o ”ia” cu executare ?!! Mâna pe carte !! Și nu uita VP1010, că Ciceac a fost condamnat fără ca dosarul să se judece pe fond prin procedura normală, prin audieri, concluzii, etc. Practic a fost o înțelegere, și-a recunoscut vina. Deci, cum e cu cartea aia ?
-
Rescriu: NU am fost vinovat și nu am vrut sa risc o condamnare mai mare😄😄😄😄😄…păi pt ce tovarășe….ori ești ori nu ești vinovat
E doar o întrebare la care știu caci nu vei răspunde…..dar va veni momentul judecății viitoare
-
E vinovat, și-a recunoscut vina și a plătit prejudiciul ! Cred că nu vroia să-i mai caute și alte furturi pe care le-a făcut.
Nemo reformatio in pejus!
-
Non reformatio in pejus (lat. ne-reformarea în rău adică nimănui nu i se poate înrăutăți situația prin propria cale de atac ) este un principiu juridic care afirmă faptul că unei persoane nu i se poate agrava situația în propria cale de atac.
Ceva nu se potrivește. Zice ca nu e vinovat dar a plătit prejudiciul ! Chiar așa de prosti ne credeți ?
Nu a făcut recurs pentru ca așa e înțelegerea cu procurorii: a recunoscut fapta, a plătit prejudiciul sus și-a luat pedeapsa cu suspendare.Toata lumea fericita, nimeni nu ataca cu apel. clar ?