Vineri, în şedinţa ordinară a CLM, aleşii îşi vor exprima votul în ceea ce priveşte darea în administrare către Centrul Municipal de Cultură Arad a imobilelor în care își desfășoară activitatea cinematografele, proprietate publică a Municipiului Arad. E vorba de trei cinematografe pe care Primăria le-a pus la punct în anii trecuţi, după ce le-a preluat de la RADEF: „Arta”, „Solidaritatea” şi cinema Grădişte.
„Având în vedere faptul că prin reorganizarea, modificarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad, personalul aferent Biroului Administrare Cinematografe a fost preluat de către Centrul Municipal de Cultură Arad și ținând cont de misiunea asumată de acesta, de promovare a valorilor culturale și spirituale autohtone, de implementare a acestora în circuitul de valori europene și internaționale prin intermediul acțiunilor, proiectelor și programelor desfășurate, consider oportună darea în administrare a imobilelor situate în Municipiul Arad, în care își desfășoară activitatea cinematografele, către serviciul public de interes local – Centrul Municipal de Cultură, pentru difuzare de film cinematografic” – arată primarul Gheorghe Falcă în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali municipali.
CMC poate face încasări
Edilul a mai arătat, în cadrul unei conferințe de presă, că „odată cu trecerea acestor trei cinematografe în administrarea Centrului Municipal de Cultură, Centrul va putea să şi încaseze, se schimbă şi regulamentul de funcţionare, astfel încât o parte din acţiunile culturale să primească şi susţinerea financiară a celor care participă la evenimentele organizate de CMC.”
În fapt, în contractul de administrare, se prevede că „în situaţia închirierii, de către administrator, a unor spaţii din cele care fac obiectul prezentului contract, acesta are dreptul să încaseze o cotă-parte de 50% din chirie”. Pe de altă parte, într-un alt proiect de hotărâre CLM, privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a CMC Arad, se arată că instituţia poate obţine venituri proprii din închirieri de spații și bunuri imobile și mobile; încasări din spectacole, proiecții filme, expoziții și alte manifestări culturale şi/sau livrările de bunuri strâns legate de acestea.
Cinematografele, în cifre
Cinematograful și grădina de vară „Arta”, situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 2, este compus din teren în suprafață de 1.002 mp și clădire, având o valoare de inventar de 1.216.596,75 lei. Cinematograful „Solidaritatea”, situat pe strada Codrului nr. 1, este compus din teren în suprafață de 635 mp și construcție, având o valoare de inventar de 645.270,21 lei. Cinematograful „Grădiște”, situat pe strada Petru Rareș nr. 25, este compus din teren cu o suprafață de 1.503 mp și o construcție în suprafață de 462 mp, având o valoare de inventar de 931.116,02 lei.
„Studio” şi „Dacia”
În ceea ce priveşte fostul cinematograf „Dacia” din centrul Aradului – care, în prezent, găzduieşte o biserică şi un restaurant – primarul Gheorghe Falcă a subliniat că acesta aparţine de RADEF, nefiind predat Primăriei odată cu celelalte trei. În privinţa cinematografului „Studio”, edilul a precizat că problema se află „în studiu”. Practic, Primăria deţine doar sala de cinema din incinta clădirii de pe strada Vasile Goldiş, imobilul – aflat în stare avansată de degradare – aparţinând unei persoane private. Primarul şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor rezolva în direcţia dorită de Municipalitate odată cu intrarea în vigoare a supraimpozitării clădiriilor neîngrijite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!