În materialul de ieri prezentam nume noi care apar în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Arad (CJA), Nicolae Ioţcu, cercetat pentru trafic de influenţă. Astăzi ne-am propus să facem publică şi implicarea fiecăruia dintre ei. După întâlnirea din biroul lui Ioţcu la care au participat preşedintele CJA, Alin Mircea Pătraşcu, director şi administrator al Medicare Technics, Fănica Niculescu-Şandru, director al societăţii mai sus menţionate, Adrian Nedelciu, Gheorghina Ribovici, directorul executiv al Direcţiei Economice din cadrul CJA, Claudia Hotăran, şeful Serviciului Managementul Spitalelor din cadrul CJA, Nadia Lucaci, şeful Serviciului Achiziţii Publice, şi Bogdan Totolici, pe atunci director al Spitalului Judeţean Arad, s-au trasat directivele pe care trebuie să le îndeplinească fiecare. În primul rând, Ioţcu l-a desemnat pe Nedelciu să fie intermediarul în relaţia cu Pătraşcu. Apoi a fost luat în vizor Totolici, acesta primind sarcina de a identifica necesarul de aparaturi medicale în valoare de un milion de euro. În acest sens, Totolici, care la momentul respectiv era directorul Spitalului Judeţean Arad, a întocmit referate peste referate, arătând necesitatea unor aparaturi noi.
Şi alte referate
A intrat apoi în scenă Claudia Hotăran, şeful Serviciului Managementul Spitalelor din cadrul CJA. Aceasta, la rândul ei, a întocmit un nou referat, din dispoziţia lui Ioţcu, după cum spun sursele noastre, privind necesitatea achiziţiei de aparatură medicală. Cu această ocazie a demarat şi întocmirea documentaţiei de atribuire. Deşi aparatura a costat doar un milion de euro, CJA a estimat că va cheltui 1,6 milioane de euro, diferenţa fiind contractul de leasing. „În perioada cuprinsă între 5 ianuarie 2012 şi 6 martie 2012, când s-a întocmit documentaţia de atribuire de către funcţionarii din cadrul CJA, inculpatul Alin Mircea Pătraşcu, împreună cu martora Fănica Niculescu-Şandru, au influenţat funcţionarii din cadrul CJA, prin intermediul inculpaţilor Adrian Nedelciu şi Nicolae Ioţcu, să întocmească documentaţia de atribuire care să avantajeze SC Medicare Technics SA în raport cu alţi competitori în procedura de licitaţie care urma să se deruleze”, ne spun sursele noastre. Acestea mai arată că influențarea modului în care s-a întocmit documentația de atribuire s-a făcut prin exercitarea de presiuni și solicitări asupra martorei Lucaci Nadia, asupra martorei Hotăran Claudia, dar și asupra martorei Puia Diana – consilier în cadrul Serviciului Achiziții Publice din cadrul CJA – cu ocazia unor întâlniri, atât în sediul CJA, dar și într-un restaurant din proximitatea CJA, pentru ca acestea să accepte implementarea în cadrul documentației de atribuire a cât mai multor condiții care să avantajeze Medicare Technics, pe de o parte, și să dezavantajeze alți competitori, pe de altă parte. Tot atunci Nedelciu a stabilit şi procentul care urma să fie încasat pentru trucarea licitaţiei: 5 la sută din valoare.
A cerut aprobare pentru bani
În ceea ce o priveşte pe Gheorghina Ribovici, numele acesteia apare în dosar ca fiind persoana care a cerut aprobare pentru cheltuirea banului public. Sursele noastre arată că Ribovici ar fi declarat în faţa anchetatorilor că inculpații Ioțcu Petru Nicolae și Nedelciu Adrian au formulat solicitări repetate în perioada cuprinsă între anii 2012 (după atribuirea procedurii) și începutul anului 2014 pentru întreprinderea demersurilor la Ministerul Finanțelor Publice în vederea obținerii avizului și pentru prevederea în bugetul de venituri și cheltuieli aferent anilor 2012, 2013 și 2014 al CJA a sumelor necesare plății ratelor contractului de leasing în cazul în care acesta s-ar fi încheiat. Mai pe scurt, Ribovici a cerut aprobare de la minister pentru ca CJA să se îndatoreze şi tot ea a fost cea care, în bugetele instituţiei judeţene, a stabilit ratele ce urmau să fie plătite pentru aceste aparaturi.
În arest la domiciliu
Nicolae Ioţcu a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea de la denunţătorul Cristian Drăgan suma de 10.000 de euro. Acesta a fost reţinut şi arestat preventiv, fiind acuzat de trafic de influenţă. Ulterior, măsura preventivă în cazul Ioţcu a fost schimbată. Curtea de Apel Timişoara a decis că acesta poate fi cercetat în arest la domiciliu.
Alte articole pe aceeași temă:
Stenograme din dosarul Ioţcu: Pătraşcu a confirmat înţelegerea cu Ioţcu
Instanţa despre Ioţcu: „A pretins şi a primit sume de bani care nu i se cuveneau”
Citiți principiile noastre de moderare aici!