ARAD. Votul dat duminică, 26 mai, în cadrul alegerilor europarlamentare a venit să confirme că dacă se face mobilizare, dacă se iese în număr mai mare la vot, planurile partidelor consacrate pot fi date peste cap de micii intruși. Vorbim de independenți sau partide de nișă care nu fac pragul electoral, dar care rup o bună parte din voturile valabil exprimate. Și cam așa s-a întâmplat și duminică, atunci când unii dintre independenți au reușit să atragă mai multe voturi decât partide deja consacrate.
Surpriza Peter Costea
Poate cea mai mare surpriză a reprezentat-o independentul Peter Costea. Susținut puternic de biserica neoprotestantă, Costea nu a fost luat în seamă de oponenții politici. Și chiar dacă la nivel de țară nu a reușit să obțină numărul minim de voturi pentru a câștiga un mandat de europarlamentar, la nivel de Arad mobilizarea în favoarea lui a surprins și a dat multe calcule peste cap. În cifre, independentul Peter Costea a reușit să obțină nu mai puțin de 8.278 de voturi. Comparativ, PRO România, condus de fost premier Victor Ponta, a luat 7.691 de voturi, iar ALDE a reușit să atragă 7.872 dintre sufragii. Acestea sunt doar două exemple, dar la fel de elocvente. Peter Costea a venit singur, susținut de o biserică puternică, și a reușit să strice toate calculele matematice. Pe lângă cele 8.278 de voturi care au mers către Costea, au mai fost și alte formațiuni care au rupt din totalul procentelor.
Partide cu sute de voturi
Printre partidele care au rupt câteva sute de voturi, dar voturi care au făcut diferența, de exemplu, pentru ALDE care nu a reușit să atingă pragul minim de 5%, se numără: Prodemo – 826 voturi, Partidul Socialist Român – 624, PSDR – 403, Partidul România Unită – 849, UNPR – 569, Blocul Unității Naționale – 272. Dacă e să ne referim și la restul independenților, George Simion a fost votat de 1260 de arădeni, în timp ce Gregoriana Tudoran a atras 1139 de voturi.
„Locomotiva” din PMP
O altă surpriză a fost rezultat obținut de Partidul Mișcarea Populară, cea care l-a avut în capul listei pe fostul președinte Traian Băsescu. Deși e clar că și-a pierdut din notorietate, fostul președinte mai are încă un bazin de susținători deloc de neglijat. Astfel, la Arad lista PMP pentru Bruxelles a fost votată de 9342 de alegători.
Ca o concluzie după acest scrutin surprinzător, pe alocuri, mobilizarea votanților și prezența multor opțiuni pe lista de vot au făcut ca unele partide care mizau pe atingerea pragului sau pe un rezultat mai bun, să iasă în pierdere. Fărâmițarea voturilor și prezența surprinzătoare a unor independenți au fost în detrimentul partidelor cu un bazin electoral între 5 și 10%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!