Domnule preşedinte, aţi amânat acordarea acestui interviu până acum, la peste o săptămână după Convenţie. De ce?
SECULICI. Întotdeauna e bine să judeci lucrurile la rece. S-au stârnit destule pasiuni înainte, în timpul şi după Convenţie. Dar acum lucrurile s-au mai liniştit. Chiar şi presa se preocupă deja de alte subiecte.
Cu excepţia unui subiect care rămâne pe agendă: Emil Boc. Întrebarea este dacă mai rămâne sau nu în fruntea guvernului.
SECULICI. Numirea sau rămânerea în fruntea guvernului este un parteneriat între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. Nu-mi place să exprim opinii hazardate, întrucât decizia o vor lua cu siguranţă împreună. Pot doar să vă spun că, din punct de vedere politic, greutatea deciziilor a fost în primul rând pe umerii premierului. Şi, aş adăuga, şi pe umerii preşedintelui Băsescu.
Dar de partid nu ziceţi nimic?
SECULICI. Este normal că măsurile de austeritate au influenţat şi imaginea partidului. Numai că Emil Boc este o entitate concretă, în timp ce partidul este o noţiune oarecum abstractă. Povara se împarte pe zeci de mii de oameni când e vorba de partid, în timp ce premierul Boc a încasat personal loviturile adversarilor, ale presei şi ale cetăţenilor.Cândva – eu sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând – Emil Boc va avea o altă imagine în rândul electoratului. Pentru că un lucru este cert: premierul Boc şi guvernul pe care-l conduce au scos ţara din recesiune şi au pus-o pe un drum bun. Şi acesta nu e puţin lucru devreme ce în Europa, ţări precum Grecia, Portugalia sau Irlanda sunt în mare dificultate şi nici Italia sau Spania nu se simt prea bine.
Înainte de Convenţie exista o anumită derută în rândurile partidului. S-au clarificat lucrurile în partid?
SECULICI. Ce-i drept, a existat o anumită confuzie generată de reacţiile presei şi ale populaţiei la măsurile de austeritate luate de guvern. Nu ţi-e totuna când îi vezi şi-i auzi pe oameni condamnând partidul şi liderii săi. Nu poţi rămâne inert la nemulţumirile oamenilor. Dar, dincolo de această derută, a existat şi hotărârea de a merge până la capăt cu salvarea României de la dezastru. Iar aceasta s-a făcut, în primul rând, cu ajutorul populaţiei. Noi am fost hotărâţi în măsurile pe care le-am luat, dar trebuie să recunoaştem că populaţia a dovedit – şi dovedeşte încă – spirit de sacrificiu şi, dacă cineva are merite pentru ieşirea din recesiune, aceasta este populaţia României.
Numai că populaţia s-ar putea să reacţioneze cum nu vă doriţi dumneavoastră. Sondajele de opinie nu vă sunt favorabile.
SECULICI. Vă spuneam că e bine să judecăm lucrurile la rece. Chiar atunci când este vorba de mase de oameni. Încă mai există greutăţi generate de criză, dar avem deja creştere economică. Iar creşterea economică va însemna normalizarea situaţiei în ţară. Aceasta presupune că la bugetul statului vor ajunge mai mulţi bani care, distribuiţi judicios atât la consum, cât şi pentru dezvoltare, vor genera un trend ascendent al economiei. Iar dacă la buget sunt venituri, e firesc ca din aceşti bani să meargă şi la capitolul cheltuieli. Aceasta presupune o creştere a pensiilor şi a salariilor şi, implicit, o creştere a nivelului de trai.
Credeţi că acest lucru se va întâmpla până la alegeri şi va exista suficient timp ca oamenii să uite greutăţile generate de măsurile de austeritate?
SECULICI. Când discutăm despre psihologia maselor, există destule variabile. Fără a încerca filosofii inutile, cred că omul judecă lucrurile pornind de la prezentul imediat. Şi, dacă prezentul îl mulţumeşte pe om, va reacţiona în consecinţă.
Şi credeţi că mulţumirea se va revărsa asupra PDL?
SECULICI. Aş vrea să pornesc de la un termen care a scăpat în această perioadă: comunicarea. Cred că PDL şi guvernul au greşit când au lăsat propaganda pe mâna adversarilor politici şi a presei manipulate de aceştia. Chiar şi preşedintele Băsescu a reproşat partidului acest lucru. Comunicarea cu populaţia a fost aproape inexistentă. Nu le-am explicat oamenilor într-un mod clar şi limpede ce se întâmplă cu ţara şi cu lumea şi de ce sunt necesare măsuri de austeritate. Cuvântul austeritate este des folosit astăzi în toate limbile şi pe toate meridianele. Va trebui să contracarăm propaganda opoziţiei cu argumente reale, vizibile, palpabile. Şi vom avea tot mai multe astfel de argumente. Şi, în faţa argumentelor, oamenii vor privi altfel lucrurile. Timpul şi evenimentele lucrează în favoarea celor care au avut curajul să ia taurul de coarne şi să lupte cu criza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!