Executivul a modificat Ordonanţa 52/2010 privind plata contribuţiilor la bugetele asgiruărilor cu o nouă ordnanţă prin care sunt clarificate anumite situaţii. Practic, în noua ordonanţă, OUG 82/2010, se specifică clar categoriile persoanelor care intră sub incidenţa respectivului act normativ, dar şi cazurile în care se va merge la aplicarea Legii 19/2000.
Astfel că, potrivit OUG 82/2010 următorii contribuabili sunt obligaţi să vireze anumite sume către bugetele asigurărilor: persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe; persoanele care realizează venituri de natură profesionala, altele decât cele salariale, din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.
Scapă de contribuţii
Potrivit prevederilor orgonanţei 58/2010 modificată prin OUG 82/2010, persoanele care nu sunt obligate să contribuie la sistemul public de pensii şi către celelalte bugete de asigurări, sunt: asociatul unic, asociaţii, comanditarii sau acţionarii; administratorii sau managerii care au încheiat contract de administrare sau de management; membrii asociaţiei familiale; persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente; persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora; alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.
Aceste persoane au obligaţia de a se asigura, dar în condiţiile Legii 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Metoda de calcul
Baza de calcul a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor sociale pentru persoanele care realizează venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe o reprezintă venitul brut diminuat cu cota de chetluială forfetară.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!