Ne plângem atunci când se inundă Micălaca. Iar faptul are loc la cea mai mică dintre ploile cât de cât serioase care se „revarsă” asupra Aradului. Dar uităm aproape de fiecare dată de subiect până la următoarea inundaţie. Sunt însă mulți arădeni care plătesc cu vârf şi îndesat pentru inundaţiile din cartier şi nu le uită. Asupra acestui fapt a decis să tragă un semnal de alarmă preşedintele ULAL Arad, Dorina Lupşe.
Într-o informare de presă, Lupşe arată faptul că „Micălaca este un cartier cu multe blocuri, un cartier mare şi frumos, care s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Sume mari de bani au fost investite în infrastructura sa dar, mai ales, în instalaţia de canalizare. Însă, cu toate acestea, instalaţia de canalizare, aşa cum se vede, nu face faţă situaţiilor speciale, fiecare ploaie torenţială transformând zona într-o “deltă” puturoasă a Aradului. Se pot face tot felul de comentarii ironice, însă situaţia este una foarte gravă. Subsolurile blocurilor sunt grav afectate de apa pluvială şi de dejecţiile menajere, iar locatarii suportă cheltuieli de dezinsecţie, deratizare şi salubrizare a subsolurilor pentru exploatarea în condiţii optime a instalaţiilor şi spaţiilor comune. Şi, după fiecare ploaie, o iau de la capăt”.
O situaţie dramatică, prezentată de ULALA, care vine şi cu o completare tristă: „Să nu uităm faptul ca arădenii plătesc în factura de apă şi canalizarea la preţ de apă rece şi, dacă mai punem la socoteală şi pierderile, ajungem la concluzia că apa este un lux în comparaţie cu veniturile pe care le au”.
Cei mai afectaţi
Cine sunt cei mai afectaţi de ploile care se abat asupra Micălăcii? Micălăcenii care s-au plâns de nenumărate ori, însă în zadar, spune ULALA. „După aproape fiecare ploaie torenţială s-au făcut nenumărate sesizări cu privire la inundaţiile blocurilor şi la lucrările interminabile şi de proastă calitate la instalaţia de canalizare stradală. Amintim lucrările din Micălaca, de pe strada Alba Iulia, Zalău, Sighişoara, Ciobanului etc. Vedem ca aceste sesizări nu au avut nici un efect”, spune Lupşe.
Concluzii triste
Dorina Lupşe a decis să-şi pună câteva semne de întrebare, dar să tragă şi concluzii: „Se pare că vocea arădeanului de rând este foarte slabă. Am fi curioşi dacă aceste sesizări au provocat întâlniri cu specialişti care să analizeze şi să soluţioneze problema canalizării în Micălaca ţinând cont că, în urma declaraţiilor edilului Aradului, aceasta problemă s-ar rezolva în două luni. Cine ar trebui să răspundă pentru faptul că, de mulţi ani, a fost ignorată o problemă care a creat mare disconfort cetăţenilor şi a contribuit la creşterea costurilor de întreţinere a blocurilor în urma inundaţiilor din Micălaca? Justificări de felul că vinovaţi pentru aceasta situaţie ar fi Municipalitatea, Consiliul Judeţean sau Compania de Apă-Canal, nu reprezintă decât o dovadă a pasării responsabilităţii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!