Cauzele și consecințele inundațiilor de la Gurahonț, Brazii și Săvârșin, dar şi despăgubirea justă a sinistraților au fost subiectele pe care președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, le-a discutat luni, la București, cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, anunţă cei de la Consiliul Judeţean.
„La o săptămână după inundațiile catastrofale din zona montană a județului, soldată cu pierderea unei vieți omenești și pagube materiale de peste 20 de milioane de lei, președintele Consiliului Județean Arad îl invită pe ministrul Dezvoltării în județul nostru, pentru a analiza motivele producerii unor inundații devastatoare, nevoia realizării unor lucrări de sistematizare în zona montană, respectiv discuții cu administrațiile locale implicate în vederea stabilirii unui plan de lucru care să prevină daunele viitoare”, se mai arată într-un comunicat al instituţiei.
„Calamitățile nu sunt ușor de prevenit. Este vorba de costuri foarte mari, dar și de o schimbare de mentalitate, de alocare a unor terenuri pentru construcții care să nu fie în zone inundabile, expuse viiturilor. Vatra satului, tradițională, așa cum a fost ea dezvoltată de-a lungul secolelor, va suferi mutații datorită schimbărilor climatice, a ploilor abundente care, iată, au început să facă victime și în județul nostru. Discuția mea cu domnul ministru Veștea, cu care am o relație foarte bună, încă de pe vremea de când era președinte al Consiliului Județean Brașov, vizează un set de măsuri și investiții pretabile zonei montane, ale căror efecte nu vor fi probabil imediate, ci pe termen mediu și lung. Trebuie să avem capacitatea să învățăm din dramele din jurul nostru și să gândim mecanisme de prevenție, inclusiv pentru generațiile viitoare”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Şi Prefectura
Prefectura Arad anunţă că, la rândul ei, a adoptat luni o hotărâre prin care instituţia este abilitată să efectueze demersurile necesare pe lângă Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale în vederea alocării unui ajutor de urgență constând în materiale de construcții pentru repararea imobilelor avariate în mod sever de inundațiile produse în data de 25 iunie.
„Necesarul întocmit de Primăria Brazii cuprinde: 10 tone de ciment, 30.000 de bucăţi de țiglă, 20 de metri cubi de lemn ecarisat și 100 de metri cubi BCA. La sosirea acestora, materialele vor fi predate administrației locale Brazii în vederea repartizării către beneficiarii finali”, anunţă Prefectura.
Trimite articolul
XAlooo Shoanka bacsi, nu mai cheltuiti cu primarii din judet bani multi pre prostii, zile festive,achizitii nastrusnice si alte cele, si o sa ai bani pentru dezpagubiri in urma inundatiilor…..ce zici, nu era mai bine sa castigi un ban cinstit ca si chelner, decat sa te cocoti pe asa functie, unde iti cade palaria peste nas?!
dar ce fac asiguratorii ? Nu platesc despagubiri ?