ARAD. Consiliul Local Municipal se pregăteşte să aprobe forma de delegare a serviciului public – Serviciul de administrare, întreţinere şi exploatare a cimitirelor umane din domeniul public al Municipiului Arad, respectiv gestiune delegată, prin atribuirea directă a concesiunii către Gospodărirea Comunală Arad (GCA).
„Până acum, cimitirele Eternitatea, Pomenirea, Gai și Aradul Nou erau administrate cu respectarea regulamentului aprobat prin HCLM 158/1996. Pentru o cât mai bună gestiune a serviciului de organizare, amenajare și întreținere a cimitirelor din domeniul public, este necesară identificarea unei soluții optime care să prezinte cele mai multe avantaje pentru cetăţeni, dar şi pentru autoritatea locală” – explică Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
Concesiune pe 10 ani
Astfel, Executivul Primăriei a elaborat un proiect de hotătâre privind aprobarea studiului de fundamentare și stabilirea formei de delegare a gestiunii serviciului public – Serviciul de administrare, întreţinere şi exploatare a cimitirelor umane din domeniul public al Municipiului Arad.
„Având în vedere că este necesară desfăşurarea unor activităţi ce au ca scop organizarea, amenajarea, întreținerea și exploatarea cimitirelor umane din domeniul public al municipiului Arad, propunem modalitatea de gestiune delegată prin atribuire directă către operatorul SC Gospodărirea Comunală Arad SA, societate comercială cu capital exclusiv al Municipiului Arad, ca soluţie optimă pentru realizarea acestui scop, deoarece atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic, această modalitate răspunde exigenţelor legale şi interesului comunităţii locale” – se arată în Studiul de fundamentare.
Potrivit aceluiaşi document, durata estimată a concesiunii (atribuirii directe) este de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestui termen prin acordul părţilor.
97.000 de locuri înhumare
Cimitirul Eternitatea se află pe strada Poetului nr.1 şi are 60.000 de locuri înhumare. Cimitirul Pomenirea se află pe Calea Bodrogului nr.1 şi dispune de 30.000 de locuri înhumare. Cimitirul din cartierul Gai se află pe strada Negoi nr.1 şi are 6.000 de locuri înhumare. Cimitirul din cartierul Aradul Nou se află pe strada arh. Milan Tabacovici nr.23 şi are 1.000 de locuri înhumare.
La transparenţă
Proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fundamentare și stabilirea formei de delegare a gestiunii serviciului public – Serviciul de administrare, întreţinere şi exploatare a cimitirelor umane din domeniul public al Municipiului Arad este afişat pe site-ul Primăriei Municipiului Arad (secțiunea Activități normative – Transparență decizională – Proiecte de hotărâri) El poate fi consultat și la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, luni marți şi miercuri, între orele 8:30-15:30, joi, între orele 8:30- 17:30 şi vineri, între orele 8:30-14:00. Cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind acest document, până la 8 februarie 2021, la registratura Primăriei.
Trimite articolul
XIn multe localitati din Romania locul de veci este gratuit si nu se platesc mereu taxe zeci de ani la rand
Ce se intampla cu locurile in care cei inhumati nu mai au urmasi ? se dau altora distrugandu-se mormintele sau cavourile pt care s-au cheltuit bani multi in unele cazuri. NU E CORECT!
Normal ar fi ca dupa ce se platesc taxele astea sa zicem in decurs de 40-50 de ani la rand sa nu se mai plateasca nimic in continuare .
fara sa se distruga mormintele!
De ce in alte localitati din țară se poate?
PS sumele totale/ platite/ si calculate pe o perioada de cateva zeci de ani cred ca sunt suficiente. pt intretinerea cimitirului respectiv de catre administratia cimitirelor. fara a se mai cere taxe in continuare pana la infinit ca sa zic asa.