Un proiect de hotărâre pune în fața consilierilor municipali din Arad și a populației deopotrivă o variantă a regulamentului și a tarifelor de închiriere ale vechilor cinematografe din Arad. Este vorba despre Proiectul de Hotărâre Nr.70 din data de 23 februarie 2017, privind aprobarea Regulamentului de închiriere a cinematografelor „Arta”, cu grădina de vară aferentă, a cinematografului „Grădiște”, cu grădina de vară din curtea acestuia, a cinematografului „Solidaritatea” din Gai, dar și a tarifelor de folosință ale acestora.
Proiectul este disponibil pentru consultare atât la sediul, cât și pe site-ul primăriei, doritorii find așteptați să facă recomandări și sugestii privind documentul până la data de 10 martie. Odată aprobat acest regulament, există șansa ca organizațiile neguvernamentale și organizatorii de evenimente să înceapă să utilizeze aceste spații cu potențial ridicat la nivelul la care ar merita să fie folosite.
Cele trei cinematografe dispun laolaltă de patru săli de proiecție și două grădini de vară, ce însumează aproape o mie de locuri, iar tarifele de închiriere ale acestora diferă în funcție de numărul estimat de ore de închiriere şi gradul de utilizare din prezent.
Cinema Arta
Cinematograful „Arta”, construit în anul 1924, este situat pe strada Alecsandri și dispune de o sală mare, cu un număr de 250 de locuri, situată la parterul clădirii, o sală mică, ce dispune de 42 de locuri, situată la etajul întâi, și de o grădină de vară ce dispune de aproximativ 400 de locuri. Tarifele propuse pentru închirierea acestora sunt de 125 lei pe oră pentru Sala Mare, 65 pentru Sala Mică și 70 pentru Grădina de vară, aproximându-se că acestea vor fi închiriate pentru un total de 580 de ore pe an.
Cinema Grădişte
„Grădiște”, cinematograful construit în 1915 pe strada Petru Rareș, are în dotare o sală de proiecție cu 120 de locuri și o grădină de vară în care încap 110 spectatori. În proiectul de hotărâre se propune tariful de 100 lei pe oră pentru sală, respectiv 77 pentru grădina de vară, cu aprecierea că cele două vor fi închiriate pentru un timp de 430 de ore pe an.
Cinema Solidaritatea
În ceea ce privește cinematograful construit în anul 1936 în cartierul Gai, „Solidaritatea”, tariful de închiriere pentru singura sală a acestuia, ce pune la dispoziție 110 locuri, este de 105 lei pe oră, municipalitatea propunându-și să îl închirieze timp de 400 de ore pe an. Totodată, cinematograful din Gai dispune și de o lojă și o terasă acoperită, în timp ce celelalte două dispun și de spații comerciale tip bar.
Costuri
În cadrul aceleiaşi propuneri de hotărâre sunt aproximate şi costurile de întreţinere şi funcţionare ale celor trei cinematografe, acestea ridicându-se la un total de peste 12 mii de lei lunar, cea mai mare parte mergând către Cinematograful Arta, din centrul municipiului (5.170 lei).
„Studio”, de izbelişte sau nu?
Deşi a intrat în proprietatea Primăriei Municipiului Arad odată cu celelalte vechi cinematografe arădene, prin Hotărârea nr.45 din anul 2011, Cinematograful „Studio”, amplasat în Palatul „Bohuş” de lângă Teatru, se află în continuare într-o stare avansată de degradare. Din momentul preluării de la RADEF a cinematografelor, Primăria Municipiului a realizat lucrări de renovare şi întreţinere la toate unităţile intrate în patrimoniul propriu, însă Cinematograful „Studio” a fost lăsat de izbelişte din varii motive.
Totuşi, într-o altă propunere de hotărâre – nr. 72 din 27.02.2017, cea care priveşte repartizarea excedentului bugetar al municipiului Arad, în valoare de peste 32 de milioane de euro, la secţiunea destinată Culturii este prevăzut un buget de 60.000 de lei pentru „Modificare DALI Reabilitare cinema Studio”, adică pentru modificarea documentaţiei tehnice necesare reabilitării acestuia. Dacă va rămâne doar la stadiul de proiect sau lucrările vor începe în viitorul apropiat, oferindu-ne şansa să ne bucurăm de un nou spaţiu cultural în municipiu, rămâne de văzut.
Cinematografele biserici
În ceea ce priveşte cinematografele Mureşul şi Dacia, ce însumează peste 650 de locuri în două săli, acestea au fost închiriate către diferite culte religioase din oraş, funcţionând acum ca biserici neoprotestante. Spre deosebire de celelalte patru cinematografe clasice din Arad, acestea două nu au intrat sub incidenţa hotărârii din 2011, netrecând în proprietatea primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!