71 de terase în Arad. Marea majoritate, sezoniere. Toate, de aproape un an, preferatele fumătorilor arădeni. Toate, la un pas să-şi strângă catrafusele, pentru că vine iarna, pentru că e frig afară şi pentru că au dreptul să-şi deruleze activitatea până în… octombrie. Cu o mică îngăduinţă, dată fiind situaţia critică în care se găsesc mai toţi, de la patronii de baruri şi restaurante la clienţii furmători: în localurile din România nu se mai fumează din 16 martie 2016. Ce va urma? Greu de spus. Dar intenţii bune par să existe la nivelul administraţiei locale dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile făcute pe facebook de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, în cadrul dialogurilor sale live cu arădenii, de vineri după-masa.
Dar să revenim la datele din Arad: potrivit datelor furnizate de către Primăria Municipiului Arad, există 71 de terase pe domeniul public, din care 19 pe Bulevardul Revoluției. Toate acestea trebuie să plătească taxa pentru ocuparea domeniului public pentru terasele amplasate pe domeniul public (conform art.10-13 din Hotărârea nr.9/2011 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind aprobarea Regulamentului de desfăşurare a activităţilor comerciale în municipiul Arad, republicată). Mai exact, cei care deţin terase amplasate pe domeniul public, pe Bulevardul Revoluţiei, plătesc în perioada aprilie-septembrie, 2.50 lei/mp/zi, în timp ce aceia care deţin terase amplasate pe domeniul public altul decât Bulevardul Revoluţiei plătesc 1 leu/mp/zi, în aceeaşi perioadă. Cei mai mulţi dintre proprietarii de baruri, restaurante şi cluburi cu terase plătesc astfel de dări către Primărie, după care trec la demontarea teraselor, acestea fiind catalogate drept sezoniere.
Cei care, însă, cred că pot să mai facă un ban şi după octombrie, în perioada iernii, cu terasele din dotare, trebuie să plătească Primăriei Arad, conform aceleiaşi hotărâri, 0,85lei/mp/zi (pentru perioada octombrie – martie), în caz că este vorba de terase pe Bulevardul Revoluţiei, şi 0,30 lei/mp/zi pentru celelalte zone din oraş unde sunt amplasate terasele cu pricina. O fac în general cei care şi-au construit terase care arată ca adevărate clădiri iar demontatul acestora şi montatul lor odată cu primăvara ar costa mai mult decât taxele plătite Primăriei pe ocuparea domeniului public în perioada de iarnă.
Respect şi pentru fumători
Aceştia au fost probabil cei mai fericiţi când au auzit (dacă au auzit) săptămâna trecută că edilul local se gândeşte să scadă tarifele de ocupare a domeniului public cu terase pe perioada iernii. Edilul a afirmat, în discuţiile sale cu arădenii, că valoarea metrului pătrat ar trebui să scadă semnificativ când vine vorba de terase, iar pe perioada de iarnă aceasta să fie modică, în cazul în care terasa cu pricina este încălzită. De ce? Pentru că, în viziunea edilului, un nefumător hotărât, „societatea care respectă astăzi nefumătorii, trebuie să-i respecte şi pe fumători, ca să fie corectă până la capăt. Iar noi trebuie să venim cu un preţ onorific pentru cei care vor să-şi menţină terasele pe timp de iarnă, pentru a veni în întâmpinarea fumătorilor, cu condiţia ca acestea să le ofere condiţii celor vizaţi, adică să fie încălzite”.
Cu pături
Pentru moment, deşi toamna şi-a intrat de ceva vreme în drepturi în Arad, iar statul pe terasă a devenit o provocare pentru cei mai friguroşi dintre arădeni, proprietarii de terase nu s-au prea grăbit să investească în „ajutoare” pentru cei care aleg terasele: lămpi pe gaz pentru încălzit, care să emane căldură la nivelul capului şi la nivelul picioarelor, aşa cum se practică de ani de zile în ţările occidentale, care au interzis fumatul în interior iar vremea de afară nu permite statul lejer pe terase.
Destul de mulţi dintre proprietarii de baruri cu terase au făcut o investiţie minoră în confortul arădenilor care aleg terasele: câteva pături colorate. În rest, fiecare trebuie să se adapteze sezonului rece.
Terasele, la împărţit
Revenind. Ce va urma? Greu de spus, în condiţiile în care până acum totul este la nivel de afirmaţii. Până să se treacă la fapte, e nevoie de analize şi proiecte de hotărâri, care să stea la transparenţă decizională 30 de zile, iar mai apoi să fie votate de consilieri şi să intre în vigoare. Iar, până la proiecte calea e lungă, pentru că, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Primăria vrea să reglementeze, mai întâi, cât se poate de clar, situaţia teraselor.
În momentul de faţă există o reglementare generală pentru toate terasele din oraş, fie că sunt sezoniere, fie permanente, încă de la deschiderea lor, fie că sunt pe domeniul public, fie privat. Deşi e clar că între o terasă de genul Perla, Belvedere, baza UTA, cea interioară de la Euphoria sau de la KF şi cele amplasate pe Bulevardul Revoluţiei există o serie întreagă de diferenţe. Se spune că Primăria vrea să ţină cont de toate acestea la momentul la care va stabili tarifele pentru terasele Aradului. Până atunci, pe fumători îi poţi vedea… cu ochiul liber, pe stradă, în faţa barurilor şi restaurantelor din Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!