ARAD. Temperaturile sunt aproape văratice. Caloriferele ard la fel de tare iar ferestrele apartamentelor stau mai mult deschise. Pentru a scăpa de surplusul de căldură din casă. Vocile celor supăraţi de căldura din casă sunt tot mai acute. Motivele sunt două: fie sunt supăraţi pe furnizorul de energie termică al oraşului, fie pe vecinii care refuză să îşi dea acordul pentru a opri căldura la nivelul blocului. Există, desigur, şi cealaltă variantă, când unii locatari au închis de ceva vreme căldura, de tot, spre disperarea celor care caută acum soluţii alternative pentru a-şi încălzi apartamentul măcar pe timp de noapte. Variantele de mijloc sunt cele mai greu de aplicat. Dar ce zice legea?
Până pe 15 aprilie
Reprezentanţii CET au precizat că cel mai apropiat termen la care poate fi oprit agentul termic de către societate este 15 aprilie, asta dacă temperaturile nu vor scădea. În hotărârea de Consiliu Local Municipal nr.233/2008, care reglementează furnizarea căldurii, se stipulează negru pe alb: „Întreruperea furnizării energiei termice se va face după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 şi 6.00, a unei temperaturi medii de peste 10 grade, dar nu înainte de data de 15 aprilie”. Aşadar vrem, nu vrem, căldura în sistem centralizat va continua să fie furnizată. Până în 15 aprilie. Şi poate chiar şi după această dată, dacă temperaturile nu se vor încadra în parametrii termici specificaţi.
Robinetul de la bloc
A doua posibilitate de a mai reduce din gradele din casă este închiderea robinetului blocului. În multe condominii, soluţia este aplicată deja dar, şi aici, trebuie respectată dorinţa locatarilor. A tuturor locatarilor care trebuie să fie de acord. Dacă un singur proprietar refuză, legal nu poate fi întreruptă furnizarea căldurii. Nici măcar pe timpul zilei, cum se obişnuieşte. Legea de la bloc este însă făcută, de obicei, de cei care au gura mai mare sau cheia de la pivniţă. Pentru că locatarii nu-şi cunosc drepturile. Ladislau Hevesi, preşedintele Uniunii Profesională a Administratorilor vine cu lămuriri „Administratorul nu poate lua această decizie singur. E nevoie de semnăturile tuturor locatarilor. Dacă un singur locatar nu este de acord, nu poate fi întreruptă furnizarea căldurii sub nici o formă. Cei afectați de deciziile celorlalți pot face plângere la Protecția Consumatorului sau chiar se pot adresa instanței” . În acest caz majoritatea nu este suficientă, e nevoie de un procent de 100% pentru ca robinetul care aduce agentul termic în calorifere să fie închis.
Şi reversul
Există nemulţumiri şi de cealaltă parte. La blocurile unde cei care consideră că e prea cald în apartamente fac legea, ceilalţi nu mai au nimic de spus. Aşa că stau în apartamente reci, uneori cu copii mici, şi caută soluţii alternative de încălzire a imobilului, măcar pe timp de noapte, când afară temperaturile depăşesc cu greu 2 grade Celsius. Nu au ce face decât să se supună majorităţii, deşi legea spune altceva.
CITESTE SI:
Panica intr-un bloc de pe Lacului. 50 de persoane evacuate …
Citiți principiile noastre de moderare aici!