ARAD. Ciorile din centrul Aradului, care cuibăresc în copacii de pe Bulevardul Revoluţiei, pe toată lungimea lui, ar putea fi alungate de aici. Chiar dacă specia este protejată de lege, iar vânarea lor este strict interzisă, păsările ar putea fi alungate cu apă. Acest lucru a fost anunţat chiar de către ministrul Mediului, Tanczos Barna.
“Este permisă folosirea tunurilor de apă în perioada în care ciorile își fac cuiburi. Este permisă, ca soluție, și recoltarea. Este inadmisibilă, însă, folosirea armelor”, a spus ministrul Mediului, referitor la problema mai multor oraşe în care colcăie ciorile, iar autorităţile sunt legate de mâini şi de picioare.
Soluţia nu ar viza doar ciorile din centrul municipiului, ci şi pe cele din parcurile arădene, ori din alte zone în care avem copaci maturi. Problema nu este una nouă. De ani şi ani de zile, la ceas de seară şi la primele ore ale dimineţii, arădenii care locuiesc în zonele vizate de aceste păsări trebuie să suporte zgomote insuportabile. Pe lângă asta, ciorile fac şi multă mizerie, excrementele lor ajungând de multe ori chiar pe hainele arădenilor.
Municipalitatea ridică, însă, din umeri şi anunţă că legea nu permite vânarea ciorilor.
“Regretăm disconfortul creat de aceste păsări, însă există anumite prevederi legale care interzic stârpirea sau mutarea ciorilor. Este vorba despre prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice care, la art. 37 alin. 2, precizează că în perioada de reproducere și creștere a puilor, precum și pe parcursul rutei spre zonele de cuibărit este interzisă capturarea, uciderea, vânarea, folosirea oricăror mijloace sau metode pentru capturarea ori omorârea păsărilor enumerate în anexa 5C, unde regăsim și specii de interes comunitar, între care se numără cioara. Chiar și activitatea de toaletare a copacilor din mai multe zone ale municipiului Arad, cum sunt Bulevardul Revoluţiei, P-ţa Mihai Viteazul, Parcul Pădurice – Podgoria, a fost adesea îngreunată de existenţa acestor cuiburi de ciori, ce nu pot fi distruse mai ales în perioada de ecloziune şi de creştere a puilor”, au transmis reprezentanţii Primăriei Arad, ori de câte ori a fost adusă în discuţie problema ciorilor de pe “Corso”.
Trimite articolul
XPemine ma deranjeaza unii oameni mult mai mult decat ciorile. Nu dati cu jetul de apa si pe ei?
-
Daca li se distrug cuiburile permanent pleaca de acolo
sa se ridice o automacara de la pompieri si un om sa le distruga cuiburile si gata !
Si trebuie si copacii de pe Revolutiei toaletati ca zici ca esti intr-o padure fara stapan.
Solutii sunt doar sa vrea cineva sa faca ordine.
Sa puna o poza cu Bibart, sigur fug toate ciorile!
Păcat că oamenii percep zgomotul produs de ciori ca pe ceva deranjant. Dacă ar înțelege că e un zgomot normal în natură, fie nici nu l-ar auzi, fie nu l-ar băga în seamă. Mie îmi place să aud păsările, indiferent că sunt vrăbiuțe sau ciori. Pentru toți trebuie sa fie loc pe lumea asta.
-
D.G., da băi, corectule politic, păcat, mare păcat că oamenii percep zgomotele și dejecțiile produse de ciori, ca pe ceva f. deranjat! Deasemenea că nu suportă nici șobolanii, pe aceste minunate animăluțe, drăgălașe și ghidușe, care ar trebui să ne însenineze viața, să fie protejate de fiecare dintre noi și în niciun caz exterminate!
nu numai pe Revolutiei croncane ciorile.In parcul Padurice ,in ultimul an,nu te mai poti plimba sau sta pe o banca,din cauza mizeriei de nedescris pe care o fac aceste pasari,plus porumbeii.Unde mai pui ca,zilnic se gasesc indivizi cu “suflet mare”,care le hranesc din belsug cu graunte(mai ales porumbeii).Trebuie facut urgent ceva,altfel ne vor domina.Problema e tot mai serioasa.
Rebeca
-
porumbeii nu fac galagie .
Da o fuga in Italia de ex in Piata San Marco /Venetia/ sa vezi ce de pormbei ai sa vezi
Mergeți cu jetul de apa și în fata la penny fortuna, acolo vând țigări fără bon fiscal
De ce nu tratati problema in mod egal ? Despre disconfortul tot atat de mare creat de porumbeii fara numar ce spuneti ? Ce masuri luati pentru scaderea numarului lor ? Stoluri uriase umplu acoperisurile, si cuiburile si gainațul urat mirositoare distrug, cetârnele si ornamentele cladirilor istorice din oras, iar penele si puful de porumbei sunt raspandite pe trotuare, pe zona verde si in aer, stimuland alergiile celor suferinzi.
Parca am trai filmul ,,Pasarile,, al lui Hitchkok , intrucat nu odata porumbeii vin in zbor agresiv de-a dreptul spre omul de pe trotuar, considerand ca acesta le incalca teritoriul si nu invers