ARAD. Cu toate că pe harta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Șeitinul apare ca singura comună din Arad care, deși are nevoie de nu mai puțin de doi medici de familie, nu are niciunul, în realitate situația stă altfel. Reprezentanții Primăriei Șeitin ne-au contactat, după apariția materialului „Opt comune din judeţul Arad, fără medic de familie”, pentru a ne indica faptul că la Șeitin nu există probleme cu medicii de familie. Ba mai mult, că în loc de necesarul de doi medici de familie, calculat potrivit numărului de locuitori, conform datelor de la Statistică, Șeitinul are cinci. Reprezentanții primăriei de aici ne-au indicat faptul că trei din cei cinci medici cu care se poate lăuda Șeitinul activează chiar în comună, în două cabinete medicale, unul pe strada Horia, cu un medic de familie, iar al doilea pe strada Tudor Vladimirescu, cu doi medici de familie. Ceilalți doi medici de familie nu au cabinetele în Șeitin, ci în Pecica și Pereg, dar au pe listele lor pacienți din comună.
Reamintim cititorilor că, în urmă cu două zile, presa naţională a reacţionat la postarea pe Facebook a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie care făcea referiri clare, cu hărţi şi tabele, la faptul că peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie. În alte zone, deşi există doctori, spuneau cei de la federaţie, deficitul medicilor de familie e mare. Din peste 1.400 de comune și orașe lipsesc aproape 2.200 de medici de familie. Pe lista neagră a comunelor fără medic de familie, cei de la federaţie incluseseră şi 8 comune din Arad şi peste 10.000 de locuitori lăsaţi fără asistenţă medicală primară.
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a făcut public marţi, pe reţeaua de socializare Facebook, faptul că a actualizat hărți publicate anterior ale localităților unde nu există deloc medici de familie. Actualizarea a venit pe baza răspunsurilor medicilor de familie din țară, care spuneau atunci că datele de la CNAS erau incomplete. Ca atare, federația a adunat, localitate cu localitate, numărul cetățenilor de pe siteul Institutului Național de Statistică și a comparat cu datele primite de la CNAS. A întocmit, la final, patru hărți cu accesul cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară.
Harta cu bucluc și planurile
Asupra uneia dintre cele patru hărți, cea mai gravă dintre ele, a lipsei medicilor de familie, ne-am aplecat și noi. Iar harta indica faptul că cel mai mare deficit de asistență medicală primară se regăsește în Șeitin, unde – potrivit calculelor – ar fi nevoie de doi medici de familie, pentru o populaţie de 3.103 locuitori, dar nu există niciunul. Toate celelalte şapte comune arădene de pe lista neagră a Federaţiei Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie duc lipsă de câte un medic de familie. Este vorba de Şiştarovăţ, cu 339 locuitori, Bata, cu 1.066 locuitori, Petriş, cu 1.322 locuitori, Chisindia, cu 1.263 de locuitori, Şilindia, cu 868 locuitori, Dieci, cu 1.455 locuitori şi Igneşti, cu 672 de locuitori şi niciun medic de familie.
Cel mai probabil, datele de la Șeitin au ajuns trunchiate la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, legătura dintre Arad și București părând a fi una șubredă. Potrivit celor din primăria Șeitin, medicina primară e acoperită în comună de cinci medici, iar administrația vrea să realizeze aici și un centru de permanență și un azil.
Doar atât
Mai rămâne doar de corelat datele între cele două entități medicale, cea locală și cea națională, și de dus la bun sfârșit visurile administrației locale din Șeitin.