Infracţiuni informatice la Arad. Ofiţerii de la Crimă Organizată Arad au pus în aplicare şapte mandate de aducere emise pe numele a cinci suspecţi şi a doi martori. Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Arad, cei cinci suspecţi au intrat în posesia datelor de identificare a mai multor carduri bancare, după care au început să golească conturile păgubiţilor. Informaţiile arată că suspecţii nu au scos bani de la bancomate, nici nu au clonat cardurile, dar, cu ajutorul datelor de identificare, s-au pus să facă diferite cumpărături online. Anchetatorii spun că au fost achiziţionate aparate electronice şi electrocasnice, telefoane mobile şi tablete, biciclete, drone şi chiar sobe de teracotă. Prejudiciul calculat de DIICOT până acum este de aproximativ 100.000 de lei. Şi asta numai din luna martie, de când gruparea a intrat în atenţia anchetatorilor. Sumele ar putea fi mult mai mari. Dar totul va ieşi la iveală pe parcursul investigaţiei.
Acest caz este o premieră din mai multe puncte de vedere. Este pentru prima dată când falsificatorii de carduri sunt arădeni. Pentru că DIICOT Arad a mai destructurat astfel de grupări, dar niciodată membrii lor nu erau din Arad. O altă premieră se referă la faptul că, tot pentru prima dată, persoanele vătămate sunt cetăţeni români. Pentru că, până acum, ţintele erau cetăţeni străini.
Cei cinci suspecţi au fost duşi la audieri şi, cel mai probabil, pe numele lor vor fi emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca aceştia să fie prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
Sesizaţi de bănci
Potrivit lui Călin Hosu, procuror în cadrul DIICOT Arad, ancheta a demarat după ce băncile care au emis cardurile originale au depus sesizări referitoare la dispariţia neautorizată a unor fonduri din conturile clienţilor. După sesizările primite de la bănci, au apărut şi plângeri ale persoanelor care au rămas fără bani pe carduri. Procurorul Călin Hosu explică şi care a fost modul de acţiune al suspecţilor: „au accesat datele unor carduri care aparţin mai multor persoane din întreaga ţară, au efectuat pe baza acestor carduri tranzacţii online, au cumpărat diverse bunuri de la magazine online, bunuri pe care le foloseau în interes propriu sau le vindeau sub preţul pieţei, însuşindu-şi banii. Au fost afectate peste 200-300 de carduri, nu toate tranzacţiile au fost reuşite, multe dintre ele au fost respinse din cauza insuficienţei datelor”. Anchetatorii spun că cea mai mare tranzacţie efectuată de pe un singur card a fost de 7.000 de lei, dar au existat cazuri în care suspecţii au efectuat mai multe tranzacţii de pe acelaşi card.
Până în prezent, au fost identificate opt victime ale spărgătorilor de carduri, dar numărul acestora ar putea fi mult mai mare. În acest sens, DIICOT Arad îi sfătuieşte pe toţi cei care au observat că le-au dispărut bani din conturi să depună plângere.
Conturi nesecurizate?
Pe lângă infracţiunea comisă de cei cinci arădeni, mai planează o întrebare: cât de sigure sunt conturile noastre bancare? Potrivit unor surse, suspecţii, care au între 25 și 30 de ani, le-ar fi declarat anchetatorilor că spionajul informatic pe care l-au practicat a fost realizat cu foarte multă uşurinţă, deoarece datele clienţilor nu ar fi fost securizate corespunzător. Pe de altă parte, conform unor surse, anchetatorii verifică şi vulnerabilităţile sistemului bancar pentru că, cel puţin dacă ţinem cont de declaraţiile suspecţilor, datele unor clienţi ai băncilor vizate nu sunt securizate corespunzător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!