Conform ultimei raportări întocmite de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în data de 22.07.2021, la nivel național erau active 170 de focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 2 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 46.203 de porcine (animale afectate din focarele active).
Doar în ultima săptămână (15 – 22.07) au fost înregistrate 54 de focare noi, dintre care cinci focare au fost confirmate în județul Arad, unul la nivelul unei exploatații de tip A (exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine).
În momentul de față, județul Arad ocupă locul cinci pe țară, cu un total de 10 focare active la data de 22 iulie.
Cazuri la mistreți
De asemenea, în același interval s-au înregistrat și 10 cazuri noi de pestă porcină africană la porci mistreți, dintre care două la Arad, la doi mistreți găsiți morți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.811 de cazuri la mistreți în 41 de județe. Pe raza județului Arad, 216 de mistreți au fost găsiți morți și alți 68 de mistreți au fost vânați. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.
Apel pentru respectarea normelor
ANSVSA face apel la toți crescătorii de porcine să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație și să anunțe de urgență medicul veterinar oficial atunci când un animal prezintă semne de boală sau moare. Proprietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiți conform legii.
Un porc infectat cu virusul PPA poate fi recunoscut după următoarele simptome: prezența unei febre ridicate de 40-42 grade; prezența unei înroșire a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroșire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului. Animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică; voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi; scroafele avortează. Moartea subită a suinelor este, de asemenea, un semnal de alarmă.
Vara – anotimp favorabil
Vara, mobilitatea crescută a oamenilor datorată perioadelor de concediu și transportul ilegal de animale duc la răspândirea mult mai rapidă a virusului în gospodăriile populației.
“În concluzie, responsabilitatea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare animalelor reprezintă un element esențial în prevenirea evoluției pestei porcine africane. Numai prin respectarea acestor minime cerințe ne putem asigura că animalele din propria curte vor rămâne sănătoase și putem preveni astfel pierderile economice extreme de mari generate de evoluția PPA”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Trimite articolul
XVrajeala maxima….in timpul asta camioane de carne din Spania intra zilnic in tara….ca doar Spania e departe de Africa si la ei nu vine pesta…