Odată cu anul 2023, o nouă marcă culturală a fost lansată în România. Aceasta este derivată din cea clasică a „Nopții Muzeelor” și se numește „Noaptea Muzeelor la Sate”.
A 2-a ediție a ”Nopții Muzeelor la Sate” va avea loc în data de 31 august 2024, iar desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare a „Nopții Muzeelor”, coordonată de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Evenimentul se adresează sutelor de muzee și de colecții, private sau de stat, muzeelor vii, caselor memoriale și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală, educativă sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi: reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri și rezervații arheologice deschise publicului, puncte gastronomice, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri.
În județul Arad vor fi deschise Casa Memorială „Ioan T. Florea”, Covăsânț – Popas în casa etnomuzicologului Ioan T. Florea cu program de vizitare între 17:00 – 22:00; Casa Memorială și Colecția de artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu”, Săvârșin cu program de vizitare între 17:00 – 21:00; Muzeul „Zestrea Satului”, Covăsânț – Pă goșcie la Covăsânț, ediția a II-a – deschis între orele 17:00 – 23:00; Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția”, Șiria – Noaptea muzeelor la Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria (Complexul Muzeal Arad) – deschis între orele 17:00 – 21:00; Muzeul Viei și Vinului, Ghioroc – (Complexul Muzeal Arad) ce va putea fi vizitat între orele 17:00-21:00. La toate cele cinci muzee ora anunţată pentru închidere reprezintp ora de intrare a ultimului vizitator.
Poșta Română „Trimite vorbă”
Compania Naţională “Poşta Română” se alătură proiectului Noaptea Muzeelor la Sate prin intermediul Campaniei “Trimitem vorbă”, în cadrul căreia se vor distribui 20.000 de cărţi poştale către micile comunităţi ale României, cu scopul de a promova şi de a stârni interesul locuitorilor pentru valorile culturale locale. Rolul campaniei “Trimitem vorbă” este să aducă la cunoştinţa publicului existenţa acestui eveniment cultural naţional, să stimuleze curiozitatea locuitorilor din cât mai multe comunităţi rurale să viziteze muzeele şi entităţile din zonă şi să participe la evenimentele culturale organizate în apropierea lor. Proiectul va cuprinde sate şi comune din 10 judeţe, unde se desfăşoară cele mai multe evenimente: Arad, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Iaşi, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Vrancea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!