Gheorghe Ban a decedat în 30 iunie 2014 pe strada Ştefan Augustin Doinaş din municipiu. Fostul şef al DSVSA se deplasa cu maşina pe şosea când, în urma unei furtuni, un copac a fost smuls din rădăcini de vântul puternic şi a căzut chiar pe maşina condusă de Ban. Acesta a murit pe loc. A fost nevoie de un efort masiv din partea echipajului de descarcerare al ISU Arad pentru a-l scoate din autoturismul grav avariat de copacul prăbuşit.
În 6 noiembrie 2016, când asupra judeţului Arad se instalase deja un cod galben de vânt puternic, un copac s-a prăbuşit pe maşina condusă de un bărbat de aproximativ 40 de ani, la ieşire din Chişineu Criş spre Sintea Mare. Bărbatul a ajuns în comă la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde se află şi acum. Ne-am întrebat ce se întâmplă în astfel de cazuri: există un vinovat când au loc asemenea incidente? Este tras cineva la răspundere? Sau familiile celor doi vor fi consolate cu clişeele: „a fost la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit” sau „atât i-a fost dat să trăiască”? În cazul Gheorghe Ban, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au preluat cazul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad după ce procurorii de aici au dat o soluţie de clasare dosarului. Ulterior soluţiei, familia victimei – nemulţumită de ceea ce au hotărât procurorii – a depus la Judecătoria Arad o plângere împotriva deciziei procurorului de neurmărire/netrimitere în judecată. Ce a hotărât Judecătoria Arad?
Judecătoria Arad a admis plângerea formulată de familia lui Gheorghe Ban împotriva soluţiei de clasare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, desfiinţând totodată ordonanţa de clasare. Judecătorii au decis trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad pentru completarea urmăririi penale. Hotărârea Judecătoriei Arad este definitivă şi a fost pronunţată în 11 iunie 2015. Ce s-a întâmplat de atunci cu dosarul Gheorghe Ban? A ajuns pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. În ce stadiu se află acum dosarul? În stadiul de „formulare obiecţii la expertiză”, însă, cel mai important, cine este cealaltă parte din dosar? Partea vinovată, cum ar veni. Nimeni, pentru că urmărirea penală este efectuată faţă de faptă, nu faţă de o persoană. „În dosar e începută în rem urmărirea penală pentru ucidere din culpă. E în curs de cercetare, s-a făcut o expertiză şi s-au formulat obiecţiuni la expertiză care s-au trimis la expert. Urmează să se pronunţe expertul asupra obiecţiunilor”, a declarat procurorul Dan Ursu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că dosarul este în curs de finalizare şi că, în funcţie de răspunsul expertului, se va da şi o soluţie, probabil până la sfârşitul anului.
În ceea ce priveşte incidentul din 6 noiembrie, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad ne-au spus că „în cauză este întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii de vătămare corporală din culpă cu privire la faptă”, pentru că nu ai cum să tragi la răspundere copacul. Întocmirea dosarului faţă de faptă este o chestiune de procedură, ea trebuie făcută chiar şi atunci când nu ai pe cine să tragi la răspundere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!