ARAD. Deși autoritățile avertizează pe toate canalele despre iminența valului patru al pandemiei, urmare a răspândirii tulpinii Delta, deosebit de contagioasă, și care a dus la înregistrarea a tot mai multe cazuri de Covid-19 mai ales în statele din vestul Europei, în România e destul de liniște încă. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, declara la sfârșitul acestei săptămâni că, în conformitate cu previziunile Institutul Naţional de Sănătate Publică, „se preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta este dominantă în toată Europa de Vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri.”
Ministerul Sănătății a transparentizat cifrele pandemiei de Covid-19, la începutul primăverii. Situația este actualizată zilnic și poate fi consultată folosind linkul https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid.
Decese din urmă
Două decese ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2 sunt înregistrate în platforma Ministerului Sănătății, dar acestea au survenit anterior lunii iulie. După același model, în luna iunie au fost raportate, din urmă, nu mai puțin de 54 de decese.
Cât privește numărul internărilor, acesta a mai scăzut în a doua jumătate a lunii iulie. Dacă în primele zile ale lunii, numărul internărilor a oscilat între 13 și 10 pacienți, de la mijlocul lunii iulie situația a început să se îmbunătățească.. În ultima zi a lunii, mai erau internate pe secțiile Covid, 3 persoane.
Relaxare pe ATI
Câte o singură persoană a fost internată pe secția ATI a Spitalului Județean, de-a lungul acestei luni, secție rămasă să trateze bolnavi cu Covid-19. Situația a fost similară și în județul Timiș, până în ultima săptămână a lunii trecute, când a început să crească numărul de persoane care au nevoie de îngrijire pe secțiile ATI. Astfel, în momentul de față, patru persoane cu forme mai grave sunt internate la secțiile ATI de la spitalele din Timișoara. Cele mai multe cazuri sunt la București, unde se află internate 18 persoane. În total, la nivel național, 63 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 primesc îngrijiri medicale pe secțiile de terapie intensivă.
Testări
În perioada 1-31 iulie, la nivelul județului Arad, au fost efectuate, în total, un număr de 15.050 de teste. Este vorba despre 7.383 de teste RT-PCR și 7.667 de teste rapide antigen. În medie, la nivelul județului Arad se efectuează în jur de 300 de teste pe zi, cu o scădere în weekend. Din numărul total de teste, au fost confirmate 30 de infectări pe parcursul întregii luni. Cele mai multe cazuri – câte cinci la număr – s-au înregistrat în zilele de 15 și 28 iulie.
Potrivit raportării primite de la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, în 31 iulie existau 14 cazuri active, la nivelul județului, dintre care cele mai multe în municipiul Arad. Trei persoane se aflau internate în spital, în timp ce alte 11 se aflau în izolare la domiciliu.
Deși luna iulie a fost luna cu cel mai mic număr de infectări din ultimul an, primele zile din august par să anunțe că valul patru este tot mai aproape. Astfel, de duminică până luni au fost confirmate 6 cazuri noi de infectare cu virusului SARS-CoV-2. De altfel, specialiștii susțin că valul patru va lovi, inevitabil, și România, din cauza contagiozității variantei Delta. Conform INSP, până la data de 25 iulie 2021 au fost confirmate 127 cazuri cu varianta Delta: 50% (64 cazuri) se află în 28 focare, dintre care 22 familiale (36 cazuri) și 6 de colectivitate (28 cazuri), din 8 județe: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (5), Ilfov (4), Iași (5), Olt (1), Teleorman (1) și București (6). Dintre cazurile din focare, pentru 5 a fost menționat istoric de călătorie în India (3),Finlanda (1), Turcia (1). 33% (42 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată; 15% (19 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 9 în UK, 5 în Turcia, 1 în Irlanda, 1 în Italia, 1 în Republica Moldova, 1 este angajatul unei firme de transport auto internațional, 1 este pilot pe rute internaționale; 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP.
Dintre cele 127 cazuri confirmate cu varianta Delta, 15 (12%) fuseseră vaccinate: 2 incomplet și 13 complet vaccinate. Intervalul dintre data administrării dozei 2, respectiv a dozei 1 în cazul vaccinului care necesită administrarea unei singure doze, și data recoltării probei a fost de 11-165 zile, cu o medie de 87 zile și o mediană de 88 zile. Au fost înregistrate și 5 decese la cazuri confirmate cu varianta Delta.
Delta, la Arad
La Arad, au fost confirmate două cazuri de infectare cu tulpina Delta, iar o a treia probă a fost transmisă spre secvențiere la Institutul Cantacuzino, pentru care se așteaptă încă rezultatul.
Un sfert din județ – vaccinat
Potrivit aceleiași surse, 82.4% din cazurile de infectare cu noul coronavirus confirmate în România au fost înregistrate la persoane nevaccinate. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat că a fost atins pragul de vaccinare de 5 milioane de persoane, un target atins cu două luni mai târziu decât și-au planificat autoritățile. La nivelul județului Arad, procentul de vaccinare se situează în jurul a 25 de procente, cu valori mai ridicate în mediul urban.
Trimite articolul
XJos pandemia! Jos testele! Jos botnita!😂😂😂
-
Statistica pentru fraierii care nu inteleg cum se pot manipula cifrele.
Adica se cumuleaza toate infectarile din decembrie 2020 pana in 31 iulie cand se poate calcula foarte bine ca pana la 1 mai 2021 au fost peste 90% dintre ele iar la acea data erau doar 10% vaccinati.
Normal ca procentul e foarte mic deoarece nu erau vaccinati oamenii.
Exact asa se prezinta cifrele si in alte tari, pentru manipulare.
De exemplu in Scotia, unde in realitate 74% din cei morti in ultima luna sunt vaccinati cu ambele doze, 13% cu o doza si 13% nevaccinati.-
Aberezi la greu
-
Din datele mele 98,37 dintre decedati sunt vaccinati cu ambele doze, dar aceste date sunt secrete.Cu greu le-am obtinut…
-
Pe tine sa TE BAG IN VAGINUL MA-TII DE PSIHOPAT. Esti clar bolnav psihic 💩
-
-
-
IaTa si cealalta “fata a monedei”, varianta pentru cei cu IQ din trei cifre https://www.activenews.ro/opinii/Desi-medicii-care-apar-la-TV-recunosc-ca-jumatate-din-populatia-Romaniei-are-imunitate-naturala-de-lunga-durata-Arafat-Citu-si-Iohannis-incurajeaza-exclusiv-%E2%80%9Eimunizarea-artificiala-168395 ca ziare.com(dealtfel o “publicatie onesta”) e pentru aia care au mai multe kilograme decat coeficient de inteligenta, recte trolli cu multe nume care mai fura si pseudonimele altora in frustrarea lor de decrepiti 🤣
-
Esti din in ce mai confuz si incoerent. Si tu dai lectii, tampitule!
-
Activenews e doar pentru cei cu Dunning-Kruger… dovadă utilizarea aiurea a IQ-ului în acest context…😉
-
Iata profilul “barbatilor” care cred orbeste in vaccin, procent mare chiar si pt fact checkerul de serviciu https://www.mdpi.com/2076-393X/9/7/745/htm 🤣🤣🤣🤣🤣 … adica niste bulangii fara “cojones” 😂
-
Te-au mutat pe Cicio -Pop, tacanitule?😂😂😂
-
Dezamăgitor, stimabile… te-ai contagiat de la baznacian și de la Charlie…🤷🏻♂️
Sarmane maniaco-depresivule probabil te-a obosit mutatul pe Cicio Pop si nu mai retii ce ai scris😂😂😂