Cel mai recent raport al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad, cu privire la monitorizarea şi decontarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, arată că arădenii trec destul de des pe la medic. Practic, în primele nouă luni ale anului, numărul consultaţiilor medicale acordate doar de medicii de familie este de cinci ori mai mare decât toată populaţia judeţului. Astfel, până la 30 septembrie, peste două milioane de consultaţii au fost raportate de către cei 257 de medici de familie din judeţ. Adică 222.000 pe lună sau 7.400 pe zi. În medie, fiecare medic de familie are 30 de pacienţi pe zi. O mare parte dintre aceştia au fost îndreptaţi către alte unităţi medicale, iar pentru toate aceste servicii s-au plătit sute de milioane de lei.
Asistenţa primară
Pentru serviciile medicilor de familie, CAS Arad a decontat aproximativ 40 de milioane de lei, în primele trei trimestre. Până la finele anului, suma va ajunge la peste 52 milioane de lei, conform bugetului alocat pentru acest tip de asistenţă medicală.
În plus, statul a decontat şi serviciile de asistenţă primară din cele 18 centre de permanenţă din judeţ, în total peste 7,5 milioane de lei, din bugetul de 10 milioane aprobat pentru acest an.
Situaţia din spitale
Zeci de mii dintre cei care au trecut pe la medicii de familie au fost internaţi în spitale. Raportul menţionează că avem 14 spitale în relaţie contractuală cu CAS, din care şapte sunt de stat. Cele private au, în total, 326 de paturi, iar cele publice au 1865, evident marea majoritate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).
Bugetul alocat în 2019 pentru serviciile medicale spitaliceşti este de 153 milioane de lei, din care aproape 120 de milioane erau cheltuite deja la 30 septembrie. Cea mai mare sumă a mers pentru plata serviciilor medicale prestate de SCJU Arad, peste 87 de milioane de lei. Pe locul doi se află Centrul Medical Laser System (privat), cu 7,13 milioane de lei, iar pe locul trei, Genesys Medical Clinic SRL (privat), cu 3,4 milioane de lei.
Raportul nu menţionează câte persoane au fost internate în cele 14 spitale, între 1 ianuarie şi 30 septembrie, însă doar SCJU Arad a avut peste 50.000 de pacienţi internaţi în această perioadă.
Judeţul, la analize
Pe lângă plăţile către medicii de familie şi spitale, CAS a mai achitat zeci de milioane de lei pentru consultaţii în ambulatoriile de specialitate şi pentru numeroase alte servicii medicale, cum ar fi cele de recuperare, de îngrijire la domiciliu sau stomatologie.
Sume importante merg şi către serviciile prestate de cele 28 de laboratoare de analize, radiologie şi imagistică medicală pe care le avem în contract cu CAS. Toate acestea au efectuat nu mai puţin de 933.507 investigaţii paraclinice în primele nouă luni, adică de două ori mai multe decât populaţia judeţului. Analizele au costat 12 milioane de lei, din cele 15,5 milioane de lei aprobate pentru acest an. Cele mai multe au fost analizele de laborator, cu o pondere de 73,42% din total, adică 909.330 investigaţii.
Peste un milion de reţete
Multora li s-ar putea părea şocant consumul mare de medicamente, întregistrat la nivel de judeţ. Chiar dacă raportul CAS nu menţionează cantităţi, arată totuşi că au fost eliberate, în primele nouă luni, 1.126.809 reţete. Consumul de medicamente gratuite sau compensate are o valoare decontată de stat de aproape 97 de milioane de lei! O afacere bună pentru cele 98 de farmacii din judeţ aflate în contract cu CAS.
Trimite articolul
XFelicitari pentru Spitslul Laser System model in judet si probabil si in tara. Condus de oameni competenti manager Dr.Lazr Ionela si dr.Motoi Maricica care prin grija lor bolnavii sunt tratati la standardele internationsle.
Toți medici nu-și mai vad averea asigurată care de multe ori vor sa trăiască că și noi din mila cui care mai trimite ceva medicilor sau ce mai dau patroni care sunt și mulți păcăliți îi ce viața amară și cu peripeții sigur meri cu iei la vreo banca să te împrumuți că au ei grija sa motorii .
E clar așa avansează societatea noastră în care și primăria învese-ște an de an pentru o mai buna organizare ce sa vezi de murit are curaj orice doctor să îți spună nu că ar fi el de vină dar ce plată e acea să trăiești din credite pe Banu bănci și munca doctorului care mulți știu că din sărăcie nu mai eși.
Eu mor cu zile și toți doctori nu mai timp nici de ei totul de la o sută euro?oare chiar nimeni nu înțelege că fără doctori și muncă murim cu zilele.
M-am saturat de viață asta umilă!!!!!!!?????….murim din mila doctorilor
Așa sunt de bazați că mai încearcă o experiență.
Felicitări clinica “Rubio” sunteti minunați!!mult succes pe mai departe!!!
Ar trebui ca in Turcia!
Medicii pusi sa aleaga ori la spital ori la privat!
Nu si la unul si la altul!! asa si-ar face mai bine treaba acolo in singurul loc unde lucreaza!
Normal că decontează LASER SYSTEM. Doar mituieste patronul de origini Arabe tot ce poate DSP.. ITM,