ARAD. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad (SAJ) a organizat o conferinţă de presă, prima din ultimii 6-7 ani, pentru a prezenta statisticile unităţii pe anul 2014. Pe parcursul anului trecut compartimentul medical al SAJ a avut un număr de 68.405 intervenţii, dintre acestea 49.201 fiind cazuri de urgenţă. Peste un sfert dintre intervenţii, adică aproape 13.000, au fost realizate de medici. Managerul SAJ, Raveca Nicoară, a făcut public şi numărul intervenţiilor de cod roşu (gravitate mare).
„Pe parcursul anului 2014 s-a intervenit la un număr de 211 stopuri cardio-respiratorii, în 20 de cazuri pacienţii fiind resuscitaţi. De asemenea, s-a intervenit la un număr de 2.938 de pacienţi cu traumatisme, la 600 de pacienţi care au suferit accidente rutiere, la 842 de pacienţi cu atac vascular-cerebral şi la 287 de cazuri cu infarct miocardic”, a spus Nicoară.
Probleme cu personalul
Cea mai mare problemă a SAJ este, în continuare, personalul. Anul trecut a fost organizat un concurs pentru ocuparea a şase posturi de asistent medical, a trei posturi de şofer de ambulanţă şi a unui post de economist. Cu toate acestea, serviciul judeţean ar mai avea nevoie de cel puţin 25 de oameni pentru a funcţiona corespunzător.
„Schema prevede un număr total de 227 de posturi iar, în prezent, sunt ocupate 202 posturi. Cea mai mare problemă din punct de vedere al lipsei de personal se înregistrează la nivelul staţiei centrale din Arad, unde am mai avea nevoie de opt asistenţi şi opt şoferi. Iar pentru a angaja personal, trebuie să avem bugetul necesar”, a spus managerul SAJ.
Autospeciale vechi
O altă problemă, dar nu la fel de gravă ca şi cea a personalului, este reprezentată de parcul auto. Serviciul de ambulanţă beneficiază de 51 de autosanitare, dar aproximativ 20 la sută dintre ele au durata de exploatare depăşită. Practic, o ambulanţă poate fi declarată depăşită în momentul în care atinge 500.000 de kilometri parcurşi. Iar această valoare se atinge în câţiva ani. Drept dovadă stă faptul că, în anul 2014, ambulanţele din parcul auto al serviciului judeţean au efectuat peste două milioane de kilometri.
„Am trimis o solicitare către Ministerul Sănătăţii în care am precizat faptul că am avea nevoie de nouă autosanitare noi. Trei dintre ele au ajuns în luna decembrie, iar pentru celelalte şase avem promisiuni că le vom primi în acest an”, a subliniat Raveca Nicoară.
Echipaje pe tură
În orice moment din zi sau din noapte, la nivelul staţiei centrale din Arad există cinci echipaje de ambulanţă gata să intervină. La acestea se adaugă câte un echipaj pe fiecare substaţie dintre cele opt aflate în judeţ. „În ceea ce priveşte echipajele, am mai avea nevoie de câteva pe staţia din Arad şi de câte un echipaj în plus pe câteva dintre substaţiile din judeţ”, a precizat Mircea Merea, directorul medical al SAJ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!