Primele descoperiri arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi Arad-Nădlac. Potrivit informaţiilor furnizate de către Primăria Pecica, arheologii Muzeului Judeţean din Satu Mare au făcut descoperiri arheologice importante pe situl deschis pe traseul autostrăzii Arad – Nădlac, la câţiva kilometri la ieşirea din Pecica spre Arad.
Situl a fost deschis în 29 septembrie de cinci arheologi ai muzeului (instituţie cu care constructorul austriac Alpine Bau a încheiat contract pentru descărcarea arheologică a traseului pe care urmează să lucreze, între Pecica şi Arad). Săpăturile au început la câţiva metri de Drumul Naţional 7, cele mai importante descoperiri fiind făcute, însă, zeci de metri mai încolo.
Pământul a fost excavat pe o adâncime de peste un metru, acolo unde încep săpăturile propriu-zise. Materialele găsite (cioburile de ceramică, obiectele, oase) au fost adunate şi transportate la Muzeul Judeţean din Satu-Mare unde vor fi spălate, restaurate, prelucrate, după care se vor întoarce la muzeul judeţean pe a cărei arie au fost găsite. „Prin urmare, vor putea fi văzute la muzeul din Arad, într-un an, doi ani de zile, într-o expoziţie” estimează arheologul Cristian Virag, coordonatoul proiectului.
„Întâi facem o prospectare a zonei, pe baza urmelor de ceramică de la suprafaţă şi a altor factori şi săpăm doar acolo unde ştim sigur că vom găsi ceva”, a precizat vis-a vis de viitoarele lucrări arheologul. Specialistul mai spune că aveau la dispoziţie două luni pentru săpături, dar că la sfârşitul lunii octombrie se va putea preda amplasamentul constructorului.
Două cimitire şi numeroase obiecte
Situl arheologic a scos la iveală 50-60 de morminte, despre care, iniţial, arheologii nu ştiau din ce epocă provin. În urma curăţării şi studierii osemintelor şi a obiectelor, s-a ajuns la concluzia că au găsit două cimitire, dintre care unul aparţine culturii avare.
Popor nomad al stepei eurasiene, în secolele VI – IX, avarii au întemeiat un puternic imperiu în Arcul Carpatic, descendenţii lor trăind astăzi în zonele Caucaziene.
Unul dintre cele mai interesante morminte este cel al unui bărbat înmormântat împreună cu calul său. Tot pe traseul autostrăzii spre Nădlac s-a găsit şi un mormânt în care se află o femeie alături de un nou-născut.
O altă descoperire interesantă este o brăţară de bronz pe mâna unei fetiţe, dar s-au găsit şi morminte de copii, cu mărgele de sticlă şi figurine de animale din piatră.
Una dintre locuinţele descoperite avea patru cuptoare, cea ce îi face pe arheologii să creadă că acolo stătea un olar. Cuptoarele, precum şi camerele propriu-zise de ardere a vaselor s-au conservat bine, astfel că se poate observa tehnica utilizată.
„Descoperirile de aici sunt din Epoca Bronzului, Epoca Romană, perioada Medievală. Avem două cimitire destul de importante ca număr şi ca descoperire a inventarului. Cel mai mare număr de morminte sunt cele din perioada avară, unde am găsit catarame, cuţite, diferite podoabe, cercei, şi anumite podoabe care se coseau pe haine, din bronz sau bronz argintat” a explicat coordonatorul sitului.
Alte descoperiri
Cele mai multe descoperiri sunt urme de locuinţe, dar şi foarte multe fântâni, din toate perioadele, printre care una specială, din neolitic, cu depunere rituală.
„Pe partea cealaltă avem deja un cimitir de perioadă medievală, undeva din secolul XIV. Încă nu avem un inventar funerar ca să ne dea o determinare cronologică foarte exactă. După poziţia lor, se vede că sunt creştini, după orientarea est-vest şi mâinile pe bazin” adaugă Virag.
Tot legat de cultura funerară, au fost găsite şi morminte de incineraţie din epoca bronzului, sub forma a cinci urne funerare.
Importanţă
În ceea ce priveşte importanţa descoperirilor de pe traseul viitoarei autostrăzi Arad-Nădlac, coordonatorului sitului spune că cele de cultură avară „sunt foarte puţine în această zonă. Aceasta este foarte importantă, având în vedere inventarul arheologic descoperit”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!