ARAD. Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Arad se bucură în această perioadă de un moment de vârf, de o stare de activitate maximă. Este vorba de o succesiune surprinzătoare de 5 vernisaje a 5 expoziţii personale, semnate (în ordine cronologică) de Onisim Colta, Dumitru Şerban, Rudolf Kocsis, Cosmin Moldovan şi Lucian Cociuba.
Pe data de 25 mai, lui Onisim Colta, conf. univ. dr. la U.A.V. Arad, i se vernisa expoziţia personală de pictură şi obiect intitulată „In hoc signo vinces”, în prezenţa unui public ales, la Cluj, în Galeria „Horeb”, plasată în subsolul bisericii ortodoxe „Sf. Proroc Ilie”. Printre cei prezenţi s-au aflat acad.Marius Porumb, Zoe Vida Porumb, Radu Şerban, Andor Kömives, Gheorghe Bus, toţi profesori ai Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, precum şi Petru Lucaci (arădean de origine), preşedinte a U.A.P. din România şi Vasile Tolan, ambii profesori la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. Expoziţia lui Onisim Colta, a noua din serie, face parte dintr-o succesiune de 10 expoziţii personale cu conotaţii creştine, a unor artişti diferiţi, înscrise în proiectul doctoral al antropologului clujan Florin Gherasim.
Pe 31 mai, la orele amiezii, în spaţiile generoase ale Facultăţii de Agronomie a Universităţii de Vest Timişoara se deschidea o amplă expoziţie de sculptură a prof. univ. dr. Dumitru Şerban. Vernisajul s-a bucurat de prezenţa excepţională a Ministrului Educaţiei Naţionale, a Rectorului Universităţii de Vest, a cadrelor universitare timişorene, specialişti , studenţi, iubitori de artă, presă. Expoziţia lui Dumitru Şerban viguroasă, din materiale durabile, a constituit un eveniment major al lunii mai, în viaţa artistică timişoreană.
În acceaşi zi, pe 31 mai, la Arad, la Muzeul de Artă, Sala „Ovidiu Maitec”, la orele serii se vernisa o altă expoziţie admirabilă de sculptură şi desen, a lui Rudolf Kocsis, conf.dr. la Facultatea de Artă din Timişoara. Expoziţia intitulată „Urme 50” cuprinde lucrări din diferite cicluri de creaţie , realizate de-a lungul anilor, care, privite în ansamblu, marchează exemplar împlinirea a cinci decenii de viaţă a artistului arădean. În prezenţa publicului numeros, format din prieteni, artişti, profesori, medici, arhitecţi, muzicieni, actori, ziarişti, criticul de artă şi artistul de talie europeană pe linie media, Călin Dan, a făcut o prezentare ca la carte a expoziţiei.
Pe data de 2 iunie, unuia dintre cei mai talentaţi artişti din generaţia sa, prof. Cosmin Moldovan, i s-a vernisat la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia expoziţia personală de sculptură intitulată „Fragment of your lost memory”. Expoziţia, cuprinzând sculpturi colorate, s-a integrat organic în spaţiul boltit, cu urme medievale, ale galeriei, fiind foarte bine primită de bucureşteni.
De asemenea, în data de 7 iunie, la ora 18, la Galeria Naţională „Delta” din Arad a avut loc, în prezenţa unui public numeros, format din artişti, profesori, medici, iubitori de artă, mass-media, vernisajul expoziţiei retrospective de grafică şi pictură a profesorului Lucian Cociuba , la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Motivele de bază interpretate de artist în lucrările sale de grafică îşi trag seva din filonul autohton, cu rădăcini în nord-vestul României, Ţara Oaşului cu miturile şi obiceiurile sale strămoşeşti.
Din expoziţie se degajă o înrudire de spirit cu cei doi mari graficieni români moderni: Paul Erdös şi Vasile Kazar, a căror operă s-a hrănit din aceleaşi izvoare.
Aceste expoziţii, aproape simultane, au fost foarte bine cotate de public şi de criticii de artă.
„Scara”
Acest sumum de prezenţe artistice pe simezele din Arad şi din ţară se încheie cu o viitoare expoziţie a lui Onisim Colta, tot la Cluj şi tot în Galeria „Hored”. Viitoarea expoziţie, intitulată „Scara”, cu timitere la „Scara lui Iacov”, va cuprinde alte 33 de lucrări de pictură, desen, sculptură şi face parte din acelaşi proiect doctoral al antropologului clujan Florin Gerasim.
„Aceste expoziţii constituie o dovadă a potenţialului creativ al artiştilor profesionişti din Arad” (Onisim Colta)
Citiți principiile noastre de moderare aici!