ARAD. În conformitate cu ordinul Ministrului Sănătății, publicat pe data de 3 ianuarie în Monitorul Oficial, pacienții cu forme ușoare și medii de Covid-19, care nu au nevoie de administrare de oxigen vor trebui să se adreseze centrelor de evaluare ce urmează a fi operaționalizate săptămâna viitoare. Acestea sunt definite ca „unităţi funcţionale organizate la nivelul spitalelor, având ca structură minimă: cabinet de consultaţii şi tratament şi/sau structură de spitalizare de zi, după caz, laborator de analize medicale şi laborator de radiodiagnostic (aparate pentru radiografie sau tomografie computerizată).” Ministerul Sănătății intenționează să asigure în aceste centre anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare pentru a fi eficienți, dar și antivirale. Anticorpii monoclonali sunt concepuți pentru a se atașa la proteina de suprafață a virusului SARS-CoV-2 la diferite situsuri. Când se atașează la această proteină, virusul nu poate pătrunde în celulele organismului. Se administrează cu ajutorul perfuziilor.
Cinci centre la Arad
Cinci centre de evaluare pentru pacienții care au forme ușoare și medii de Covid-19 vor fi operaționalizate în județul Arad, la mijlocul săptămânii viitoare. Aceste centre își propun să scadă presiunea pe unitățile de primiri urgențe ale spitalelor în valul 5 al pandemiei.
Direcția de Sănătate Publică Arad a definitivat lista acestor centre, toate urmând a fi constituite în spitalele din municipiul și județ. Astfel, în municipiu, pacienții cu forme ușoare de Covid-19 se vor putea prezenta pentru evaluare și prescriere tratament, fără programare, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad sau la Clinica Medlife Genesys. În județ, centre de evaluare vor fi active la Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul din Lipova și Spitalul din Sebiș.
„Noile centre de evaluare sunt menite să degreveze, în primul rând, Unitatea de Primire Urgenţe, dar și să reducă presiunea pe secțiile Covid ale spitalelor din județ. Evaluarea și tratamentul sunt gratuite atât pentru pacienții asigurați, cât și pentru cei neasigurați. În momentul de față, cele cinci centre sunt în procedură de avizare și autorizare, pentru că este nevoie de circuite separate și de respectarea normativelor în vigoare”, a explicat Horea Timiș, directorul DSP Arad.
Pacienții în stare gravă sau critică vor ajunge în continuare la Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor.
Cu mașina proprie
Pacienții care nu necesită oxigenoterapie, dar au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanți și dacă necesită internare de zi sau continuă. În cazul în care există contraindicații/refuz/indisponibilitate a anticorpilor monoclonali neutralizanți, pacienților li se pot prescrie antivirale eficiente în COVID-19 cu administrare orală.
Tratament
Antiviralele cu administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții: pacientul este de acord; se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii); sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluarea corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică; continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior, până la vindecare. Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripție medicală. În schimb, medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrați în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.
Personalul și plata acestuia
Una dintre întrebările adresate și în conferința de presă a ministrului sănătății se referă la personalul medical care va asigura funcționarea acestor centre, având în vedere că evaluarea minimă presupune cel puțin o biochimie și o radiografie pulmonară, pentru care este nevoie de medic specialist. Cel mai probabil, vorbim de medici din spitalele în care vor funcționa centrele, medici care urmează a fi remunerați separat pentru această activitate.
Trimite articolul
XVIRUSU NU EXISTA MA OAMENII BUNI NU MAI CREDETI IN MASS MEDIA DE SATANA REPTILIENI