ARAD. Până la finalul lunii iulie, acesta a fost termenul acordat de Primăria municipiului, prin intermediul Direcției Generale Poliția Locală Arad, persoanelor fizice și juridice pentru a-și curăța terenul de ambrozie. În caz contrar, „poliția locală precizează că nerespectarea prevederilor legale pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii respective se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, se arăta într-un comunicat transmis la mijlocul lunii iulie.
De atunci, pe adresa redacției am primit mai multe sesizări din partea cetățenilor care chiar au de suferit de pe urma acestei buruieni, din cauza alergiilor pe care le provoacă. Sesizările făceau referire atât la prezența buruienii pe terenuri aflate în proprietate privată, cât și pe terenuri ale municipalității invadate de ambrozie și necurățate până la sfârșitul lunii iulie, pentru că termenul stabilit ar fi trebuit să privească nu doar persoanele fizice sau juridice.
La Pomenirea
Ultima sesizare de acest gen vine de la un cititor care a și făcut mai multe fotografii cu tufe generoase de ambrozie, în cimitirul Pomenirea, aflat în grija Gospodăririi Comunale.
„Am fost zilele acestea la cimitirul Pomenirea. Pe toate aleile este plin de ambrozie. Nimeni nu face nimic. Toți așteaptă să vină iarna, să se usuce. Vă pun câteva poze cu niște exemplare superbe de ambrozie”, ne spune cititorul nostru.
De cealaltă parte, Primăria municipiului, prin vocea purtătorului de cuvânt, Ralu Cotrău, ne-a comunicat:
„Se intervine și la nivelul cimitirelor aflate în administrarea GCA, dar prioritare sunt zonele intens circulate. 70% din suprafața afectată de ambrozie din cimitir a fost cosită deja și se va mai interveni în continuare. Dar, probabil nu în ritmul dorit, întrucât trebuie să se coseasca celelalte suprafețe de pe domeniul public, unde crește ambrozia
acum.”
Administrația locală face, în același timp și apel la arădeni, pentru îngrijirea corespunzătoare a mormintelor, multe dintre ele fiind invadate de ambrozie.
Termen depășit
Lupta cu ambrozia pare a fi pierdută și în acest an, deși legislația s-a modificat și se pot aplica sancțiuni pentru cei care nu își curăță terenurile. Numai că, dacă municipalitatea nu reușește să scape în timp util de buruiana crescută pe propriile terenuri, e destul de greu să impui aplicarea legii doar pentru privați.
Trimite articolul
XCe mai conteaza…in cimitir sunt stalpi cu becuri pe acumulatori de mii de euro buc ….din tuns iarba nu prea iese comisionul.
pentru doamna Ralu Cotrau : ambrozia incepe sa creasca inca din primele luni de vara, deci, daca se intervine din timp cu stropire se poate distruge. asta doar daca se vrea ! toata lumea ne arata ca mai buna este preventia , doar in romania preferam amenzile .
Am auzit că, ambrozia e cea mai eficientă plantă în combaterea covid-ului.
-
Si a prostiei, asa ca trage tare pe nas, dragutule
Pana acum cativa ani, nu am stiut si nici nu am auzit ca ambrozia sa fi fost atat de periculoasa pt sanatatea oamenilor iar despre amenzi legate de ea nici atat.
Ceea ce se intampla in cimitirele din municipiu – si aici ma refer in mod concret la Pomenirea si Eternitatea, este pur si simplu o bataie grosolana de joc la adresa memoriei celor care isi dorm acolo somnul de veci si a apartinatorilor.
De exemplu la Eternitatea cade pe tine capela. Ploua inauntru. Arata jalnic.
La Pomenirea unde s-a laudat Primaria ca a construit o capela noua – este o mizerie de nedescris. Stimata administratie de la Pomenirea ce pazeste? Baia este jegoasa, nu se face curat in capele. Si vorbim, repet, de o capele noua. De asemenea, cand este o inmormantare, se arunca pamantul peste mormintele din vecinatate, nu se pune folie, protectie, nimic. Sigur, si in acest caz, la unii se face exceptie – nu vreau sa intru in etalii, dar la o inmormantare destul de prominenta in aleea din fata a cimitirului Pomenirea (unde se afla soldatii) s-a putut pune folie. La restul, nu. Asta este respectul municipalitatii fata de cetatenii decedati si cei care viziteaza mormintele celor dragi? Mi-ar crapa obrazul de rusine!!!!!
-
Acum câteva luni, o rudă de-a mea din Germania, a rămas profund mâhnită și revoltată, în urma vizitei sale efectuate la Eternitatea.
-
Omul de servici servește alte interese😆ciubucuri cit incape.
Toata pista de biciclete este plina de ambrozie din Alfa pina la podul Traian. Cimitirul Pomenirea este sub comanda hoiturilor din pnl, adă Dumnezeu inima lor. Mafia a cuprins în întregime gospodaria comunala. Angajați sint obligați sa fie loiali pardidului dacă vor o coaja de oaine.
Daca am evolua si noi putin, poate am mai renunta la morminte cu boduri, garduri, bancute, minitrotuar in jurul mormantului, pavele, braduleti, tuia si alte kitch-uri. Ce bine s-ar putea ingriji o intindere mare de gazon, unde doar crucile ar sta verticale.
Dar asta romanul…..sa se vada mormantul din cer daca se poate……
Poate isi face Bibart un ceai si ii da si lui Falca…
Da, asaceste, arata groaznic cimitirul Pomenirea, buruieni inalte parca sunt copaci, mizerii aruncate peste tot, groaznic, mergeti sa vedeti ce e acolo ! Horor ! Mizerabil !
Pătrașcu, învață prima dată să scrii, analfabetule,și după aia comentează, fraiere. Te dai deștept, dar esti ca p….a.
-
Tu ești mult mai prost, fi cuminte pe viitor dacă vrei sa vina Moșul de Crăciun la tine. Pina atunci nu umbla singur nesupravegheat cu bricheta la tine.