Apele lacului de la barajul din Taut au fost invadate de la sfârşitul săptămânii trecute de pesti morti şi de alge. Printre ele erau, ca peste tot, şi mostrele lipsei de civilizaţie: cutii de bere, Pet-uri, papuci. Pescarii au sesizat se pare poliţia din comuna Tauţ, apoi pe cei de la Apele Române. Dar cum era sfârşit de săptămână, nimeni nu s-a ostenit să vadă despre ce e vorba. S-au urnit abia luni, când inspectorii de la Garda de Mediu şi Agenţia de Protectia Mediului au sosit la faţa locului. Cei de la APM spun că s-au autotosesizat citind despre caz în ediţia de luni a ziarului nostru, unde am redat relatarea unui pescar ce fusese acolo. Deşi era foarte important să fie anunţaţi imediat, ei au aflat chiar ultimii.
Probe deja contaminate
Relevanţa mostrelor luate de inspectorii APM pentru a fi stabilită cauza decesului peştilor este pusă sub semnul întrebării. „Înainte cu câteva ore de la sosirea noastră a fost o ploaie foarte puternică care a schimbat compoziţia apei. Apa din probele luate de noi, după ploaie, la câteva zile după incident, prezintă parametrii normali. ” declară Marina Ilisie, şef comisia monitoring din cadrul APM Arad. Cât despre peşti, atât că şi-au găsit locul de veci în municipiu, căci din pricina transportului impropriu, nu au putut fi utilizaţi ca probe. „Din cauza căldurii probele au fost contaminate şi am fost nevoiţi să le aruncăm”, precizează inspectorul Ilisie. „Nu avem dotarea necesară pentru transportul unor asemenea probe”, punctează Marina Ilisie.
De ce au murit peştii?
E cam greu de stabilit cu exactitate de ce au murit atâţia peşti, după estimările unora în jur de câteva sute de kilograme, în condiţiile în care probele nu sunt prea relevante. A fost afectată cu precădere o singură specie, carasul, ceea ce intrigă şi mai mult. Explicaţia care stă pe buzele tuturor e oscilaţia mare a temperaturilor, căldura toridă din weekend, şi poate fi luat în considerare şi faptul că debitul lacului a scăzut brusc, când, în urmă cu câteva zile barajul a fost deschis. S-ar putea spune aşadar că peştii au murit din cauze naturale, de prea multă căldură…
Al cui e lacul?
Viceprimarul comunei Tauţ, Florentin Horga, ne spune că „Lacul se află în administrarea Apelor Române, iar în urmă cu vreo două săptămâni a fost concesionat luciul de apă, de vreo 5km/mp, unei firme din Bihor.”
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!