Nu puţine au fost cazurile în care ofiţeri şi subofiţeri din cadrul MAI au fost prinşi, anchetaţi şi judecaţi din cauza comiterii unor infracţiuni, cele mai multe fiind de corupţie. În Arad, totul a explodat odată cu prinderea celor din clanul Împăratul . Atunci, în mod şocant pentru opinia publică, s-a scos la iveală faptul că un poliţist din cadrul IPJ Arad, de la Departamentul de Intervenţie Rapidă, l-a avertizat pe însuşi Împăratul că avea să fie reţinut. Al doilea val de şoc a venit odată cu arestarea, împreună cu ceilalţi interlopi ai lui Rohozneanu, a unui jandarm.
Omul legii a fost acuzat de infracţiuni deosebit de grave, cu atât mai mult cu cât acesta avea calitatea de angajat al MAI. La nivel de zvon, în Arad, umblă vorba că poliţiştii au devenit finii sau naşii de cununie sau botez a persoanelor cu un trecut dubios şi un cazier vast. Întâmplarea de la Piatra Neamţ a readus în atenţie legăturile dintre poliţişti şi interlopi.
Supravegheaţi de o structură specială
Cine îi supraveghează pe poliţişti? Cine i-a măsuri în cazul în care se dovedeşte că un poliţist are legături de prietenie sau cumetrie cu un personaj interlop? Comisarul şef Nicolae Bătrân, şeful IPJ Arad, spune că nu poate fi vorba despre o situaţie similară ca cea de la Piatra Neamţ. Există o structură specială, Serviciul de Informaţie şi Protecţie Internă, care se ocupă cu supravegherea poliţiştilor. Bineînţeles că sunt direct interesat să fac curăţenie în ograda noastră . Structura specializată le monitorizează poliţiştilor legăturile. De exemplu, dacă aceştia au un comportament neadecvat în societate sau dacă au legături cu interlopi, ca să mă exprim aşa, şi în general cu persoane care au o conduită morală îndoielnică. Li se atrage atenţia poliţiştilor să înceteze orice legătură cu astfel de persoane dacă se constată că acestea există. Bineînţeles că se pot lua şi alte măsuri în asemenea cazuri. Un exemplu ar fi cel al poliţistului judecat în cazul Rohozneanu , a declarat Nicolae Bătrân, şeful IPJ Arad.
Fără numere oficiale
Nu se cunoaşte oficial numărul ofiţerilor sau al subofiţerilor supravegheaţi de SIPI, având în vedere că doar unele cazuri sunt date mass mediei spre publicare, însă se preconizează că procentul supravegheaţilor este din ce în ce mai mare, dacă ar fi să ne luăm după recentele valuri de reţineri şi arestări în rândul ofiţerilor şi subofiţerilor.
I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!