Doar procurorii arădeni au în lucru 157 de dosare în care funcționari publici și aleși locali sunt cercetați pentru abuz în serviciu, dar mulți ar putea scăpa de acuzații înainte să ajungă în instanțe după ce infracțiunea a fost redefinită în Codul penal.
Noua definiție a abuzului în serviciu ”restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii” și va duce la clasarea mai multor dosare, atrage atenția chiar Ministerul Public, într-un comunicat remis după ce, miercuri, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a modificat Codul penal. În noua variantă a Codului, Articolului 297 (cu privire la abuzul în serviciu) a fost reformulat, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. Dacă modificările vor intra în vigoare, funcţionarii publici, aleşii locali, judeţeni sau de la nivel central care vor să ”ciupescă” din banii publici vor putea jubila. Se vor putea folosi de rude mai îndepărtate sau de prieteni pentru a păgubi bugetul. Întâi de toate, însă, vor jubila cei care au deja dosare la procurori sau în instanțe, pentru că judecătorii ar putea să constate că acuzațiile nu se mai încadrează în definiția abuzului în serviciu și astfel cazurile lor ar fi clasate. În Arad, zeci de persoane cercetate penal ar putea scăpa.
Doar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au în lucru, în acest moment, 157 de dosare în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. În total, sunt vizate 172 de persoane, iar multe dintre acestea ar putea să scape de acuzații și să nu mai fie trimise în judecată. La Judecătoria Arad, niciun dosar nu este deocamdată pe rol, anchetele procurorilor nefiind încheiate. Acesta este și motivul pentru care reprezentanții Parchetului nu ne-au putut preciza ce prejudiciu total există în cele 157 de dosare. ”Nu există posibilitatea calculării unor eventuale prejudicii deoarece dosarele se află în curs de cercetare, doar în situația întocmirii rechizitoriului fiind stabilit un prejudiciu”, ne-a declarat prim-procurorul Simona Homescu.
Pe lângă dosarele de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, altele se află în lucru la procurorii parchetelor din județ, iar câteva, în care infracțiunea principală este darea sau luarea de mită, sunt la Parchetul de pe lângă Tribunal.
”S-a abrogat total”
Magistrații arădeni se feresc să comenteze în vreun fel modificările aduse la Codul penal, mai ales având în vedere că ele nu au intrat încă în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial. Nici nu pot estima câte dosare vor fi clasate, urmând ca fiecare procuror să analizeze situația cazurilor pe care le are în lucru după ce modificările devin aplicabile.
La nivel național, însă, lucrurile par ceva mai clare. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a făcut câteva declarații îngrijorătoare. El susține că, referitor la abuzul în serviciu, noul text din Codul penal este doar de formă, iar 2.099 de inculpaţi trimişi în judecată în ultimii patru ani pentru această infracţiune ar urma să fie achitaţi, în timp ce prejudiciul de peste patru miliarde de el nu ar mai fi recuperat. ”Infracţiunea de abuz în serviciu ar fi discriminată. Ceea ce ar rămâne în Codul penal este doar aşa, o formă de text, care ar indica faptul că nu s-a abrogat total abuzul în serviciu, însă în practică, dacă în ultimii patru ani nu am întâlnit niciun caz care să privească tipologia care este reţinută în acest text, înseamnă că textul este pur formal. Ar rezulta că toţi cei 2.099 de inculpaţi ar fi achitaţi”, a spus Lazăr.
Opinii divergente
În timp ce opoziția parlamentară și o mare parte a societății civile consideră că abuzul în serviciu a fost parțial dezincriminat cu dedicație pentru liderul PSD Liviu Dragnea, dar și pentru alți politicieni ai coaliției de guvernare, inițiatorii modificării Codului penal susțin că procurorii sunt cei care au comis abuzuri de-a lungul anilor, folosindu-se de Articolul 297. Politicienii Puterii consideră că dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe și dosar penal, iar banii se pot recupera prin procese civile.
Dosare grele
Pe lângă cazul angajării fictive a secretarelor PSD Teleorman la Protecția Copilului, vizat de procurori fiind Liviu Dragnea, mai există dosare răsunătoare care ar putea fi afectate. Cel mai recent este cel legat de Insula Belina. Fostul vicepremier Sevil Shhaideh este acuzată că, în 2013, pe când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a susținut, fără respectarea prevederilor legale, trecerea Insulei Belina din proprietatea Apelor Române la Consiliul Județean Teleorman.
De asemenea, în cazul incendiului din Clubul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 și doi foști pompieri sunt judecați pentru abuz în serviciu. Ar fi permis, ilegal, funcționarea clubului care a ars, dar beneficiari ai acțiunilor sunt considerați patronii clubului, deci nu rude ale funcționarilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!