ARAD. Niciodată nu e greu să găsești canalul Mureșel, mergi după miros. Ajungi direct la țintă. În aceste condiții să vorbești despre poluarea canalului este deja o expresie pleonastică. Canalul care tranzitează o parte din oraș pute și e plin de mizerie. De ce emană un miros atât de urât Mureșelul pe care toți vor să-l închidă în campanie electorală și își mai amintesc de el când au vreo vendetă politică? Să fie oare finalul anchetei începută ieri de autorități, răspunsul la mirosul care persistă în cartierele prin care trece Mureșelul?!
Totul a pornit de la un cititor al cotidianului nostru care ne-a anunțat că ceva se întâmplă pe canal, în capătul străzii Ioan Alexandru (fosta Ineului). Am fost la fața locului. Pești morți în apă și putoarea caracteristică pentru cartierul Confecții. „Aici nu miroase de obicei. Dar de luni a început să miroase tot mai tare și au apărut pești morți în apă”, spune arădeanul care ne-a sunat la redacție. La fața locului au ajuns și comisarii Gărzii de Mediu, anunați de același arădean. Cine și ce a aruncat în apă?
Situația a fost și mai gravă la stăvilarul din zona 300, cel de lângă Maranata, unde ne-am deplasat pentru a vedea dacă se repetă povestea și acolo. Mirosul ne-a confirmat acelaşi scenariu, înainte de a ajunge la malul canalului: zeci de pești morți în apa tulbure.
Ne-am dat seama că lucrurile se complică după ce au venit la fața locului echipe de la Compania de Apă, ANIF, Direcția Sanitar Veterinară etc. „După ce am constatat pe strada Ineului că sunt probleme pe canalul Mureșel am anunțat toate instituțiile: Prefectura, Agenția pentru Protecția Mediului, ANIF, Apele Române. Au fost prelevate probe de apă, au fost luați pești pentru a fi analizați. Așteptăm rezultatele probelor”, a precizat Monica Jitariu, comisar șef al Gărzii de Mediu Arad.
Discuții pe dig
Prezența celor de la Compania de Apă, puțin iritați, a iscat niște întrebări ale căror răspunsuri le-am aflat întâmplător, din discuțiile reprezentanților instituțiilor sosite la locul faptei (nu știau că sunt reprezentanți ai presei de față). Așa ca între funcționari, puțin supărați că au fost aduși acolo, miercuri pe la orele 14.00, la momentul în care toată lumea se pregătește de plecare. Din replicile lor, neoficiale, dar documentate, a reieșit foarte clar că cei care au deversat ceva în canal sunt cei de la Compania de Apă. Și nu e pentru prima dată când în apele Mureșelului ajunge apa din canalele companiei. După cum mirosea, ne face să credem că este vorba despre canalizarea menajeră și nu pluvială, mai exact că o parte din dejecțiile arădenilor sunt aruncate direct în canal. Indiferent însă dacă este vorba despre apa din canalele pluviale sau de cele menajere, pentru a le arunca ar fi fost nevoie de aprobarea ANIF-ului, cel care are în „patrimoniu” Mureșelul. Document care, tot din discuțiile suprinse între reprezentanții instituțiilor, a fost emis după ora la care a fost anunțată posibila poluare. Deși, după cum spun cei care locuiesc în zonă, mirosul persistă încă de luni și se pare, tot din schimbul de replici de pe mal, că tot de atunci știau și cei de la ANIF.
Întrebări care așteaptă răspunsuri oficiale
Să fie aceasta o situație atât de obișnuită încât nu mai merită o atenție specială? E grav dacă mirosul care revine după o anumită perioadă de timp este provocat de deversarea canalizării (mai ales dacă este cea menajeră) în apa Mureșului. Să fie oare o practică frecventă a companiei?! De cât timp durează situația și cât este de sănătos pentru mediu și pentru arădenii care au ghinionul să locuiască pe malul canalului, să inspire mirosul emanat de apa Mureșelului? Acesta să fie răspunsul la deja celebra întrebare: de ce pute Mureșelul? Așteptăm finalul anchetei și să sperăm că nu se vor spăla unii pe alții pentru a limpezi apele canalului în rapoarte și documente. Mirosul îi va da de gol.
Să meargă pompa
Toți au luat probele lor, cu găleata cu pet-uri și au așteptat să ajungă și inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinară pentru a lua și niște pești morți. După care cei de la Compania de Apă se grăbeau să înceapă pomparea și totul să se ducă pe apă în jos, până peste graniță, acolo unde vindem apa vecinilor maghiari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!