Arad. Activitate neîntreruptă la Cinema Arta. Centrul Municipal de Cultură Arad nu se dă bătut în pandemie, ci le propune cinefililor filme în fiecare săptămână, de acestă dată în interiorul sălii mari a cinematografului. Dacă în urmă cu două săptămâni, iubitorii documentarelor s-au putut bucura de proiecțiile alese pe sprânceană de Mihai Chirilov pentru fARAD, iar de joia trecută până duminică am avut parte de nu mai puțin de opt filme franțuzești în cadrul Festivalului Filmului Francez, poposit la Arad, în această săptămână, arădenilor li se pregătește o nouă provocare. Potrivit anunțului făcut de Centrul Municipal de Cultură Arad, „începând cu luna octombrie lansăm la Cinema Arta un program de cinematecă. Accesul la proiecție se face pe baza unei rezervări la adresa cinemaartaarad@gmail.com sau la numărul de telefon 0257 280526 și este gratuit, în limita locurilor disponibile”.
Care este primul film din seria Cinematecii de la Arta? „Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Pentru cei care au ratat, dacă este posibil așa ceva, filmul cult al anilor 70, povestea capodoperei lui Milos Forman este următorea: „Patrick McMurphy (Jack Nicholson) se îndrăgostește de o fată de 15 ani și ajunge în închisoare pentru corupere de minori. Ajuns aici, McMurphy se preface că ar fi nebun și reușește să fie trimis într-un azil. Dar constată ca nici în acest loc viața nu este deloc ușoară. Asistenta-șefă, Mildred Ratched (Louise Fletcher) se dovedește a fi mult mai periculoasă decât bolnavii pe care îi persecută. În dorința de a încalzi puțin atmosfera apăsătoare din ospiciu, McMurphy îi corupe pe colegii lui la jocuri de cărți și de basket, reușind astfel să îi mai scoată din starea lor generala de letargie. Dar iarași apar complicațiile. McMurphy dă o petrecere, care se sfârșește din păcate tragic: unul dintre internați se sinucide și necazurile încep să se țină lanț”.
Ce s-a scris printre altele despre capodopera lui Milos Forman? “Un erou de proporții supraomenești încearcă să reintroducă respectul de sine și simțul individualității într-un grup de dezmoșteniți înfrânți și lipsiți de personalitate. Filmul redă un conflict simbolic între bine și rău, dorință și abstinență, individ și autoritate; un coșmar kafkian al omului normal închis printre nebuni. El este o alegorie politică a revoluției împotriva autorității, caracteristică Americii anilor ’60.”, nota J. J. Dawson, în 1975.
Timp de 133 de minute, cinefilii au ocazia de a-l vedea într-un rol perfect pe celebrul actor Jack Nicholson.
Citiți principiile noastre de moderare aici!