Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sebastian Bulumac arată că la proiectul de lege se lucrează din anul 2015, la elaborarea acestuia contribuind și specialiști din Elveția, specialiști ai Ordinului Arhitecților și ai unor asociații, universități și organizații, elaborarea fiind coordonată de către Asociația Peisagiștilor din România.
„Din proiectul legislativ au dispărut însă pasaje importante și au fost aduse de către Glad Varga amendamente nocive care vor permite construcții în parcuri și se va putea schimba încadrarea urbanistică pentru spații verzi care au intrat în proprietatea persoanelor fizice și juridice anterior publicării legii (retrocedare) și relocarea acestora în altă zonă a orașului, în contradicție cu restul prevederilor cuprinse în textul legii, care clarifică fără echivoc aceste aspecte. O altă modificare nocivă este că parcul istoric sau grădina istorică precum și scuarul sau parcul de buzunar nu se mai găsesc în categoria spațiilor verzi, dispărând între comisii și plen, deci teoretic nu mai beneficiază de protecție. De exemplu, Parcul Cișmigiu este parc istoric, la fel și Herăstrăul (din București – n.r.). De asemenea Parcul Eminescu din Arad este considerat un parc istoric”, scrie Bulumac.
Legea a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților pe 13 octombrie, iar deputatul Glad Varga „introduce în plenul camerei cele 2 amendamente discutate și considerate inacceptabile de grupul de lucru din Camera Deputaților” și de mai multe comisii, scrie Sebastian Bulumac în postarea amintită. Acesta adaugă că „un proiect bun de lege la care s-a muncit ani de zile, o lege care ar fi trebuit să fie integratoare și protectoare, s-a transformat în ceva opus: s-au pierdut categorii importante de spații verzi (parcuri și grădini istorice, scuaruri) și s-a dat posibilitatea construcției în parcuri retrocedate persoanelor fizice sau juridice. Iar aici miza unor dezvoltatori imobiliari (unii dintre ei samsari) este foarte mare, în mai toate orașele țării, nu doar în București”.
Postarea lui Bulumac a strâns câteva zeci de comentarii în mai puțin de o zi. Printre ele, și o reacție a celui acuzat – Glad Varga. Acesta spune că este vorba despre o greșeală de redactare. „Era trecut greșit articolul. Trebuiau trecute excepțiile prevăzute la articolul 4. Inclusiv parcurile. Se poate schimba destinația pentru terenurile care nu îndeplinesc condițiile respective. (…) Am discutat cu cei de la AsoP (Asociația Peisagiștilor – n.r.) și vom găsi o formulare mult mai bună, să nu existe loc de interpretări”, scrie deputatul arădean.
Totodată, deputatul PNL de Arad a publicat și o serie de precizări, pe pagina sa de Facebook. Acesta scrie că nu are „nicio legătură cu modificările aduse articolului 4, care au fost făcute de alţi colegi parlamentari şi au constat în redenumirea unor spaţii verzi şi scoaterea implicită din textul legii a termenilor parc istoric sau grădină istorică şi scuar sau parc de buzunar. Amendamentele pe care le-am depus eu şi care au fost adoptate se referă la terenurile care nu îndeplinesc criteriile de spaţiu verde, aşa cum sunt prevăzute de legea în vigoare şi la menţinerea unui articol existent tocmai pentru a evita un dezechilibru legislativ major având drept efect pe de-o parte încălcarea dreptului constituţional la proprietate private şi pe de altă parte o nouă serie de procese în instanţă, cu costuri enorme pentru plata despăgubirilor acordate proprietarilor afectaţi”.
De asemenea, Glad Varga a transmis că va adresa președintelui Klaus Iohannis rugămintea de a transmite spre reexaminare legea în cauză, „astfel încât să fie supusă unei noi dezbateri, care să asigure transparenţă şi consens în legătură cu aceste aspecte”.
Glad Varga este deputat de Arad începând din 2016 și este membru, din 2015, în comisia pentru mediu și echilibru ecologic, pentru tehnologia informației și comunicațiilor, pentru muncă și protecție socială.
Trimite articolul
XExista cel putin doua posibilitati.Una ,eroarea de redactare sa se fi produs datorita inabilitatii (sa nu zic altfel) initiatorului,care e priceput la scris cum e curca in apa ;a doua,eroarea sa nu fie eroare,ci sa fie rodul gandirii cu scopuri ascunse a demolatorului Aradului,caruia distinsul deputat ii sufla in dramba de citiva ani buni,se vede treaba cu mare folos,din moment de este pe lista cadidatilor la vagonul de dormit din Bucuresti…
-
exact!
-
Sobolanii nu fac nimic ‘din gresala’
Glad Varga arata ca un umflat, mancator de hamburgeri si mc, pus politic sa suga banii aradenilor. Caragiale ar fi mandru de asa personaj.. Numai uitati-va la fata lui, ca spune tot. Asta ne conduce?
-
Subscriu. Eu un balbait si sluga lui Falca. A stat si in genunchi in fata Luceafarului de la Brad. 🙂
-
Varga e un Menumorut al prostiei
“Arhitectii” Ceausecului au construit cartiere de blocuri aproape insalubre,cu care se mandresc cu multa nerusinare. Azi,alesii nostri pusi pe capatuiala distrug fara rusine,fara frica de DUMNEZEU,pentru bani!!!! In ARAD s-au ”plombat”curtile cu blocuri,se distruge Paduricea,TEATRUL VECHI,etc. Soarta unui oras ca ARADUL a ajuns sa fie decisa/hotarata de niste nulitati/mancurti cum ar fi de ex. cei pomeniti in acest documentar,Falca si Varga. REVOLTATOR!!!!!
Ca să vezi cine ne reprezintă in Parlament. Oameni care favorizează, prin diferite texte juridice, activitățile cu cele mai mari șanse comerciale de secol 19. Deci, omul ăsta, Glad Varga nu are ce căuta în Parlament.
,,Votati” in continuare PNL…
Pentru dezastrul si constructiile din Padurice responsabili sunt PeSeDe-ii defunctilor Popa si Moisescu . Parcul Eminescu a avut noroc si a fost crutat la reactia aradenlor cu spirit civic.Toti stim ca Aradul abia de are parcurile de pe malul Muresului .Dar in cartiere lipsesc parcuri si locuri de recreere pentru copii, decente si bine intretinute, cei din zonele mai departate bat drum lung si obositor pentru copii pana la strandul Neptun, caci in afara de locul mizer numit Bidi alt strand nu exista in acesta resedinta de judet intinsa pe o suprafata destul de mare .
-
Vezi ca i-ai enumerat invers dpdv cronologic si Moisescu a fost la Alianta Civica apoi PNL… dar binenteles ca pentru orice rau in tara asta “peeeseeeedeee e de vina”.
Bulumac te faci de ciocolata,nu-i bine!
Acuma … dacă dați o căutare asupra C.V.-ului d-lui Varga … are 1001 ”studii” la fel de fel de Alma-Mater, dar nici un minut de MUNCĂ, de utilizare a cunoștințelor dobândite.
Deci …
Acest oligofren, ne reprezintă în parlament, iată rezultatele. Se pare că pnl-ul nu are decât asemenea specimene. Mă bucur că această ființă vorbește, dar e prea mult să și știe să scrie.
Oameni buni, am vazut fiecare dintre noi un c.v. la viata noastra, unele chiar ciudate….
extras din cv-ul unui deputat, publicat pe site-ul camerei.
Perioada
2008-iunie 2010
Calificarea / diploma obținută
Diploma de Licență în Ecologie și Protecția Mediului
Disciplinele principale studiate / competențe profesionale dobândite
Biologie vegetală, Geografia mediului, Chimie generală, Biologie animală, Poluarea şi protecția mediului, Chimia mediului, Geologia mediului, Fitosociologie şi vegetaţia României, Etologie, Anatomia şi igIena omului, Taxonomie vegetală şi animală, Biochimie generală, Dreptul mediului, Legislații, Hidrobiologie, Ecotoxicologie, Microbiologie, Economia mediului, Gestiunea resurselor de apă, Ecofiziologie animală, Genetică ecologică, Managementul biodiversităţii şi ecodiversităţii, Dezvoltare durabilă, Biochimie ecologică, Metodologia întocmirii studiilor de impact, Parazitologie, Practică pentru lucrarea de licență, Modificări globale ale mediului, Diversitatea biologică, Atmosfera şi calitatea aerului.
Numele şi tipul instituţiei de învăţământ / furnizorului de formare
Universitatea Vest „Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Științe ale Naturii
Perioada
2007 – iunie 2012
Calificarea / diploma obţinută
Diploma de Licență specializarea Management
Disciplinele principale studiate / competenţe profesionale dobândite
Matematici aplicate în economie, Bazele informaticii si birotică, Microeconomie, Macroeconomie, Comunicarea de afaceri, Management, Statistică, Bazele contabilității, Economia întreprinderii, Sisteme informatice de asistare a deciziilor, Eco-tehnologii, Etica afacerilor, Sociologie.
Numele şi tipul instituţiei de învăţământ / furnizorului de formare
Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Facultatea de Științe Economice, specializarea management
Perioada
2005 – 2007
Calificarea / diploma obţinută
Specializarea Chimie Generală – Studii întrerupte
Disciplinele principale studiate / competenţe profesionale dobândite
Chimie generala, Chimie cantitativă, Chimie calitativă, Biochimie, Chimie fizică, Chimie organică, Chimie anorganică, Fizică, Matematică, Chimie instrumentală.
Numele şi tipul instituţiei de învăţământ / furnizorului de formare
Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie….,,.