Viteze mari pe biciclete şi vagul iz al unei posibile nenoriciri, totul sub privirile îngăduitoare ale oamenilor legii. Iată plângerile care curg de mai bine de două luni pe adresa redacţiei. Mulți bicicliști merg cu viteze prea mari, pe dig, adică pe locul de promenadă al arădenilor. Acolo unde, dacă ne luăm după indicatoarele montate, este interzis accesul bicicliștilor. Şi, de aici, curg întrebările: există, oare, vreun cadru legal care să permită organelor abilitate să dea amenzi? De ce bicicliștii, din moment ce au o pistă adresată exclusiv lor, puțin mai jos, pe mal, vin și pe locul de promenadă de pe dig? Dacă indicatoarele care interzic accesul bicicletelor trebuie să-şi intre în drepturi, de ce instituțiile se bâlbâie? Vom încerca în acest articol să răspundem la toate aceste întrebări.
O poveste cu dichis
Așadar să începem povestea al cărui start s-a dat în urmă cu câteva luni, când am început să primim telefoane pe adresa redacției, și încă mai primim, de la arădenii care se plimbă pe dig. Foarte mulți bicicliști trec cu viteze mari pe lângă părinții și bunicii cu copii de mână, deși pe dig sunt montate indicatoare care interzic accesul bicicletelor. Iar asta se întâmplă în condiţiile în care de câteva săptămâni bune, puțin mai jos, lângă Mureș, există o pistă adresată exclusiv bicicliștilor, ce e drept, încă nerecepționată. Cei care ne-au contactat la redacţie ne spun că oricând se poate produce o tragedie, ca un copil să fie luat cu totul pe sus de o bicicletă în viteză și să fie accidentat grav. Deși semnele există, amenzi nu se dau.
Părerile arădenilor nu contează
Am ales, din mai multe reclamații venite pe adresa redacţiei, părerea a două arădence foarte supărate pe situație și pe faptul că toată lumea ridică din umeri. „Oricât m-aş strădui, nu îi înțeleg pe bicicliștii care refuză să folosească pistele de biciclete amenajate pe mal, preferând să circule pe dig, printre oameni, în ciuda indicatoarelor care interzic mersul pe bicicletă. Şi, în egală măsură, nu înţeleg de ce Poliţia Locală sau alte «organe de ordine» nu îi trag la răspundere pe cei care încalcă regulile şi îi sfidează pe arădenii care se plimbă per pedes pe dig. Chiar trebuie să se întâmple o nenorocire pentru ca autorităţile să reacţioneze şi lucrurile să se deruleze normal?!? Ce o fi atât de greu? Biciclistul trebuie să circule pe pistă, nu printre oamenii care se plimbă şi pe care îi mai şi atenţionează cu soneria din dotare să se dea la o parte, să-i facă loc” – spune extrem de revoltată Mirela S. Ea ţine însă să precizeze că există şi biciclişti care respectă regulile iar pentru ei are toată aprecierea.
„Mă plimb în fiecare zi pe malul Mureşului şi, în fiecare seară, fără excepţie, sunt nevoită să mă feresc din calea bicicliştilor care circulă – de multe ori cu viteză – pe dig, pe aleea destinată pietonilor chiar dacă, la câţiva metri distanţă, au pista de biciclete. Tot ei se supără dacă le atragi atenţia să meargă pe pistă. Cred că nu ar strica puţină educaţie rutieră şi, eventual, o infuzie de respect faţă de oamenii care se plimbă liniştiţi într-un loc destinat chiar plimbării, nu mersului pe bicicletă” – opinează şi Adriana T.
Primăria, pase spre Poliția Locală
Primăria Arad a montat indicatoarele, ce-i drept, de ani buni, și pasează problema spre Poliția Locală Arad. „Noi am avut responsabilitatea să montăm aceste indicatoare rutiere prevăzute de Codul Rutier, iar semnificația acestora trebuie respectată de cetățeni. În ceea ce privește aplicarea sancțiunilor, acestea revin Poliției Rutiere, respectiv Poliției Locale Arad”, au declarat reprezentanții Primăriei Arad.
Mai mult, edilul Gheorghe Falcă ne spune răspicat că, „dacă cumva polițiștii locali cred că nu au temei legal ca să poată da amenzi, deși semnele sunt montate acolo, este de datoria lor să facă o adresă către municipalitate prin care să reglementeze situația, inclusiv prin o hotărâre de CLM”. Aşa că Primăria s-a scos din ecuaţie singură.
Poliția Locală, în eschivă
Deși am adresat o întrebare punctuală, legată de semnele de circulație de pe dig dintre Maranata și Podul Decebal, Poliția Locală Arad ne-a răspuns mai mult decât evaziv. Adică despre cu totul alt segment de dig. Şi deşi am semnalat acest fapt, un alt răspuns nu am mai primit. „Poliția Locală are în zona digului Mureșului, pe tronsonul cuprins între podul Subcetate și Podul Autostrăzii (zona Alfa), patrule pe biciclete, cât și pedestre. Cunoaștem, și se întâlnesc situații, când bicicliști iresponsabili circulă cu viteză, punând în pericol viața și integritatea cetățenilor și copiilor aflați la plimbare în zona respectivă. Până la reglementarea în totalitate a circulației bicicletelor în zona digului Mureșului, polițiștii locali aplică avertismente și iau măsuri pentru preîntâmpinarea oricăror incidente care ar putea apărea în legătură cu participanții la acest tip de trafic”, a declarat Viorica Graur, director general al Poliției Locale Arad.
Poliția Rutieră clarifică problema
Cu legea de partea lor, spun reprezentanţii Inspectoratul Județean de Poliție Arad, aceştia se scapă şi ei de problemă. Pentru că aşa e legea şi pentru că ei au probleme mai mari (de tipul accidentelor rutiere), IPJ Arad spune că polițiștii locali sunt cei care trebuie și pot să dea amenzi. „Prevederile art.7 lit.a), b), j)–bicicliști și k)–zone pietonale și rezidențiale, din legea 155/2010 stipulează fără echivoc faptul că impunerea legii în aceste domenii sunt de competența Poliției Locale, iar art.17 lit.e) și art.23 lit.g), din regulamentul aprobat prin HG 1332/2010 stipulează obligațiile conducătorilor structurilor Poliției Locale în domeniul reglementării semnalizării rutiere specifice și în domeniul impunerii legii. Prioritatea poliției rutiere o constituie prevenirea accidentelor rutiere prin combaterea principalelor cauze generatoare de accidente”, a declarat pentru Jurnal arădean/aradon.ro, Lorena Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
Ca de final, cu amenzi
Încercând să tragem câteva concluzii, revenim cu precizări pe scurt. Pe de-o parte Primăria Arad spune că și-a făcut treaba și a montat indicatoarele; Poliția Rutieră Arad declară răspicat că Poliția Locală Arad este cea care, cu ajutorul legii, poate da amenzi. Mai mult, pe site-ul www.politialocalarad.ro, la secțiunea Organizare – Serviciul Circulație pe Drumurile Publice, punctele 10 și 11, scrie negru pe alb atribuțiile polițiștilor locali: „constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală; constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, în parcuri şi zone de agrement, precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoanele cu handicap”.
În loc de concluzie
Până când toţi se vor lămuri că cei care pot şi trebuie să dea amenzi sunt poliţiştii locali, iar toate legile, inclusiv cele locale, vor fi în întregime de partea lor, plângerile vor curge. Deocamdată, pe adresa redacţiei noastre. Dar dacă se va întâmpla vreo nenorocire pe dig, cine va răspunde? Se vor mai grăbi atunci autorităţile să invoce acţiunile deja făcute, indicatoarele deja montate şi legile deja votate? Vor conta acestea, vor fi suficiente toate aceste justificări? Vor face faţă furiei locale? Oare nu ar trebui ca angajații Poliției Locale, căci spre ei arată toată lumea, să înceapă să aplice legea acolo unde se impune? Şi cei ai Poliţiei Rutiere să dea o mână de ajutor, dacă tot se impune? Iar Primăria să facă legi locale foarte clare ca alţii să le poată aplica? Până atunci, … malul e al tuturor. Cu legi, fără amenzi şi cu plângeri. Adică haos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!