Având la bază indicatori financiari esențiali pentru determinarea valorii companiilor, Forbes realizează an de an un top al celor mai puternice companii din România. Evaluarea companiilor se bazează pe cifra de afaceri, profitul net, datoriile şi capitalurile proprii ale companiilor, dar și alți indicatori financiari. Toate aceste date conturează tabloul pieței economice din România, evoluția companiilor și sunt un bun indicator privind dezvoltarea regiunilor, puterea economică a județelor și prespectivele pentru viitorul apropiat.
Ei bine, în ultimul top al companiilor publicat de Forbes – Top 500 Companii din România, Aradul figurează doar cu cinci prezențe. Mai mult, două dintre cele cinci prezențe în Top 500 sunt companii deținute de familia Apreutese. Compania cea mai bine clasată din Arad este fabrica Astra Vagoane Călători – locul 54 din 500. Fiind unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de material rulant. Controlată de Valer Blidar, Astra Vagoane Călători a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 600 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de anul anterior. Potrivit Forbes, în 2023 Astra Vagoane a fabricat 62 de tramvaie dintre care 55 au ajuns la București, iar restul la Arad și Brăila.
„Avem asigurată capacitatea de producţie anul acesta. Avem de livrat 28 de tramvaie pentru București, opt tramvaie pentru Brăila, 10 tramvaie pentru Galați, mai avem la Oradea şi Arad. Nu ducem lipsă de personal, ne-am păstrat forța de muncă”, transmite conducerea Astra Vagoane Călători, citată de Forbes. Compania a raportat un număr de 409 angajați în anul 2023, o cifră de afaceri de 632 milioane de lei și un profit net de 68 milioane de lei.
Următoarea companie din Arad inclusă în Forbes Top 500 este Brandl Ro SRL – situată pe poziția 75. Compania este deținută de familia Apreutese având activitate în sectorul auto. Conform datelor Forbes, Brandl Ro are un total de 232 de anagajați, o cifră de afaceri de 240 de milioane de lei și un profit de 69 de milioane de lei.
Pe locul 108 se clasează compania Internațional Alexander – deținută și ea tot de familia Apreutese. Cu activitate în sectorul transporturilor, Internațional Alexander a avut o cifrmă de afaceri de 665 de milioane de lei, 908 angajați și un profit de 18 milioane de lei. Totalul capitalurilor pe care le deține Internațional Alexander au fost evaluate la 145 milioane de lei, compania fiind o prezență obișnuită deja în topul celor mai puternice companii din județ. „Compania noastră a devenit un furnizor independent de transport și logistică (3PL), cu accent pe sprijinirea clienților noștri cu activități cu valoare adăugată pentru a îmbunătăți operațiunile lanțului de aprovizionare”, transmit cei de la Internațional Alexander pe pagina de prezentare a companiei.
Compania Smart Management Invest din Arad, cu o cifră de afaceri de 1.758 de milioane de lei, dar profit de doar 1 milion de lei se clasează pe poziția 185. Deținută de Ovidiu Andrieș și Daniel Imbre, compania desfășoară activități în sectorul reatailului de carburanți. „Smart Management Invest este compania românească de încredere care oferă servicii de alimentare cu carburant pentru toate categoriile de clienți din țară. De la stații de alimentare cu carburant, atât pentru flote de transport, cât și pentru clienți privați, și până la carburant vrac cu cisterne proprii pentru clienții care nu au tot timpul posibilitatea de a alimenta din stații. Mai mult, Smart Management Invest pune la dispoziția șoferilor o parcare securizată pentru șoferii de camioane”, se arată pe pagina companiei. Compania rămâne, așadar, pentru al treilea an consecutiv cea mai mare afacere din regiune, deși a raportat o scădere de 13%.
Cea de a cincea companie care a reușit să acceadă în topul Forbes este Auto Group C.M.B. SRL – poziția 241 din 500. Compania este deținută de familia Codrin având afaceri în sectorul auto. Pentru anul 2023 compania a raportat o cifră de afaceri de 245 de milioane de lei, are 162 de salariți și un profit de 26 de milioane de lei.
Situația pe regiune
Dintre cele 500 de companii din topul Forbes, 36 sunt din regiunea Banat – Crișana, incluzând județele – Bihor, Arad, Timiș și Caraș. În totpul cele 36 de companii au o cifră de afaceri de 11,8 mliliarde de lei , în creștere cu 4,4 procente față de anul anterior. Datele Forbes arată că Timișoara rămâne centrul economic al acestei regiuni, iar regiunea are perspective solide de creștere.
Cum s-a realizat topul?
„Pentru fiecare companie au fost obținute mai multe valori folosind coeficienții și rezultatele financiare, lar fiecare valoare a primit o anumită pondere pentru a obține rezultatul final. Pentru companiile listate la Bursă sau cele care au raportat rezultate consolidate la nivel de grup au fost folosite rezultatele consolidate, fiind apreciată astfel transparența. Companiile care au in obiectul de activitate activități de tip holding sau cele care au înregistrat pierderi sau capitaluri proprii negative nu sunt prezente în topul 500 al celor mai valoroase companii. Pentru companiile listate a fost folosită capitalizarea la începutul lunii octombrie 2024. Informațiile au fost obținute din surse oficiale, de pe site-ul Ministerului Finanțelor, de la Registrul Comerţului, din bazele de date ale portalului termene.ro sau de la oamenii de afaceri intervievați”, explică cei de la Forbes.
Primii clasați din România
Topul Forbes 500 este deschis de Banca Transilvania, urmată de Dedeman și Digi România. Următoarele poziții sunt ocupate de Chimcomplex SA Borzești, Medlife SA, One United Properties SA, Oscar Downstram SRL, Fildas Trading SRL, Tehnostrade SRL și Transavia SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!