ARAD. Cine are prioritate la vaccinare în etapa a II-a și cine îi programează pe bătrânii noștri? O serie de întrebări și-au făcut loc în spațiul public arădean și nu numai, în acest weekend, în care statul a încercat să dreagă problemele create de platforma destinată vaccinării, de lipsa personalului, iar – mai nou – de absența vaccinurilor.
Campania de vaccinare, prost gândită de către autorități, faultată și de o criză a vaccinului la nivel european, a născut reacții dure și acuze la fel de dure din partea unora dintre cei care nu s-au vaccinat. Acuzele nu au fost direcționate de această dată spre cei care au gândit prost sau mai bine zis nu au gândit să prioritizeze etapa a doua de vaccinare (în pofida faptului că au cerut, anterior, date și au aflat că sunt sute de mii de români, încadrați în această etapă, care vor dori să se vaccineze), ci au direcționate greșit acuzele spre unii dintre cei pe care statul i-a inclus în etapa a II-a și care au ales să se vaccineze. Aceștia le-au cerut tinerilor și mai puțin tinerilor aflați pe lista de vaccinare în etapa II să facă un pas în spate și să lase locul vârstnicilor. Angajatorii care au întocmit din timp, legal, liste cu angajații care se încadrează în această a doua etapă, în baza actelor cerute de câteva săptămâni de autorități, au fost sfătuiți să cedeze locurile ocupate la vaccinare în folosul categoriei celei mai expuse în fața virusului- vârstnicii, categorie pe care statul român a inclus-o în această etapă de vaccinare.
Raționament greșit
Un raționament greșit, care vine să creeze un haos și mai mare în această privință. În primul rând, îndemnul e unul periculos și poate crește numărul celor care incită la nevaccinare, caz în care imunizarea colectivă va fi un deziderat îndepărtat pentru țara noastră și va pune în primejdie tot persoanele cele mai vulnerabile în fața virusului. Cu atât mai mult cu cât cifrele nu sunt deloc optimiste în ceea ce privește intenția de vaccinare. Spre exemplu, din 1.500 de persoane aflate în centrele rezidențiale, care au dreptul la vaccinare fără a fi nevoite să se înregistreze în platformă, și-au exprimat intenția de vaccinare 631 de persoane (mai puțin de jumătate). Situația nu este mai roz nici când vine vorba despre personalul angajat. Din cei puțin peste 800 de angajați, au ales să se vaccineze 380 de persoane. De altfel, și în rândul cadrelor medicale a existat aceeași reticență: până la urmă s-au vaccinat cam 40 la sută. La fel, în rândul cadrelor didactice, intenția de vaccinare este, din nou, sub 50 la sută.
Donarea de locuri?
În al doilea rând, pe platformă nu există posibilitatea de a-ți dona locul unui vârstnic. Locul tău poate reveni oricui, în funcție de dozele de vaccin nefolosite, caz în care cei care administrează centrul sunt cei care vor ști, în ziua respectivă, câte vaccinuri disponibile au rămas și îi vor vaccina pe cei care vor fi prezenți acolo. Cine va ajunge atunci la vaccinare, rămâne o necunoscută, pentru noi.
Trebuie precizat faptul că neajunsurile platformei sunt generate și de faptul că nu s-a luat în calcul faptul că medicii de familie nu vor avea nici timp, nici disponibilitate să îi înscrie pe vârstnici la vaccinare, fie că aceștia sunt părinții, mătușile, unchii sau vecinii vulnerabili ai dvs. Totuși, în filmele de promovare ale platformei, postate cu câteva zile înainte de deschiderea acesteia, populația era informată că pacienții vârstnici pot fi programați și de către rude, copii, persoane apropiate, semn că s-a anticipat întrucâtva faptul că medicii de familie nu vor ajunge să înregistreze la vaccinare sute, poate mii de pacienți din lista lor, din varii motive, care au ieșit acum la iveală.
O variantă simplă de a veni însă în sprijinul vârstnicilor pe care medicii de familie nu i-au programat încă la vaccin este, ca atare, de a-i programat tu ca persoană fizică.
Cum îi programezi?
Platforma îți permite să înregistrezi până la 10 beneficiari, pe contul tău personal. Cei trecuți de 65 de ani pot fi programați fără niciun fel de probleme, în limita locurilor disponibile, desigur, dacă ai la dispoziție CNP, seria și numărul de buletin, un număr de telefon și o adresă de email în care să-ți fie trimisă programarea efectuată. La cei cu boli cronice, lucrurile sunt puțin mai complicate, pentru că nu toți se află în baza de date cu care este corelată platforma, caz în care programarea depinde foarte mult de disponibilitate medicului.
Sfaturi pentru prezent
Staful nostru este, în continuare, acesta: părinții voștri sunt prioritari în primul rând pentru dvs., așa că prioritizați-i: programați-i dvs. la vaccinare. Chiar dacă ați pierdut startul, chiar dacă a trecut o săptămână de la deschiderea platformei, chiar dacă nu ați fost suficient de informați, sau nu v-ați așteptat ca locurile să se epuizeze atât de repede, sistemul mai poate fi folosit și acum. Dacă știți că mediul de familie nu programează pe cât de repede doriți dvs. vârstnicii, sau nu-i programează defel, încercați dvs. să-i programați. Locuri mai sunt și vor mai fi. Aveți răbdare, încercați zilnic, căutați locurile disponibile și programați-vă persoanele dragi care se încadrează în această categorie. Pentru că până când statul va remedia neajusuri, iar medicii îi vor fi programat pe toți, va trece mult timp.
Trimite articolul
XCunosc cel putin doua persoane; una din AR, alta din TM ,care au fost programati sa se vaccineze peste doua luni , la Caminul cultural din Lipova! !!! Treaba e ca ambele persoane nu detin nici permis de conducere si nu au nici masina…Asta cum se cheama, PROASTA ORGANIZARE SAU BATJOCURA…SAU AMBELE????
Ce se întâmplă cu persoana, care conform programării ! – se prezintă la data precizată ptr. a doua vaccinare și NU EXISTĂ VACCIN ?
Acesta este lucrul care se intamplapentruca desi ne încadra în această a doua etapă încercările noastre zilnice nu au succes. Degeaba se oferă câteva locuri la distanță de municipiu ,asta nu rezolvă problema. Cum sa deschizi in municipiu un singur centru care de zile in sir este ocupat . O programare fara cap. Ce oferiți domnilor in continuare.? Absurdități?
În orașul Arad nu sunt locuri de mult și nici nu vor fi până nu se vaccinează tot Aradul din ””domeniile esențiale”. Bolnavii și bătrânii dacă nu-s politicieni sau cu pile în Arad nu au nici o șansă. Și ar fi bine să nu se mai ocupe nimeni de cei care nu vor să se vaccineze, oricum e treaba lor, dar ar fi bine să se ocupe de cei care vor vaccin, au dreptul dar nu le dă nimeni. Și nu e o soluție să-i trimiți pe bătrâni și cei bolnavi aiurea în județ. Și totuși de ce s-a trimis atât de puține doze la Timișoara de unde presupun că primește și Aradul vaccinurile.?
-
vestul tarii primeste mai putine fonduri, mai putine vaccinuri, mai putin din toate caci mare e nesimtirea sudistilor si moldovenilor de la butoane din linia intai si doi de la ministere.Ei au stiut sa se vaite cersind de toate, au sosele bune in Moldova, au orice cer si li se da. despre faptul ca se trimite peste prut in detrimentul romanilor, nu mai pomenim
Tot baiul e desteptulea ala de Gheorghitza, un incompetent, ajuns probabil pe pile si relatii mari la gradul de colonel ,dar si sef cu organizarea vaccinarilor! Iar aceastea sunt rezultatele…..
-
Dar MINISTRUL SANATATII,cel sub autoritatea caruia se afla gheorghita, nu are nici o vina??? Sau ,daca e sorosist,este exonerat de orice vina si trebuie doar sa fie laudat si ridicat in slavi, fiindca e “de-al nostru” ???
-
asa e
la noi unii ajung colonei sau generali la 30 si ceva de aninu m-as mira ca acest colonel sa ajunga lunile astea general / vezi si cazul G Oprea de a ajuns din maior in rezerva , general in rezerva si cu 4 stele Pe ce merite,politice?
cine stie ce comorbiditati au varstnicii nostri ,unele de care nici ei nu stiu si vaccinandu-i le facem rau?
PRIMA DATA VACCINATI-I PE CEI CARE LUCREAZA, SUNT OAMENI ACTIVI IN DOMENIILE ESENTIALE! Ei se pot contamina zilnic si raspandi virusul acasa!
Batranii sa stea in case, nu sa umble pe strazi fara motiv !!!!!!!!!! Ei NU sunt activi, se pot cat de cat proteja, dar cei care zilnic trebuie sa mearga la servici nu au acest privilegiu!
-
Exact acest aspect am vrut sa-l scriu si eu. Batranii mult in casa.Ies rar si putin. Sunt t
persoane (ex vanzatorii, taximetristii) care trebuie sa lucreze intrand in contact cu zeci de oameni.De ce sa faca loc batranului?-
Nu nu nu,
Daca nu faci loc batrinilor, acestia iti vor ocupa locul (de care s-ar putea sa ai nevoie) in spitale.
Tu, bou tinar, nici n-o sa simti covidu’, in schimb s-ar putea sa intri in coma alcoolica si sa nu ai loc in spital din cauza batrinilor.
-
Bună, mai sunt locuri… La Sebiș Și ma intreb cu ce pot ajunge acolo… Încerc programare des… la 3-4ore și nimic…. Putin rușinos, doar ca suntem învățați și sincer ma întreb, atunci cand se vor putea face noile programări (8.02 am înțeles) daca nu vom afla de posibilitatea de a face programare în momentul când sunt ocupate locurile. Sunt optimista în general, dar sa spui câte poți programa când se știe ca toate locurile sunt ocupate….. IERTAȚI-MĂ…
-
Am fost vineri programata de medicul de fam. Prima data disponibila a fost in 6 martie la Sebis. Mai erau 3 locuri la Lipova dar nu se putea alege data pentru rapel, iar programul nu permite decat programarea ambelor doze.
Am înțeles că merge înscrierea telefonic,,prin internet pe site-ul dedicat,prin dr de familie.Oricine poate alege o modalitate din 3.
Nu ii programeaza nimeni. Toti abia le asteapta cu nerabdare sfarsitul.
Sub conducerea nepriceputului medic parat (haba-i meletar) nea Ghitza, toate merg alandala: si site-ul de programare, si vaccinarile facute preferential cu incalcarea regulilor, cu lipsa vaccinurilor etc.etc……iar romanii nu inteleg ca sunt tinta bataii de joc a autoritatilor! Daca nu inteleg si mai rau, daca tac si isi accepta soarta precum vitele la abator, atunci vor capata ceea ce merita!