Acţiunea „Sacul galben” a împlinit cinci ani. Pe 12 martie 2012, SC Polaris M Holding împreună cu Primăria Municipiului Arad au demarat campania de colectare selectivă a deşeurilor pe raza administrativă a municipiului prin acţiunea „Sacul galben”. Nu a fost treabă uşoară şi nici acum nu este, dacă stăm să ne uităm ce aruncă de fapt arădenii în sacii destinaţi colectării selective. În 2012, mai marii firmei care face curat în Arad credeau că începuturile vor fi grele, că vor fi probleme peste probleme în derularea acţiunii, în condiţiile în care în Arad se mai încercase colectarea selectivă la sursă şi în anii 2004 şi 2005, prin atribuirea de saci în mod direct şi gratuit populaţiei, în două cartiere pilot ale oraşului. Atunci, în 2005, încercarea a fost un total eşec. Sacul galben a pornit, însă, foarte bine încă din primul an de implementare în cartierele de case şi aşa a ţinut în toţi cei cinci ani cât s-a derulat. Numai că dacă, în trecut, eşecul primei campanii a fost pus pe seama sustragerii sacilor de la porţile caselor înainte ca aceştia să fie ridicaţi de operator, acum parte din arădeni arată că încă nu le place ideea de colectare selectivă şi decid pe mai departe să folosească sacii în cu totul alte scopuri decât cei pentru care au fost creaţi, sabotând o reuşită sută la sută a campaniei.
80.000 de saci pe lună
Chiar şi aşa, încă cu probleme de mentalitate privind colectarea selectivă şi încă departe de reuşita occidentalilor când vine vorba de modul în care se aruncă gunoiul, din 12 martie 2012, de când a debutat sacul galben, şi până în 2017, acţiunea a prins la circa 80% dintre arădenii vizaţi. Un procent ridicat cu care ne e cam greu să ne mândrim de obicei. Cei 80% dintre arădeni care au înţeles că gunoiul trebuie colectat selectiv dacă nu vrem ca pe viitor să fim îngropaţi în deşeuri au fost primii din ţară care au făcut acest efort, Aradul fiind primul oraş care a început colectarea selectivă. Peste 80.000 de saci galbeni s-au distribuit de atunci lună de lună şi peste 170 de tone de deşeuri au fost colectate de firma de salubritate separat, la sursă, lună de lună. Rata medie a reciclării din deşeurile selectate a fost de peste 60% din cantitatea colectată, iar procentul sacilor recuperaţi din cei distribuiţi cetăţenilor a ajuns şi la peste 80%.
Neajunsul lipsei de educaţie
Singurul neajuns rămâne cel al beneficiarilor care sfidează rolul sacului galben. 20 la sută din arădenii de la case nici nu vor să audă de colectarea selectivă, nu au înţeles încă şi nu apreciază rolul acesteia. Sacii galbeni sunt folosiţi pe mai departe, şi după cinci ani de la demararea campaniei, pentru deşeuri menajere, iarbă sau rumeguş, cu toate că sacii sunt inscriptionaţi cu tipul de deşeuri pentru care sunt destinaţi. E vorba de aceiaşi cetăţeni care, desigur, s-ar arătat extrem de supăraţi dacă sacii galbeni folosiţi altfel decât în scopul pentru care au fost creaţi nu ar fi ridicaţi din faţa casei sau dacă ar primi amenzi pentru modul în care înţeleg să colecteze gunoiul.
Au trecut cinci ani de când colectarea se face la uşa lor, dar fără frica unei sancţiuni, sau ruşinea unei fapte lipsite de decenţă, în care să fie arătat cu degetul, care vine doar cu cei şapte ani de acasă iar uneori nici atunci, colectarea va fi pe mai departe o problemă printre arădenii care vor să fie „serviţi” occidental dar vor să se comporte tot ca în evul mediu.
Curăţenia austriacă
Până nu vom înţelege că evoluţia unei societăţi depinde de faptele fiecăruia, să nu ne aşteptăm să trăim în curăţenia austriacă şi eleganţă nordică. Vom supravieţui tot în mizeria românească, unde nici gunoiul nu vom şti cum să-l selectăm.
Adio, sacul galben?
Chiar şi aşa, considerată o campanie reuşită, acţiunea „Sacul galben” s-ar putea să fie istorie la anul. Celebrul masterplan de deşeuri, pe care cei de la CJA se străduiesc de ani buni să-l implementeze în tot judeţul, nu aminteşte nimic de sacul galben. Problema e că, aşa cum e omenesc, e greu să-i obişnuieşti pe arădeni cu o obligaţie nouă, dar dacă ai anulat-o odată, repede vor uita de ea. Iar, atunci, colectarea selectivă ca-n occident va fi şi ea tot istorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!