Lupta pentru Şcoala din Mândruloc a luat amploare. Comunitatea locală din cele două sate, Mândruloc şi Cicir, a făcut un memoriu, a adunat semnături în încercarea de a convinge autorităţile judeţene de necesitatea rămânerii claselor din ciclul gimnazial la şcoala din localitate. O delegaţie formată din părinţii elevilor afectaţi de această decizie, însoţită de primarul comunei Vladimirescu, Ioan Crişan, a fost, ieri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean în încercarea de a găsi o soluţie favorabilă problemei lor. Poziţia conducerii IŞJ a fost foarte tranşantă: „Nu la noi este problema, din punctul meu de vedere şcoala poate rămâne acolo unde e. Problema gravă e la primării, dacă pot plăti salariile profesorilor din bugetul rezultat din calculul costului per elev”, a punctat Mirela Aldescu, inspector şcolar general. O responsabilitate greu de asumat din partea edilului local, pentru că din socotelile făcute, finanţarea nu ajunge până la finele anului. Decizia afectează 60 de elevi, din clasele V-VIII, din cele două sate.Părinţii sunt decişi să nu renunţe „Dacă va fi nevoie vom ieşi în stradă, vom bloca DN7, dar nu vrem sub nici o formă să fie desfiinţată şcoala gimanzială din sat”, spune Eunice Lontiş, unul din părinţii implicaţi. „Bunicii noştri s-au luptat pentru existenţa şcolii din Mândruloc, anul viitor vor fi 50 de ani de când este şcoală în sat, şi acum, noi, să lăsăm să ne fie luată. Nu putem permite ca pruncii noştri să fie purtaţi pe drumuri, iar noi să asistăm pasivi la acest fenomen. Avem o şcoală, modernă, renovată, de ce să-i trimitem la Vladimirescu sau oriunde altundeva”, spune Nicu Oaida, localnic.
Ecuaţia bugetului
Bugetul de salarii al profesorilor din orice şcoală este determinat de costul per elev. În fond, nu depinde nici măcar de primari ca banii să fie suficienţi, suma este determinată de un calcul simplu. Numărul de elevi înmulţit cu preţul ficăruia, preţ dat de Ministerul Educaţiei, şi se obţine bugetul pe care îl primeşte primăria pentru salarizarea cadrelor didactice. Nimeni nu ştie dacă această sumă ar mai putea fi suplimentată şi de către cine, banii vin de la Ministerul Finanţelor prin CJA şi ajung la primăriile locale. Chiar dacă primăria susţine că are bani pentru a plăti o eventuală diferenţă, acest lucru este imposibil pentru că nu pot fi folosiţi bani din alte fonduri pentru plata salariilor. Se numeşte deturnare de fonduri. Din bugetele locale se asigură doar întreţinerea clădirii respectivei şcoli. Dacă nu ajung banii, e vina primarilor şi a directorilor de şcoli că nu şi-au făcut bine calculele. Din păcate, destul de multe şcoli sunt în aceeaşi situaţie, chiar şcoli din municipiu care nu pot asigura plata salariilor, conform acestor calcule, până la finele anului. Îşi vor asuma sau nu acest risc, rămâne de văzut.
Au fost şi la sindicat
De la IŞJ, protestarii au depus un memoriu şi la Sindicatul Democratic din Învăţământ. Dănuţ Ieneşescu, liderul SDÎ Arad a declarat „Apreciem că alături de aceşti părinţi e şi primarul Crişan, susţinerea autorităţilor locale e binevenită. Noi, ca şi sindicat, le suntem alături în măsura în care putem să-i ajutăm,îi vom sprijini în demersurile lor”, a declarat Ieneşescu.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!