Printre multe dintre prevederile statutului personalului didactic şi ale altor norme metodologice este şi cea care degrevează sau scuteşte, pe profesorii care ajung în diferite funcţii publice (primari, deputaţi, directori de instituţii publice) sau în cadrul Inspectoratelor şcoale de efectuarea orelor la clasă. În cazul inspectorilor şcolari, potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Arad, Laura Putnic, aceştia sunt obligaţi să presteze doar 2 – 4 ore din norma didactică. Aceeaşi situaţie şi la directorii de şcoli care sunt degrevaţi şi ei de o parte din ore, în funcţie de numărul de elevi din şcoală.
O situaţie similară şi în cazul liderilor din cadrul sindicatelor din învăţământ. Potrivit unui ordin de ministru, liderii de sindicat, sunt degrevaţi total de norma didactică. „La nivelul SDÎ Arad, care, în acest moment,are peste 6000 de sindicalişti, sunt 3 degrevări la nivelul sindicatului. Potrivit legislaţiei în vigoare, regula care se aplică este de o normă la 2000 de membri. ” precizează Dănuţ Ieneşescu, liderul SDÎ Arad. În toate cazurile pe posturile respective, indiferent al cui este, sunt angajaţi profesori suplinitori iar catedra este rezervată pe toată durata mandatului celor puşi sau aleşi în funcţii. În cazul în care îşi pierd funcţia revin la catedră.
Statul plăteşte de două ori
Fiecare inspector, director sau lider de sindicat este plătit conform legilor în vigoare, pentru o normă didactică, iar cei care deţin funcţii în cadrul sistemului de învăţământ mai beneficiază şi de un spor de conducere. Pentru aceeaşi normă mai este plătit şi suplinitorul care îi ţine locul la catedră respectivului profesor titular, deci statul plăteşte de două ori pentru aceeaşi catedră. Liderii de sindicat mai pot beneficia, legal, de indemnizaţie pentru funcţie, dar aceşti bani nu sunt din bugetul statului ci din bugetul sindicatului.
Motivaţia
Degrevarea de ore a fost acceptată pentru ca respectivele persoane să îşi poată efectua sarcinile ce le revin în urma numiri sau alegerii în diferite funcţii.
„Degrevarea de ore este absolut legală, la fel ca şi sistemul de plată ” Dănuţ Ieneşescu
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!