La o iniţiativă propusă de către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad a răspuns prezent şi afirmativ. Despre ce este vorba? Despre o propunere care îşi propune să modifice legea pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene din întreaga ţară. Practic, UNCJR susţine ca, de la alegerile din 2020, preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi uninominal, şi nu de pe lista de partid, cum s-a întâmplat la alegerile din 2016. „Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, președinții consiliilor județene se întorc la cetățeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic – fie el primar, președinte de consiliu județean sau președinte al României – poate fi responsabilizat în fața celor care îl aleg! În acest moment un președinte de consiliu județean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii județeni. Acest mod de a alege un președinte de consiliu județean nu reprezintă, de fiecare dată, voința cetățenilor dintr-un județ. Afirm acest lucru pentru că au fost cazuri când votul consilierilor județeni a fost dat ca urmare a unei înțelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate”, a declarat Marian Oprişan, preşedintele UNCJR.
Iar această declaraţie vine după ce UNCJR a hotărât, prin majoritatea votului membrilor, ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi uninominal. La sfârșitul lunii mai, președinții consiliilor județene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR susținerea alegerii președintelui prin vot uninominal și l-au mandatat pe președintele UNCJR să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii. Iar printre cei care au fost de acord cu acest nou tip de alegeri a fost şi Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. „Președintele Consiliului Județean va fi ales direct de către cetățeni, anul viitor. Este o veste bună și o decizie corectă, pentru că pune punct negocierilor politice pentru această funcție”, a anunţat Cionca.
Ales dintre consilieri
Iustin Cionca susţine acest demers, care s-a şi materializat printr-o Hotărâre de Urgenţă a Guvernului, chiar dacă, în anul 2016, el a fost ales în funcţie dintre consilierii judeţeni. Pentru a putea câştiga funcţia de preşedinte al CJA, dar şi funcţiile de vicepreşedinţi, Cionca şi PNL au negociat cu UDMR şi PMP. Doar aşa au reuşit să îşi asigure o majoritate satisfăcătoare. Însă, în schimbul voturilor venite de la maghiari şi de la Mişcarea Populară, au fost „sacrificate” diferite funcţii care au fost preluate de reprezentanţii celor două partide. Teoretic, dacă votul pentru preşedinţia consiliilor judeţene va fi uninominal, aceste negocieri vor dispărea. Practic, partidele tot vor avea nevoie de majorităţi şi ne întoarcem de unde am plecat, respectiv la negocieri.
Copți în laboratoare
Cu toate acestea, faptul că, în 2020, arădenii îşi vor putea alege direct preşedintele Consiliului Judeţean înseamnă o reprezentativitate mai concretă decât până acum, când preşedinţii erau „copţi” în laboratoarele de partid.
Citiți principiile noastre de moderare aici!