ARAD. Avem nevoie doar de investiţii în clădirea, aparatura sau alte dotări ale Spitalului Judeţean Arad sau ar trebui să „lucrăm” puţin şi la calitatea personalului medical? Aceasta ar fi, pe scurt, întrebarea la care speră să primească răspuns Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul Judeţean. Într-o consultare publică lansată pe Facebook, Cionca cere părerea arădenilor care au fost internaţi în cel mai mare spital al Aradului în ceea ce priveşte modul în care medicii, asistenţii, infirmierii sau brancardierii se comportă cu oamenii.
Textul lui Cionca
„Stimați arădeni, doresc să vă consult într-un subiect important pentru toți cetățenii din județul nostru. Programăm, în această perioadă, viitoarele investiții pentru Spitalul Județean. Fiindcă vom dezvolta incinta spitalului și vom construi acolo secții noi (un spital nou de Infecțioase Adulți și un Complex Pediatrie-Matern nou), din punctul meu de vedere este foarte important să existe și o atenție corespunzătoare a cadrelor medicale față de pacienți. Aș dori să aflu care au fost experiențele dumneavoastră referitor la spital. Unde este nevoie să corectăm și pe cine ar trebui să promovăm ca exemplu de bune practici? Vă rog să postați părerea dumneavoastră în comentarii, dar NU de pe conturi false. Astăzi, când pandemia Covid-19 a resetat sistemul medical, suntem într-un moment zero al relației dintre cei internați și cei care îi îngrijesc. Acest moment zero trebuie să fie fundația pe care se reconstruiește încrederea dintre pacienți și cadrele medicale, altfel orice investiție financiară va fi lipsită de valoare. Departe de mine să minimalizez efortul admirabil al celor care au luptat în prima linie împotriva Covid-19! Le transmit respectul, aprecierea și recunoștința mea! Grija față de pacient trebuie să fie o preocupare constantă și să nu existe scuze sau explicații pentru cei care încalcă normele de etică profesională. Mi-am propus ca Aradul să fie un centru medical modern, cu un spital județean la care arădenii să apeleze cu încredere fără să mai plece în alte județe sau chiar la tratament în străinătate. Este necesar, pentru asta, efortul tuturor, și în primul rând al celor din spital. Haideți să îi încurajăm pe cei care fac treabă bună și să înțelegem unde sunt neajunsurile. (…) Avem foarte mulți parteneri, medici, asistenți, infirmiere, brancardieri, personal auxiliar, care sprijină eforturile administrației și și-au schimbat în bine atitudinea față de pacienți. Dar am primit și semnale că există și aspecte nefuncționale, că nu întotdeauna atenția sau îngrijirea sunt la nivelul așteptărilor. Împreună, ținând cont de vocea dumneavoastră, putem dezvolta sistemul sanitar din Arad, ca dincolo de investiții să găsiți acolo și omenia și profesionalismul pe care ni le dorim cu toții în toate domeniile, dar cu precădere acolo unde în joc este sănătatea sau chiar viața noastră”, spun Iustin Cionca pe Facebook.
Vor fi centralizate
Preşedintele CJA spune că toate comentariile arădenilor vor fi centralizate şi preluate de către Serviciul Management al Spitalelor, după care vor fi trimise către Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean Arad.
Trimite articolul
XDin păcate, la modul cum a fost gestionată această pandemie, la nivel central mă refer că de acolo au venit ordinele – foarte mulți bolnavi cronici au murit cu zile din lipsa îngrijirii, a investigațiilor, a medicamentelor. Totul s-a axat numai pe Covid, nu a mai interesat pe cineva că oamenii mor cu zile datorită afecțiunilor cronice de care suferă. S-a ajuns astfel ca multe spitale, printre care și cel din Arad, să fie aproape goale. Câțiva pacienți cu Covid, majoritatea cu forme ușoare. Și o armată de medici și personal medical care făceau … ce ? Câți medici și asistente au revenit per pacient internat în această perioadă ? Cred că ar fi interesant de aflat. Din statisticile oficiale postate zi de zi în media, vârful pandemiei ne-a găsit cu vreo 240 de bolnavi internați la ATI pe întreaga țară. Dacă împărțim la 40 de județe + Bucureștiul vom avea un rezultat de circa 4-5 pacienți/ județ la ATI. Întrebarea este, va răspunde cineva și pentru cei care au murit cu zile, suferinzi de cancer, cardio, diabet, etc., pentru că nu și-au primit tratamentele sau nu au fost investigați la timp și așa cum trebuie ? Avești oameni care au fost neglijați complet, lăsați de izbeliște timp de 2 luni. Ca o comparație, cei care au dat avize de funcționare pentru clubul Colectiv sunt în instanță, unii chiar condamnați, pentru că au murit oameni cu zile pe avizele date. Dar oamenii care au murit cu zile pe dispozițiile date de cei care au gestionat pandemia, cu ei cum rămâne ? Pentru că au fost situații, aflate din presă, în care oameni bolnavi cu boli cronice care au ajuns la spital pe suspiciuni de Covid, au fost lăsați câteva zile fără nimic, nici un tratament pentru boala de care sufereau și nii chiar au dat colțul. Răspunde cineva pentru ei ? Sau … interesul a fost să mai scăpăm de niscaiva balast, de oameni care nu mai produc nimic dar consumă resurse de la casa de pensii și casa de asigurari de sănătate ? Întrebare cinică dar … întrebare. Și încă o chestie cinică – pe toată durata pandemiei s-au făcut apeluri repetate pentru donații pentru a ajuta spitalele. Tot din presă și din comunicate oficiale am aflat că sunt niște anchete pe niște tunuri financiare date tocmai pe achizițiile acestea. Adică, hai să donăm pentru spital ca să îmbogățim un șmecheraș apropiat partidului, cam așa ceva.
Putine cazuri de covid, multi medici care au neglijat ceilalti pacienti care chiar aveau nevoie de ajutor…dar se pare ca medicii sunt doar niste angajati care isi fac serviciul pt bani si atentii fara sa-i mai atraga empatia si suferinta pacientilor.
Va spun ca in acesta perioada am avut nevoie de ajutorul echipei medicale dar nu pt covid ci pt o plaga dar am fost tratat ca si pana acum cu MARE INDIFERENTA si NEPASARE.
Prezentat la urg , luat in evidenta la intrare foarte ok , intrebari simple totul bine pana aici dar de aici urmeaza examinarea plagii (film)desi se vedea ca nu este fractura si era nevoie doar de sutura dar nu ar fi asta o problema sa zicem ca pt orice eventualitate este bine sa fie investigat.
Dar aici urmeaza opera unor oameni care pareau plictisiti ca am deranjat la aceasta ora 19, ba ca trebuie sutura ba ca nu trebuie discutii in 2 medici ca pana la urma sa fiu trimis acasa pe motiv ca rana sangereaza si nu poate fi suturata atunci si sa revin a doua zi dimineata pt aceasta operatiune.
Cu reteta scrisa timp pierdut si cu niste betadina aruncata in scarba si pansament am plecat, revin dimineata alt plictisit face munca colegului de aseara imi scrie alt tratament mai puternic cel de aseara cumparat deja nu mai era ok…si uite asa am mai pierdut ceva timp si azi prin spital, am mai platit si taxi si mai cumpar alte medicamente pt nepasarea unor oameni care se cred eroii nostri.
Eu zic ca noi suntem adevaratii eroi care cotizam lunar la sanatate fara sa primim nimic in schimb
Ex cazul meu 18 ani cotizati pana acum si probabil mai am de cotizat in continuare iar in acesti 18 ani am avut nevoie acum si inca o data de medic iar pt adev med de la medicul de fam pt permis am platit…
Cionca sa nu mai initieze nimic, sa inceapa sa-si faca bagajele. Si el, si Balcea. Sa-l ia cu ei si pe Stoian
-
Foarte bine spui domnule Ferenc.CIONCA si toti de teapa lui sa isi faca bagajele.Nu au facut nimic bun pt.acest spital si mai ales pt.oameni.Ce pot sa adaug eu este sa le fie rusine si ar fi onorific pt. ei sa isi de DEMISIA.
-
A văzut cineva vreo urma de onoare și caracter la vreun politician,în general,și la un liberal vopsit în special ?
-