Nu au găsit o altă soluţie, după ce au încercat câteva, aşa că au recurs la o scrisoare deschisă adresată celei mai importante feţe bisericeşti din România. Subiectul, unul legat clar de ortodoxie, dar nu numai: sfiinţirea Catedralei Ortodoxe Noi din Arad, ca urmare a finalizării întregii lucrări. Cei care au sponsorizat lucrările din catedrală au sperat, de ani de zile, de când investesc proprii bani în cel mai mare lăcaş de cult din Arad, că sfinţirea catedralei după finalizarea lucrărilor interioare va avea loc în preajma Zilei Naţionale a României, pentru a da greutate ambelor momente. Din păcate, planurile și speranțelor lor par acum, pe măsură ce momentul dorit de aceștia pentru sfințire se apropie, tot mai departe de adevăr. Bulversaţi de faptul că cea care părea cea mai simplă dintre acţiunile legate de Catedrala Ortodoxă Nouă din Arad nu reuşeşte să prindă viaţă, din motive greu de explicat pentru ei şi mai degrabă nelalocul lor (deşi toate celelalte acţiuni, care au vizat eforturi colective imense, s-au realizat), oamenii de bine implicaţi în ridicarea lăcaşului de cult au considerat că singura soluţie rămasă e scrierea unei scrisori deschise. O scrisoare care, speră semnatarii, va deschide sufletele.
Iată ce conţine acestă scrisoare:
„Prea Fericite Părinte, suntem un grup de sponsori şi credincioşi care reprezintă zecile de mii de enoriaşi care au contribuit la zidirea, înălţarea şi împodobirea noii Catedrale Ortodoxe a Aradului din anul 1991 şi până la finalizarea tuturor lucrărilor, în luna octombrie 2018. De aceea, consideram ca avem o răspundere faţă de credincioşii arădeni pentru ca, împreună cu Arhiepiscopia Aradului, să stabilim data sfinţirii acestui măreţ monument al Ortodoxiei, din această parte de ţară.
Vă aducem la cunoştinţă că dorinţa noastră, a tuturor credincioşilor ortodocşi este una singură: aceea de a întâmpina Ziua Naţională a României -1 Decembrie- cu Catedrala sfinţită.
De la început, pe tot parcursul construirii Catedralei, ne-am implicat în strângerea de fonduri având aceeaşi unitate de vederi cu Arhiepiscopia privind terminarea lucrărilor în anul 2018, astfel ca Sfinţirea Catedralei să se facă înainte de 1 Decembrie, aducând astfel un omagiu Unirii, jertfelor înaintaşilor slujitori ai bisericii şi enoriaşilor în împlinirea marelui ideal naţional.
De altfel, la o întrevedere cu IPS Timotei, în anul 2014, dânsul a apreciat ca ar fi foarte bucuros dacă lucrările ar fi terminate până în decembrie 2018, pentru a putea fi sfinţită înainte de momentul istoric de la 1 Decembrie.
De asemenea, în anul 2015, reuşind să strângem 1,5 milioane de euro, s-a subliniat din nou că, având credinţă şi speranţă, lăcaşul de cult va fi finalizat înainte de momentul istoric de la 1 Decembie.
La o altă întrevedere s-a promis că sfinţirea va avea loc în jurul datei de 20 noiembrie, dată la care au avut loc consfătuirile Consiliului Naţional Central Român în casa lui Ştefan Cicio Pop, urmarea fiind convocarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
În ultimul timp ne lovim de o adevărată secretomanie manifestată de Arhiepiscopie, fiindu-ne refuzată orice întrevedere privind luarea unei hotărâri comune între noi şi Arhiepiscopie pentru stabilirea de comun acord a datei sfinţirii Catedralei înainte de 1 Decembrie.
Prea Fericite Părinte, din toate aceste considerente, va rugăm a dispune, respectând dorinţa şi rugămintea tuturor enoriaşilor, ca sfinţirea Catedralei din Arad să fie efectuată în una dintre duminicile din 18 sau 25 noiembrie 2018”.
Cine sunt semnatarii acestei scrisori care lasă să se înţeleagă că sponsorii de la catedrală nu reuşesc să se înţeleagă cu Arhiepiscopia din Arad pe tema momentului în care ar urma să aibă loc sfinţirea?
Frenţiu Mircea Druia Augustin, Ioja Livius, Gozman Mărioara, Micluţa Victor, Sătmărean Maria, Sandu Ion Trifa Romeo, Săbăilă Ioan, Zbârcea Dorel şi Zoica Gelu.
Speranţe
Ce speră semnatarii-sponsori cu această scrisoare publică? Că lucrurile se vor mişca tocmai datorită faptului că problema pe care aceştia consideră că o au va deveni publică şi că Prea Fericitul Părinte Daniel va interveni decisiv cu privire la data la care se va face sfinţirea, astfel încât aceasta să poată fi considerată şi un omagiu adus creatorilor Marii Uniri. Cât de important va fi acest subiect pentru cele mai importante feţe bisericeşti din România, rămâne de văzut. Ca de altfel şi dacă Arhiepiscopia Aradului va vrea să comenteze pe tema scrisorii.
Şi o altă nemulţumire
În scrisoarea deschisă adresată Prea Fericitului Daniel își face loc și o altă nemulțumire a credincioșilor -sponsori semnatari, legată însă nu de sfințire, ci mai degrabă de un altfel de orgoliu. Iată și această nemulțumire: „Miile de enoriași s-au simțit jigniți și la prezentarea monografiei Catedralei, când nu s-a făcut nicio referire la adevărații contribuabili, a celor care din puținul lor au contribuit an de an la adunarea fondurilor necesare construirii acestui impunător lăcaș de cult. Ei care și-au adus obolul contribuind cu peste 95% din costurile construcției și au făcut-o nu pentru gloria lor, ci pentru slava lui Dumnezeu, a Bisericii noastre creștin-ortodoxe, dar și pentru cinstirea și omagierea înaintașilor noștri, pentru idealul de veacuri a romanilor – Unirea într-o credință și o țară a întregului neam romanesc”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!